Вижте подробности за проекта за общински плувен комплекс в Парка на младежта в Русе

755

Идеята беше представена на обществено обсъждане


Преди дни от Община Русе обявиха, че искат да изградят общински многофункционален плувен комплекс в Парка на младежта.  По този повод вчера вечерта се проведе обществено обсъждане в пленарната зала на общината, излъчвано и онлайн на страницата на общината във Фейсбук. „Градът ни има традиции в плуването и години наред този спорт бе пренебрегван. Десетки деца тренират плуване, триатлон и други спортове, които изискват отлични умения във водата. Целта ни е със собствени сили да изградим общински съвременен комплекс, който да печели средства и те да се връщат обратно у русенци“, каза кметът Пенчо Милков.

Проектът предвижда познатият на русенци открит плувен басейн „Норд“ да се ремонтира, обнови и да добие нов по-добър вид, без да се разрушава. Проектът е със 100% общинска собственост, а Община Русе търси подкрепата на плувните клубове на града. Проектът ще се реализира чрез собствени и заемни средства, които ще се изплащат чрез приходите от басейните, прилежащото заведение и съпътстващите услуги. Сред основните питания по време на обсъждането бяха именно направен ли е анализ на възвращаемостта. От общината обясниха, че финансовият анализ е изготвен от независими експерти от Регионалния фонд за градско развитие.  

Прединвестиционното проучване беше представено от арх. Чавдар Черников (в екип с арх. Денис Наумов и арх. Цвети Русинов от „Норд план” ООД). Сградата представлява условно правоъгълен обем с окачена структурна фасада с панели с различен дървесен фладер и текстура и е на три основни нива. Основният акцент е адаптирането на обема в парковата среда. В някои зони в интериора са предвидени и фасадни елементи за естествено осветление - окачен тип витрини с органичен растер (хексагони). Конструкцията позволява разполагането на слънчеви панели, както и на други алтернативни източници на енергия.

Проектът предвижда големият открит плувен басейн да се ремонтира и обнови. Докато той е предвиден както за спорт и тренировки, така и за плуване на граждани, то кулата ще запази функцията си със статут на емблематичен пластичен елемент. Около басейна са предвидени места за шезлонги, маси и чадъри. Детска площадка и малък детски басейн ще има на нивото на съблекалните с видимост от заведението, което ще бъде реновирано.

Заведението ще бъде с малка кухня, закрита и открита зона за консумация, нова клинкерна настилка, алейно и фасадно осветление, бетонови клоцове за подчертаване подходите към второто ниво, както и голям брой цветя и паркова растителност.

На база открития басейн за водна топка на кота + 0.00 ще бъде изграден закрит басейн с размери 33/25 м, който да обслужва състезания и тренировки по водна топка и плуване.

На кота +0.00 се предвиждат 5 съблекални (една от които и за хора в неравностойно положение), треньорска/съдийска стая, лекарски кабинет, складови помещения, кафетерия до 80 места, санитарни възли, фоайе, стълбища и елеватор. Междинното ниво на кота +2.50 предвижда подходи за трибуните на комплекса с приблизителен капацитет 500 места тип „скамейка“. Във второто основно ниво са предвидени фитнес зала, съблекални с тоалетни и душове, офис част, санитарни помещения за общо ползване, складови помещения, малка модифицираща се конферентна зала. Сутеренното ниво предвижда инсталационни и сервизни помещения, които обслужват двата басейна на горно ниво. Предвижда се и малък СПА център с помещения за персонала със съблекални, душове и стаи за почивка.

Ще бъде изградена укрепваща стена в северната част на имота, също така и два открити паркинга в рамките на терена.

Проектът предвижда съществуващата инфраструктура да бъде облагородена и осъвременена. Във връзка с питанията за достъпа до съоръжението бе обяснено, че в ПУП от 2015 година е предвидено изграждането на пътна артерия по периферията на парка, която да не нарушава цялостта му. Изказани бяха предложения за организиран превоз на участниците в масовите състезания.  

Русенци се интересуваха и защо не се поднови старият проект за басейн на бул. „Липник“. От общината обясниха, че една от причините е, че той е бил на необосновано висока стойност, а самият басейн е планиран с недостатъчно големи  размери, което бе потвърдено и от трениращите водна топка.  

Всеки, който има отношение към проекта, може да представи в 10-дневен срок на място или на официалния имейл на общината mayor@ruse-bg.eu своите предложения.  Проекта може да разгледате и тук.

Ема Димитрова

ОЩЕ НОВИНИ

Ремонтът на Дунав мост при Русе няма да започне преди края на лятото

Ремонтът на Дунав мост при Русе няма да започне преди края на лятото

В момента се извършва анализ на състоянието на обходните участъци и се набелязват мерки, които да бъдат изпълнени преди започването на основния ремонт

Доброто управление на строителните отпадъци изисква решения на различни нива

Доброто управление на строителните отпадъци изисква решения на различни нива

В рамките на проект предстои да бъде пуснато в експлоатация мобилно съоръжение за производство на висок клас рециклирани строителни продукти и материали, стана ясно на обучение, което събра представители на над 50 общини в България

Новият затвор без решетки в дупнишкото село Самораново ще отвори в началото на септември

Новият затвор без решетки в дупнишкото село Самораново ще отвори в началото на септември

Напредъкът по изграждането на комплекса беше представен вчера, 16 месеца след първата копка на строежа

Добрият пример на Испания: Закон за качеството на архитектурата

Добрият пример на Испания: Закон за качеството на архитектурата

Генералният секретар по „Градоустройство, жилищно строителство и архитектура“ в Министерството на жилищното строителство и градоустройството в Испания арх. Иняки Карнисеро представи закона на кръгла маса, организирана от КАБ