Започва дългоочакваният ремонт на минерална баня "Овча купел" в София

442

Строителната площадка най-после е открита, но стартът е съпроводен с неясноти по проекта


Вчера кметът на Овча купел Ангел Стефанов съобщи във Фейсбук профила си, че в следващите дни очаква да започне дългоочакваният ремонт на банята Овча купел, след като е открита строителната площадка. Възложител е Регионален исторически музей – София, а за изпълнител на инженеринг – проектиране, строителство и упражняване на авторски надзор, е избраното през януари миналата година ДЗЗД „Минерална баня „Овча купел“ (подадено в ЦАИС ЕОП като „ИНТЕРХОЛД“ ЕООД). Финансирането е от Оперативна програма „Наука и образование за интелигентен растеж“ с около 3 млн. лева и около 4,5 млн. от общинския бюджет.

Процесът по обновяване на минерална баня „Овча купел“ през годините е съпроводен от няколко неуспешни обществени поръчки, дебати, спорове, недоволства, уволнен заместник-кмет, съмнения за нарушения… Очевидно след последно одобрение от страна на Министерството на културата строителството стартира, но с доста неизвестни.

Според документи в обществената поръчка проектът цели адаптация и реставрация на сградата на минерална баня „Овча купел“ с „активното използване на минералната вода“. Предвижда се да бъде изграден иновативен рекреативен център, в който да се предлагат процедури с минерална вода, възстановителни терапии, както и занимания за здраве и за подобряване качеството на живот. Специфична цел на проекта обаче е и изграждане и оборудване на помещения и лаборатории на Центъра за върхови постижения „Наследство БГ“, в които ще се извършват „независими фундаментални научни изследвания, индустриални научни изследвания, експериментално развитие и разпространение в широк мащаб на резултатите от тези дейности, посредством разработване на нови продукти и услуги, преподаване, публикации и трансфер на знания“. Така в сградата на минералната баня „Овча купел“ ще се обособят две зони – зона „Рекреация“ в сутерена и на партерния етаж, и зона „Наука“ на първия и подпокривния етаж, както и част от сутерена и от партера. Базовата проектна информация може да видите в прикачените технически документи на обществената поръчка тук.

„Архитектурният облик и основната функция на сградата се запазват. Подкрепям проекта за реставрация, защото не мога да приема, че сградата, която е символ на района, ще продължава да се руши и да влезе в дългия списък с бани, за които няма ясна перспектива за възстановяване. В допълнение, имаше и реален риск проектът „Център за върхови постижения Наследство БГ“ да загуби общо финансиране за 30 млн. лева“, казва Стефанов, който по време на кръгла маса в края на януари изказа притесненията си, че има опасност одобреният проект за минералната баня да не се реализира, защото се е забавил заради обсъждан трафопост. Според него трудното тепърва предстои и трябва всички заинтересовани страни да се фокусират за решаването на следните задачи:

  • Официалният дебит на извора е 4,5 литра в секунда, а позволеното ползване на Националната специализирана болница по физикална терапия и рехабилитация за периода от 1 май до 30 септември ежегодно е 4,7 л/сек. – т.е. откъде ще има вода за банята в този период?
  • Как ще се управлява банята след въвеждането й в експлоатация?
  • Европейското финансиране трябва да бъде отчетено до края на 2023 година, като това не е реалистичен срок за завършване на ремонта.
  • Трябва да се избегне рискът целият ремонт да остане за сметка на общинския бюджет.
  • Собствеността на земята около банята е поделена между община и държава и това трябва да бъде решено своевременно, за да се знае кой ще има ангажимент за облагородяването и поддържането на пространството.

Видео: Drone Reporter. Минерална баня „Овча купел“ преди две години.

Подобно е мнението на „Екипът на София“ - организация от експерти по различни градски политики, системно управление, процеси, данни, планиране и медиация. Те припомнят, че процесът, по който се стигна до избиране на изпълнител, беше предмет на разследване на Антикорупционния фонд. Заключенията не бяха положителни, казват от организацията.

Проблеми изтъкват и от Българската асоциация за термално наследство (БАТН), които преди време поискаха спиране на сегашния проект и отбелязват, че обществото не е запознато в подробности с техническия. Освен това от асоциацията продължават да се противопоставят на превръщането на част от сградата в Център за върхови научни постижения. "След като изчете всички тези непреодолими пречки, човек не може да си помисли друго, освен че районният кмет и Столична община нито са имали, нито имат някакво намерение да възвърнат термалните функции на сградата. Те просто искат да усвоят едни пари с цел ремонт и укрепване, за да могат след това да настанят в сградата офиси на БАН с гръмкото заглавие "Център за върхови научни постижения". Също както постъпиха и с Централна минерална баня преди 11 години, превръщайки я в нелеп, от никого не посещаван музей", коментират от асоциацията.

Ема Димитрова

ОЩЕ НОВИНИ

В Габрово представиха обновените Регионален исторически музей и Етъра

В Габрово представиха обновените Регионален исторически музей и Етъра

Двата проекта ни дават самочувствието да направим следващата стъпка – да се включим в надпреварата по кандидатстването на нашия град за Европейска столица на културата, каза кметът Таня Христова

Със средства от републиканския бюджет ще се ремонтират над 65 км от пътя през Дюлинския проход

Със средства от републиканския бюджет ще се ремонтират над 65 км от пътя през Дюлинския проход

Отсечката свързва областите Варна и Бургас и е алтернативно за преминаващите през проходите „Приморски“ (път I-9 Слънчев бряг – Обзор) и „Айтоски“ (път ІІІ-208 Дъскотна – Айтос) между двете области

В Свиленград предстои изграждането на пречиствателна станция за питейна вода

В Свиленград предстои изграждането на пречиствателна станция за питейна вода

На 28 март Общинският съвет одобри изработване на проект за ПУП - план за застрояване на пречиствателното хидросъоръжение

Община Горна Оряховица обяви поръчка за изработване на технически проекти за реконструкция и модернизация на два парка в града

Община Горна Оряховица обяви поръчка за изработване на технически проекти за реконструкция и модернизация на два парка в града

След предложения от граждани вече са готови заданията за проектиране във връзка с предстоящия ремонт на парковете "Христо Ботев" и "Николай Панайотов"  

С дебат и лекции представят културното наследство на Сливен

С дебат и лекции представят културното наследство на Сливен

Събитието ще се проведе в международния ден за опазване паметниците на културата - 18 април