Високотехнологичната сграда на Melexis с офис и производствена база

74

Проектанти са „АйПиЕс България“, а Fimera Design проектира и менажира изпълнението на административната и голяма част от общите части на сградата


Melexis проектира, разработва и доставя иновативни решения в сферата на микроелектрониката. Предвид нарастващите нужди от чипове в световен мащаб, както и плановете за разрастване на компанията, през 2022 г. Melexis завърши своята нова административно-производствена сграда в София. Тя допълва настоящия комплекс и увеличава производствените площи, складовата база, изследователската и развойна дейност. Новата сграда е разделена на две части - офисна и производствена. Инвеститор е „Мелексис България“ ЕООД, изпълнител е „Кордеел България“ ЕАД, а интериорът на административната и голяма част от общите части на сградата заедно с цялостна програма от сигнатури е по проект на Fimera Design. Вижте подробности за интериорния проект тук.

Сградата се отличава със своята комплексност и разнообразие по отношение на функция и проектни решения. На трите етажни нива с обща разгърната площ от 16 000 кв.м са развити административен комплекс и производствени и складови помещения. Ахроматичното решение с плътните фасадни части в бяло и остъклените в черно придава лекота на иначе значителните обеми на сградата.

Фасадното ограждане на сградата е изпълнено с полиуретанови сандвич панели. Архитектурната визия се допълва с фасадна декорация от прахово боядисана алуминиева мрежа и фасадно остъкляване с нестандартни детайли. Панорамна външна стълба с оригинален дизайн изисква високо ниво на прецизност при монтажа на конструкцията и декорацията. Околното парково пространство цели да помогне в интеграцията на новата сграда в заобикалящата я градска среда.

На първия етаж на площ от 6 630 кв.м се намират производствени, складови и технически помещения, обслужващи производствената дейност. На втори и трети етаж на площ от 9 330 кв.м са разположени офисни пространства, осигуряващи разнообразни възможности за работа и почивка. На втория етаж се намира още кантина, плаза – широко пространство за срещи и почивка, както и зала за рекреация. Три озеленени вътрешни японски двора са отделени от помещенията с остъклени фасади с височина над 10 м, които осигуряват допълнителна естествена светлина. Офисът на трети етаж заема само част от площта на етажа. Останалите площи са разпределени между технически покрив, ограден от високи фасади. Така се осигурява цялост на обемната композиция на сградата, където върху допълнителна стоманена платформа с площ от 900 кв.м се разполага технологично ОВК оборудване, и озеленена покривна тераса за отдих с площ от над 1800 кв.м.

Сградата е проект с много иновации и технически постижения. Системата за газово гасене се нарежда сред най-големите в света. Приложени са автоматизирана система за управление за умно следене на температурата, външните щори, пожароизвестяване и пожарогасене, асансьори, компресорно помещение, отопление, влажност и видеонаблюдение. Ресурс, който се преизползва, е дъждовната вода, захранваща тоалетните. Чрез “иновативни студени тавани” и подови конвектори без вентилатори, които охлаждат и отопляват на принципа на конвекцията, се осигурява комфорт на хората. Така се избягва неудобството от стандартните климатични системи.

Предвиден е паркинг за 168 автомобила, като има 5 обособени зарядни станции за електромобили. В зона с контролиран достъп могат да бъдат настанени 40 велосипеда и 16 мотоциклета, като има предвидени 6 места за зареждане на електрически велосипеди и мотоциклети.

Източник: „Сграда на годината 2022“

Сградата е един от двата проекта победители в категория „Производствени и логистични сгради“ в конкурса „Сграда на годината 2022“.

ОЩЕ НОВИНИ

Подписан е договорът за изграждане на допълнителен корпус на Математическата гимназия във Враца

Подписан е договорът за изграждане на допълнителен корпус на Математическата гимназия във Враца

Той ще е с шест класни стаи, тераса, конферентна зала, STEM център и 5 хранилища

Реновират сградата на "Старата община“ в Асеновград с проект по "Красива България"

Реновират сградата на "Старата община“ в Асеновград с проект по "Красива България"

В момента в сградата се помещават Туристически информационен център и Обредни домове и зали

VMV residence – терасиран модел за многофамилна жилищна сграда

VMV residence – терасиран модел за многофамилна жилищна сграда

Обемното решение е продиктувано от функционалните нужди на всяко отделно жилище, а конструктивното решение допълнително разбива сградата на по-малки обеми

Има осигурени 5 300 000 лв. за ремонт и реставрация на сградата на бившия Нотариат в София

Има осигурени 5 300 000 лв. за ремонт и реставрация на сградата на бившия Нотариат в София

Предстои да се определи обществената функция на сградата на бул. „Патриарх Евтимий“ 2 на Попа, която е недвижима културна ценност и е собственост на Министерството на културата

В РИОСВ-Пловдив е внесено инвестиционно намерение за строежа на най-големия мол у нас

В РИОСВ-Пловдив е внесено инвестиционно намерение за строежа на най-големия мол у нас

След всички одобрения скоро се очаква изграждането на търговско-развлекателния и административен комплекс Promenada Plovdiv в района на бившата Сточна гара