Винарска изба предстои да бъде изградена в с. Долна Диканя
Очаква се да бъдат изградени още офисна, битова и складова част, ферментационно помещение и други, като вече е насадено и ново лозе в рамките на парцела
Снимка: Винарска изба Камея
„Винарска изба Камея“ ООД планира да изгради ново производство с дегустационна зала в местност Шунева Падина в радомирското село Долна Диканя. Това става ясно от инвестиционното предложение на софийското дружество.
Гроздето, закупено от други лозарски райони, ще се разтоварва на приемна площадка пред ферментационното хале. Вътре ще има обособени зони с различна температура за различните видове ферментация. След приключване на процеса по ферментация виното, предназначено за отглеждане, ще се транспортира до помещението за отглеждане в бъчви.
Вината ще се бутилират в общото помещение на подземната част. На приземния етаж на сградата ще има разположени битови помещения за служителите на избата. Ще има офиси, както и дегустационна зала.
Винарска изба „Камея“ e малък семеен проект с 3 до 5 хиляди бутилки годишно производство. Избата стартира своята дейност през 2016 г. с винифицирането на мерло и каберне, като постепенно разширява асортимента си с рубин, сира и мавруд. Компанията е регистрирана в София и има няколко магазина на територията на столицата.
Гроздето за вината на „Камея“ се подбира от стари лозови масиви край с. Червен, Брестник и Брестовица, с характерните за тези микро региони сортове. Винифицирането се извършва във Винарска къща „Бонини“ в с. Брестовица, се казва на уебсайта на компанията.