THE LINE – Саудитска Арабия показа проекта за линеен град с "вертикален урбанизъм"

937

До 14 август всички детайли по проекта могат да се видят и в изложба в Jeddah Superdome


На 25 юли Саудитска Арабия разкри своята дизайнерска концепция за THE LINE, футуристичен град и един от трите региона в Неом - непостроен мегаград на стойност 500 милиарда долара, обявен за първи път от саудитския престолонаследник Мохамед бин Салман през 2017г. Той е и председател на борда на директорите на компанията NEOM.

Според визията, представена от екипа зад проекта, The Line ще преосмисли самия начин, по който градовете са били конструирани досега. За разлика от традиционните градове, които се разширяват хоризонтално, това ще бъде вертикален линеен град, построен на височина 500 м, ширина 200 м и 170 км дължина. Всичко това в рамките на не повече от 34 km².

Около 9 милиона жители ще имат достъп до всички съоръжения в рамките на 5 минути пеша и ще могат да пътуват от край до край за 20 минути чрез високоскоростен транспорт. Няма да има автомобили, както и вредни емисии, градът ще работи със 100% възобновяема енергия, а 95% от земята ще бъде запазена за природата.

Предвижда се климатът да бъде перфектен през цялата година чрез създаването на микро пространства, които ще „позволяват оптимален баланс на слънчева светлина, сянка и естествена вентилация“. Изкуственият интелект ще играе огромна роля в захранването на автоматизираните услуги.

THE LINE ще има външна огледална фасада, която щяла да позволи на цялостната структура да се слее с околната среда. Тя обаче е критикувана заради това, че ще има внушително и неестествено присъствие, а ще бъде и опасност за птиците. Във връзка с проекта има и критики, свързани с техническата част, както и че стените ще бъдат затрупвани от пясъчните бури.

Проектът ще бъде създаден от екип от световноизвестни архитекти и инженери, водени от NEOM, гласи съобщението. Засега информацията е, че известният британският архитект Норман Фостър е напуснал екипа за проекта, а The Line ще бъде проектиран от американското студио Morphosis, основано от носителя на Pritzker Том Meйн - наречен "Лошото момче на архитектурата" в съобщение от собственото му студио - заради това, че не се страхува да оспори конвенционалните представи.

Вертикалният град ще бъде напълно дигитализиран, а строителството ще се извършва чрез най-новите технологии и производствени процеси, съобщават още от екипа. Предвиждат се много и разнообразни открити пространства на множество нива.

Според Bloomberg през последните няколко години Neom е поръчал работа на представители на Холивуд, като дизайнерът Оливие Прон, който помогна за създаването на филма Guardians of the Galaxy (на изображението долу), Нейтън Кроули, който е известен с работата си по Dark Knight, или арт директора Джеф Джулиан, ангажиран с филми като World War Z и I Am Legend. Отново по информация на Bloomberg, Мохамед бин Салман е казал на своите дизайнери, че харесва естетиката на „киберпънка“, който обикновено изобразява наситено с технологии бъдеще, но с долнопробен подземен свят.

Според престолонаследника, лидер на най-големия износител на суров петрол в света, „The Line ще се справи с предизвикателствата, пред които е изправено човечеството в града и ще хвърли светлина върху алтернативните начини на живот.“ Въпреки че не е обявена дата за окончателно завършване, Neom и The Line са част от саудитската визия 2030 на престолонаследника, която има за цел да намали икономическата зависимост на страната от петрола чрез диверсификация на нейната икономика и развитие на сектори като туризъм, здравеопазване и образование.

Много коментатори смятат, че такъв мащабен проект е вид утопия и е свързан с противоречиви действия от страна на Саудитска Арабия. Има се предвид забавянето на проекта, недоволството от страна на местни жители във връзка с изселването им и обвиненията в нарушаване на човешките права от страна на саудитското правителство. Хенри Грабар пише за Slate: „Проектът на стойност 500 милиарда долара обещава 100% възобновяема енергия, но ще живее или ще умре от цената на петрола и способността на кралството да го продава за десетилетия напред. Как страна, която изисква от жените да покриват коленете и раменете си, очаква да „еволюира в световната столица на устойчивата мода“, както предполага проектът Neom? Как държава, в която хомосексуалността може да бъде наказвана със смърт и дисиденти затваряни на случаен принцип, очаква да изгради „оживен град, който насърчава социалната интеграция, социалните ценности и културното насърчаване“? Как държава, която наскоро екзекутира 81 души за един ден, очаква да привлече „най-добрите и най-умните“ на „място на несравнимо социално и икономическо експериментиране?“.

Въпреки това, в разследване на Bloomberg, което посочва многото провали на проекта и нарушенията на човешките права досега, „би било несправедливо да отхвърлим напълно Neom като безумие на автократ“, защото части от проекта следват икономическите реалности, а изграждането на мащабни съоръжения почти от нулата не е прецедент в региона.

От екипа на проекта канят всеки, който има интерес, да посети изложба на проекта до 14 август в Jeddah Superdome - многофункционално пространство за събития с 35 000 места, разположено на Madinah Road, западно от King Abdullah Sports City в Джеда. Изложбата е анонсирана като началото на турне в цялата страна. На нея ще може да се запознаете с детайли, архитектурни модели и информационни филми, обясняващи проекта. Билетите са безплатни и ще имате гид, но трябва да се регистрирате онлайн предварително, тъй като местата са ограничени.

Ема Димитрова

ОЩЕ НОВИНИ

Още един проект е одобрен за ремонт на спортен комплекс "Тетевен 2009"

Още един проект е одобрен за ремонт на спортен комплекс "Тетевен 2009"

Ще бъдат обновени вътрешни помещения и игрищата за тенис на корт и волейбол, ще бъде изграден и фитнес на открито

Новата детска градина "Синева" в столичния район "Люлин" вече работи

Новата детска градина "Синева" в столичния район "Люлин" вече работи

Тя се открива след възстановяване предназначението на двуетажна сграда за образование с площ от 2 718 кв.м

Започва втория етап от основния ремонт на столичната улица "Кукуш"

Започва втория етап от основния ремонт на столичната улица "Кукуш"

Предстои старта на реконструкцията на улиците “Народен герой“ и “Народно хоро“, както и пробива на ул. “Филип Кутев“

Представят книжката към едноименната изложба "ГОСПОЖО АРХИТЕКТ"

Представят книжката към едноименната изложба "ГОСПОЖО АРХИТЕКТ"

Събитието на 29 март е организирано от Гьоте-институт България и Фондация „Български архитектурен модернизъм“

Министерството на здравеопазването подготвя обществена поръчка за изграждането на хеликоптерни площадки в лечебни заведения

Министерството на здравеопазването подготвя обществена поръчка за изграждането на хеликоптерни площадки в лечебни заведения

Планира се да има такива площадки в Русе, Велико Търново, Добрич, Варна, Бургас, Сливен, Ямбол, Плевен, както и в още големи областни градове

Новият храм в село Катуница е и с нов площад

Новият храм в село Катуница е и с нов площад

Алеите са изпълнени с паваж, засадена е растителност, поставени са пейки и осветление