Все по-голям е интересът към конкурса за концепция за бившата сграда на БНБ в Пловдив

130

Водеща фирма дари 5 хиляди лева за инициативата


Снимка: Община Пловдив

Все по-голям е интересът от страната и чужбина към инициативата „Трезор за идеи: Конкурс за концепция за развитие на сграда, с административен адрес ул. „Райко Даскалов“ №51, бивша сграда на Българска народна банка, гр. Пловдив“. От старта на конкурса на 26 февруари до днес, информацията е публикувана в редица международни портали за състезания, в т.ч. в Индия, Германия, Великобритания и Китай. Информацията е публикувана и в популярни англоезични специализирани платформи. Посещенията за сваляне на документите от България се осъществяват основно чрез сайта www.trezorzaidei.com. Посещения на сайта от чужбина се активизират основно чрез международните портали. Желание за регистрация е отбелязано от участници от България, Великобритания, Австралия, Китай, Тайланд и Индия.

Междувременно ХОЛДИНГ КЦМ 2000 АД взе решение да подкрепи финансово провеждането на конкурса, като дарява сумата от 5 000 лева. „Компанията се е доказала през годините като значим меценат, дарител и спомоществовател и не за първи път застава зад обществено значими каузи. Тя е ключов партньор на община Пловдив в много събития от културния календар на града. КЦМ е основен спонсор на концерти, спектакли, издателски и творчески проекти, сред които оперният фестивал Opera Open, театралният фестивал „Сцена на кръстопът“, фестивалът „Дни на музиката в Балабановата къща“, Plovdiv Jazz Fest и много други“, коментира заместник-кметът по култура, археология и туризъм Пламен Панов.

Припомняме, че конкурсът за концепция за развитие на бившата сграда на Българска народна банка в Пловдив има за цел да бъдат идентифицирани нови подходящи функции за емблематичната сграда, съобразени както с нейната ценност, така и с динамичното развитие на града, които да послужат като основа за нейната ресоциализация като разпознаваем и ценен елемент от градската културна инфраструктура. Участие в конкурса могат да вземат юридически лица и физически лица на възраст над 18 години.

Всеки участник може да изпраща своите предложения по електронен път на адрес trezorzaidei@plovdiv.bg до 23:59 часа на 30.04.2024 г. или да внесе своята концепция на хартиен носител до 17:00 часа на 30.04.2024 г. в деловодството на Община Пловдив на пл. „Стефан Стамболов“ №1.

Три от най-добрите идеи ще бъдат наградени с парична премия и ще бъдат представени в рамките на обществено обсъждане на широката общественост, включително и под формата на изложба в откритите градски пространства пред сградата на БНБ. Повече за условията на конкурса може да се прочете на сайта инициативата.

Следващите обявени дати за заинтересованите за оглед на място на бившата сграда на БНБ в Пловдив са 15 март, 22 март и 29 март. За въпроси, информация и записване за дати за оглед се свържете с екипа на „Трезор за идеи“ на адрес trezorzaidei@plovdiv.bg.

Организатори на конкурса са Община Пловдив, съвместно с Камарата на архитектите в България – Регионална колегия Пловдив и Съюзът на архитектите в България – Пловдив. Представянето на концепциите не е обвързано с изработването на архитектурен проект. Състезанието е за идеи за нова функция на сградата и не представлява конкурс за идеен инвестиционен проект по смисъла на Закона за устройство на територията и Наредба за провеждане на конкурси в устройственото планиране и инвестиционното проектиране.

ОЩЕ НОВИНИ

Учебен павилион в Германия и библиотека в Барселона са победителите в конкурса за архитектура Mies van der Rohe 2024

Учебен павилион в Германия и библиотека в Барселона са победителите в конкурса за архитектура Mies van der Rohe 2024

Победителите демонстрират принципите на Новия европейски Баухаус, внасяйки зеления преход в живота на хората

Откриха новия "Ритейл парк Несебър" в село Равда

Откриха новия "Ритейл парк Несебър" в село Равда

Търговският център в местност “Чатал Тепе” 2 е с инвеститор „Зет Естейт“, а проектът финансира Пощенска банка

Откриха обновения Етнографски музей в Стария Несебър

Откриха обновения Етнографски музей в Стария Несебър

Сградата, един от символите на града, е пример за типичната черноморска къща от времето на Възраждането

Одобриха изграждане на нова сграда за детска градина в село Негован

Одобриха изграждане на нова сграда за детска градина в село Негован

Кметът на район Нови Искър Владислав Владимиров е избрал терен на ул. „Могилата“ 3

Предстои обновяването на неремонтирани с десетилетия сгради във Враца

Предстои обновяването на неремонтирани с десетилетия сгради във Враца

Община Враца има подписано споразумение за финансирането на 4 проекта на обща стойност от над 8 000 000 лв. за внедряване на мерки за енергийна ефективност