Започна дългоочакваното възстановяване на Караалановото училище в Асеновград

544

Сградата е архитектурно-историческа недвижима културна ценност с категория "местно значение"


Караалановото училище в Асеновград е първото класно училище в града. Построено е през 1881 г. от Георги Карааланов. Сградата е ползвана за училище между 1889 г. и 1906 г.

Одобреният инвестиционен проект предвижда цялостен основен ремонт, като ще бъде запазен автентичният вид на постройката. Дейностите стартираха на 16 август със събаряне на горния етаж, за да бъде изграден отново, тъй като беше силно компрометиран, в т.ч. и покривната конструкция. Актуалното състояние на сградата беше аварийно. През март собствениците дариха своите 2/36 идеални части от имота на общината.

Снимки: Община Асеновград

Проектът е съгласуван с всички компетентни институции. Цялостната реставрация предвижда ремонт на фасадата, вътрешно укрепване на стълбището, възстановяване на стени и изграждане на еркерен балкон. Направено е заснемане, от което става ясно, че от хайета на втория етаж се е излизало на два балкона. Те са били симетрично разположени - единият към улицата, а другият - към двора. Към момента и двата балкона липсват, като е предвидено да бъдат възстановени. Ще бъде запазено местоположението на дървената стълба, а дограмата, която беше останала без стъклопакет, ще бъде подновена. Проектът включва и възстановяване на дървените декоративни елементи от интериора. От фасадата ще бъде премахната и съответно възстановена повредената мазилка. Ще се боядиса и ще бъде оформен цокъл от камък.

ОЩЕ НОВИНИ

Започва ремонтът на над 34 км от път III-906 през Дюлинския проход

Започва ремонтът на над 34 км от път III-906 през Дюлинския проход

Програмата на АПИ предвижда рехабилитацията на 65 км от третокласния път

В софийското село Войнеговци ще изграждат детска градина на мястото на старата

В софийското село Войнеговци ще изграждат детска градина на мястото на старата

През 2022 година Столичният общински съвет беше одобрил проектиране, реконструкция и преустройство на една от сградите и премахване на другата

Училище "Максим Горки" в Стара Загора се разширява с нова пристройка

Училище "Максим Горки" в Стара Загора се разширява с нова пристройка

Ще бъдат предприети действия за разработка на идеен проект и за археологическо проучване на зоната, което трябва да бъде съгласувано с НИНКН