Третото издание на фестивала "Реките на София" ще е под знака на европейски награди

220

От 2 до 4 септември в коритото на Владайска река под Лъвов мост се очакват рекорден брой посетители

 


Третото издание на фестивала "Реките на София" ще се състои по традиция в коритото на Владайска река до Лъвов мост — с множество безплатни събития, качествена музикална програма, арт базар, инсталации, модерен цирк и лятно кино. В социалните мрежи заявяват желание да присъстват рекордните над 28 000 души, като на място се очакват повече. Организаторите от фондация "Колективът" са се подготвили с множество атракции по бреговете на Владайска река, както и на нивото на площад Лъвов мост.

Арт базар и много музика

В рамките на фестивала може да се видят куклен театър, филмови прожекции, шоу с въздушна йога и базар на творци и занаятчии — препратка към някогашния битак в коритото на реката. Ще свири духов оркестър и ще се включат свежи млади изпълнители като певицата Яна Янчева-УАИА и международната софийска банда Latino Kopeles Band. Предстои да се обявят още много изненади в музикалната програма.

Европейски отличия

Тази година фестивалът “Реките на София” минава под знака на две международни отличия. Инициативата “Реките на София” стана единственият финалист от България в наградите за дизайн на Европейската комисия “Нов европейски Баухаус”. “Реките на София” също така спечели и Наградата за европейско културно наследство / Наградата Европа Ностра - най-престижното отличие в Европа в тази сфера.

Част от каменното корито на Владайска река е признато още през 1988 г. за “паметник на градинското и парково изкуство”. Въпреки сегашните проблеми на реката, този статут на културна ценност показва потенциала ѝ да бъде едно красиво място в града. На фестивала “Реките на София” се вижда какво е възможно, когато хората се съберат край Владайска и тя стане място за отдих, музика и изкуство.

Церемония по награждаване

На откриването на фестивала в 18:00 ч. в петък, 2 септември, румънският архитект Ойген Вайда, член на журито на наградите Европа Ностра, ще връчи на организаторите от "Колективът" знак за Европейско културно наследство. Вайда получава световна известност заради работата си по съхраняване на паметници на културата в селски райони в Румъния. Той има опит в това как пренебрегнати места, където промяната изглежда трудна, могат да се съживят и хората да се върнат към тях - както е и с реките на София.

След церемонията по награждаване ще започне същинският фестивал с духов оркестър, спектакъл с въздушна йога и музика и танци до късно.

Дългосрочни решения за реките

Преди официалното откриване на фестивала ще се проведе форум с различните институции, които отговарят за Перловска и Владайска река - представители на Министерство на околната среда и водите, Столична община, Софийска вода и други. Ще се обсъдят решения за подобряване на състоянието на реките и особено чистотата им, както и следващи стъпки, които институциите ще предприемат. Темата за чистотата на водата и живота в реките ще бъде отразена и чрез изложба на фотографа Валерий Пощаров и WWF България за популацията от есетри в българския Дунав - една от многото застрашени екосистеми в реките ни.

Фестивалът “Реките на София 2022” е реализиран с финансовата подкрепа на Министерството на културата и с подкрепата на Столична община - Календар на културните събития. Партньори на фестивала са също така програмата на ЕС Нов европейски Баухаус, WWF, Бюро Творческа Европа - България, Камарата на архитектите в България, 100 Стола, Кауфланд България, Grohe, Софийска вода, Heineken, Birra Moretti, Volvo, Coca-Cola, PERI, Tatratea, Hendrick’s, #ПромениКартинката,Chaos Group, Пойема, Raynovski Architects, Imp-Act Agency, КвАРТал, MOVE.BG, SHEleader и Panic Frame.

ОЩЕ НОВИНИ

Близо 59 млн. лв. повече за здравеопазване, образование, транспорт и социални дейности в бюджета на София

Близо 59 млн. лв. повече за здравеопазване, образование, транспорт и социални дейности в бюджета на София

В него са и предложенията на гражданите от общественото обсъждане, както и тези на всички партии в Столичния общински съвет и независими общински съветници

Над 300 световни и регионални брандове ще бъдат представени на изложение ТЕХНОМЕБЕЛ

Над 300 световни и регионални брандове ще бъдат представени на изложение ТЕХНОМЕБЕЛ

От 23 до 26 април международният формат превръща София в стратегическа точка на мебелното производство и дървообработването

Архитектурният съвет на Европа откри изложба в София

Архитектурният съвет на Европа откри изложба в София

Пътуващата експозиция е под надслов „20 архитектурни проекта срещу климатичните промени“

Нов многофункционален център и обновен централен площад ще имат в Момчилград

Нов многофункционален център и обновен централен площад ще имат в Момчилград

Споразуменията бяха подписани преди дни в Министерството на регионалното развитие

Община Плевен подписа договор за техническа помощ за инвестиции в Зоологическата градина

Община Плевен подписа договор за техническа помощ за инвестиции в Зоологическата градина

Целта на процедурата е да се подпомогне разработването на пакет от документи за кандидатстване и последващо финансиране на проект за ремонтни дейности

От 3 до 6 април над 180 фирми от Европа и Азия ще участват в Архитектурно-строителната седмица

От 3 до 6 април над 180 фирми от Европа и Азия ще участват в Архитектурно-строителната седмица

Форматът в Интер Експо Център в София приема ключовите събития ARCHINOVA 2023 и Бранд на България