THE LINE – Саудитска Арабия показа проекта за линеен град с "вертикален урбанизъм"

117

До 14 август всички детайли по проекта могат да се видят и в изложба в Jeddah Superdome


На 25 юли Саудитска Арабия разкри своята дизайнерска концепция за THE LINE, футуристичен град и един от трите региона в Неом - непостроен мегаград на стойност 500 милиарда долара, обявен за първи път от саудитския престолонаследник Мохамед бин Салман през 2017г. Той е и председател на борда на директорите на компанията NEOM.

Според визията, представена от екипа зад проекта, The Line ще преосмисли самия начин, по който градовете са били конструирани досега. За разлика от традиционните градове, които се разширяват хоризонтално, това ще бъде вертикален линеен град, построен на височина 500 м, ширина 200 м и 170 км дължина. Всичко това в рамките на не повече от 34 km².

Около 9 милиона жители ще имат достъп до всички съоръжения в рамките на 5 минути пеша и ще могат да пътуват от край до край за 20 минути чрез високоскоростен транспорт. Няма да има автомобили, както и вредни емисии, градът ще работи със 100% възобновяема енергия, а 95% от земята ще бъде запазена за природата.

Предвижда се климатът да бъде перфектен през цялата година чрез създаването на микро пространства, които ще „позволяват оптимален баланс на слънчева светлина, сянка и естествена вентилация“. Изкуственият интелект ще играе огромна роля в захранването на автоматизираните услуги.

THE LINE ще има външна огледална фасада, която щяла да позволи на цялостната структура да се слее с околната среда. Тя обаче е критикувана заради това, че ще има внушително и неестествено присъствие, а ще бъде и опасност за птиците. Във връзка с проекта има и критики, свързани с техническата част, както и че стените ще бъдат затрупвани от пясъчните бури.

Проектът ще бъде създаден от екип от световноизвестни архитекти и инженери, водени от NEOM, гласи съобщението. Засега информацията е, че известният британският архитект Норман Фостър е напуснал екипа за проекта, а The Line ще бъде проектиран от американското студио Morphosis, основано от носителя на Pritzker Том Meйн - наречен "Лошото момче на архитектурата" в съобщение от собственото му студио - заради това, че не се страхува да оспори конвенционалните представи.

Вертикалният град ще бъде напълно дигитализиран, а строителството ще се извършва чрез най-новите технологии и производствени процеси, съобщават още от екипа. Предвиждат се много и разнообразни открити пространства на множество нива.

Според Bloomberg през последните няколко години Neom е поръчал работа на представители на Холивуд, като дизайнерът Оливие Прон, който помогна за създаването на филма Guardians of the Galaxy (на изображението долу), Нейтън Кроули, който е известен с работата си по Dark Knight, или арт директора Джеф Джулиан, ангажиран с филми като World War Z и I Am Legend. Отново по информация на Bloomberg, Мохамед бин Салман е казал на своите дизайнери, че харесва естетиката на „киберпънка“, който обикновено изобразява наситено с технологии бъдеще, но с долнопробен подземен свят.

Според престолонаследника, лидер на най-големия износител на суров петрол в света, „The Line ще се справи с предизвикателствата, пред които е изправено човечеството в града и ще хвърли светлина върху алтернативните начини на живот.“ Въпреки че не е обявена дата за окончателно завършване, Neom и The Line са част от саудитската визия 2030 на престолонаследника, която има за цел да намали икономическата зависимост на страната от петрола чрез диверсификация на нейната икономика и развитие на сектори като туризъм, здравеопазване и образование.

Много коментатори смятат, че такъв мащабен проект е вид утопия и е свързан с противоречиви действия от страна на Саудитска Арабия. Има се предвид забавянето на проекта, недоволството от страна на местни жители във връзка с изселването им и обвиненията в нарушаване на човешките права от страна на саудитското правителство. Хенри Грабар пише за Slate: „Проектът на стойност 500 милиарда долара обещава 100% възобновяема енергия, но ще живее или ще умре от цената на петрола и способността на кралството да го продава за десетилетия напред. Как страна, която изисква от жените да покриват коленете и раменете си, очаква да „еволюира в световната столица на устойчивата мода“, както предполага проектът Neom? Как държава, в която хомосексуалността може да бъде наказвана със смърт и дисиденти затваряни на случаен принцип, очаква да изгради „оживен град, който насърчава социалната интеграция, социалните ценности и културното насърчаване“? Как държава, която наскоро екзекутира 81 души за един ден, очаква да привлече „най-добрите и най-умните“ на „място на несравнимо социално и икономическо експериментиране?“.

Въпреки това, в разследване на Bloomberg, което посочва многото провали на проекта и нарушенията на човешките права досега, „би било несправедливо да отхвърлим напълно Neom като безумие на автократ“, защото части от проекта следват икономическите реалности, а изграждането на мащабни съоръжения почти от нулата не е прецедент в региона.

От екипа на проекта канят всеки, който има интерес, да посети изложба на проекта до 14 август в Jeddah Superdome - многофункционално пространство за събития с 35 000 места, разположено на Madinah Road, западно от King Abdullah Sports City в Джеда. Изложбата е анонсирана като началото на турне в цялата страна. На нея ще може да се запознаете с детайли, архитектурни модели и информационни филми, обясняващи проекта. Билетите са безплатни и ще имате гид, но трябва да се регистрирате онлайн предварително, тъй като местата са ограничени.

Ема Димитрова

ОЩЕ НОВИНИ

ВИВА МАРЕ БИЙЧ ХОТЕЛ в Созопол – изпълнен с висок клас алуминиеви системи SCHÜCO

ВИВА МАРЕ БИЙЧ ХОТЕЛ в Созопол – изпълнен с висок клас алуминиеви системи SCHÜCO

Използваните естествени, висококачествени и високотехнологични материали благоприятстват постигането на оптимално темпериране на сградата през всички сезони, оптимизирането на енергийните разходи, както и намаляването отпечатъка й върху околната среда

Завърши изграждането на нова детска градина в район „Витоша“

Завърши изграждането на нова детска градина в район „Витоша“

Сградата на филиала е една от 25-те, които се изграждат в момента в София

Colliers отчита ръст в предлагането на жилища през първото полугодие на 2022 г.

Colliers отчита ръст в предлагането на жилища през първото полугодие на 2022 г.

Средните продажни цени остават стабилни през първите шест месеца на 2022 г

Над 10 км от път III-8652 в района на Неделино ще се ремонтират до края на септември

Над 10 км от път III-8652 в района на Неделино ще се ремонтират до края на септември

Третокласният път е важна транспортна артерия в област Смолян и свързва Неделино и Златоград с общините Баните и Ардино

Изграждат водопровод с дължина 2,4 км в свищовското село Българско Сливово

Изграждат водопровод с дължина 2,4 км в свищовското село Българско Сливово

Инвестицията в размер 600 хиляди лева ще реализират Община Свищов и „ВиК Йовковци“ – Велико Търново, като 350 хиляди лева от средствата се предоставят от актуализацията на държавния бюджет към общините