Започва дългоочакваният ремонт на минерална баня "Овча купел" в София

441

Строителната площадка най-после е открита, но стартът е съпроводен с неясноти по проекта


Вчера кметът на Овча купел Ангел Стефанов съобщи във Фейсбук профила си, че в следващите дни очаква да започне дългоочакваният ремонт на банята Овча купел, след като е открита строителната площадка. Възложител е Регионален исторически музей – София, а за изпълнител на инженеринг – проектиране, строителство и упражняване на авторски надзор, е избраното през януари миналата година ДЗЗД „Минерална баня „Овча купел“ (подадено в ЦАИС ЕОП като „ИНТЕРХОЛД“ ЕООД). Финансирането е от Оперативна програма „Наука и образование за интелигентен растеж“ с около 3 млн. лева и около 4,5 млн. от общинския бюджет.

Процесът по обновяване на минерална баня „Овча купел“ през годините е съпроводен от няколко неуспешни обществени поръчки, дебати, спорове, недоволства, уволнен заместник-кмет, съмнения за нарушения… Очевидно след последно одобрение от страна на Министерството на културата строителството стартира, но с доста неизвестни.

Според документи в обществената поръчка проектът цели адаптация и реставрация на сградата на минерална баня „Овча купел“ с „активното използване на минералната вода“. Предвижда се да бъде изграден иновативен рекреативен център, в който да се предлагат процедури с минерална вода, възстановителни терапии, както и занимания за здраве и за подобряване качеството на живот. Специфична цел на проекта обаче е и изграждане и оборудване на помещения и лаборатории на Центъра за върхови постижения „Наследство БГ“, в които ще се извършват „независими фундаментални научни изследвания, индустриални научни изследвания, експериментално развитие и разпространение в широк мащаб на резултатите от тези дейности, посредством разработване на нови продукти и услуги, преподаване, публикации и трансфер на знания“. Така в сградата на минералната баня „Овча купел“ ще се обособят две зони – зона „Рекреация“ в сутерена и на партерния етаж, и зона „Наука“ на първия и подпокривния етаж, както и част от сутерена и от партера. Базовата проектна информация може да видите в прикачените технически документи на обществената поръчка тук.

„Архитектурният облик и основната функция на сградата се запазват. Подкрепям проекта за реставрация, защото не мога да приема, че сградата, която е символ на района, ще продължава да се руши и да влезе в дългия списък с бани, за които няма ясна перспектива за възстановяване. В допълнение, имаше и реален риск проектът „Център за върхови постижения Наследство БГ“ да загуби общо финансиране за 30 млн. лева“, казва Стефанов, който по време на кръгла маса в края на януари изказа притесненията си, че има опасност одобреният проект за минералната баня да не се реализира, защото се е забавил заради обсъждан трафопост. Според него трудното тепърва предстои и трябва всички заинтересовани страни да се фокусират за решаването на следните задачи:

  • Официалният дебит на извора е 4,5 литра в секунда, а позволеното ползване на Националната специализирана болница по физикална терапия и рехабилитация за периода от 1 май до 30 септември ежегодно е 4,7 л/сек. – т.е. откъде ще има вода за банята в този период?
  • Как ще се управлява банята след въвеждането й в експлоатация?
  • Европейското финансиране трябва да бъде отчетено до края на 2023 година, като това не е реалистичен срок за завършване на ремонта.
  • Трябва да се избегне рискът целият ремонт да остане за сметка на общинския бюджет.
  • Собствеността на земята около банята е поделена между община и държава и това трябва да бъде решено своевременно, за да се знае кой ще има ангажимент за облагородяването и поддържането на пространството.

Видео: Drone Reporter. Минерална баня „Овча купел“ преди две години.

Подобно е мнението на „Екипът на София“ - организация от експерти по различни градски политики, системно управление, процеси, данни, планиране и медиация. Те припомнят, че процесът, по който се стигна до избиране на изпълнител, беше предмет на разследване на Антикорупционния фонд. Заключенията не бяха положителни, казват от организацията.

Проблеми изтъкват и от Българската асоциация за термално наследство (БАТН), които преди време поискаха спиране на сегашния проект и отбелязват, че обществото не е запознато в подробности с техническия. Освен това от асоциацията продължават да се противопоставят на превръщането на част от сградата в Център за върхови научни постижения. "След като изчете всички тези непреодолими пречки, човек не може да си помисли друго, освен че районният кмет и Столична община нито са имали, нито имат някакво намерение да възвърнат термалните функции на сградата. Те просто искат да усвоят едни пари с цел ремонт и укрепване, за да могат след това да настанят в сградата офиси на БАН с гръмкото заглавие "Център за върхови научни постижения". Също както постъпиха и с Централна минерална баня преди 11 години, превръщайки я в нелеп, от никого не посещаван музей", коментират от асоциацията.

Ема Димитрова

ОЩЕ НОВИНИ

Готова е новата детска градина в кв. "Малинова долина" в София

Готова е новата детска градина в кв. "Малинова долина" в София

Тя разполага със занимални, спални помещения, 4 зали за спорт и изкуство, площадки за всяка група, спортна площадка на открито и плувен басейн

Благоустрояват парк "Калето" и едноименната средновековна крепост в Свищов

Благоустрояват парк "Калето" и едноименната средновековна крепост в Свищов

Цели 6 години продължиха дейностите по проучване, експониране и социализиране на крепостта, както и на парковата зона около нея

Стартира дългоочакваният ремонт на пешеходната зона в централната градска част на Добрич

Стартира дългоочакваният ремонт на пешеходната зона в централната градска част на Добрич

В тази връзка от Общината дадоха информация за премахването и засаждането на дървета в зоната, заради което имаше протести

Недвижимата културна ценност Банкерска сграда в София е предвидена за хотел от веригата на Робърт де Ниро

Недвижимата културна ценност Банкерска сграда в София е предвидена за хотел от веригата на Робърт де Ниро

Марката за луксозни хотели, ресторанти и резиденции Nobu подготвя още един хотел в България - на брега на Черно море във Варна