Започна ремонт и реставрация на минералната баня "Овча купел" в София

336

Очаква се дейностите по превръщането й в рекреационен и научен център да приключат до края на годината


Източник: РИМ-София

Възстановяване с използване на минералната вода в комбинация с научен център и културни функции

Вчера започнаха дейностите по реставрация на минералната баня в кв. „Овча купел“, която се руши повече от 40 години. Фасадите и вътрешният облик се запазват. Първоначално предстои разчистване на сградата от строителни отпадъци и постепенното ѝ възстановяване в първоначалния ѝ вид. Предвидено е да се изпълнят конструктивно укрепване, ново покривно покритие, консервация и реставрация на запазени оригинални  елементи по фасади (плоскости, пиластри, колони, фронтони, корнизи, обрамчване на отвори  и др.), на касетирани сводови тавани в двата басейна, на оригинални подови настилки от многоцветна теракота, на подови мозайки в интериора и при покривните тераси, на метални парапети по стълбища и покривни конструкции на зимни градини, на оригинални дървени елементи и др. Ще бъдат възстановени по оригинален образец дограми, фаянсови облицовки по стени и метални декоративни решетки по прозорци. Ще се изградят нови инженерни системи по части „Водоснабдяване и канализация“, „Електрическа“ и „Отопление, вентилация и климатизация“, както и нов асансьор за достъпност на средата. 

В сутерена и приземния етаж сградата ще запази първоначалната си функция, като ще бъде обособен рекреационен център, в който ще се предлагат разнообразни процедури с минерална вода. Възстановяват се големите басейни и се добавят две нови зони с по-гореща вода. Ще бъдат изградени релакс зона, парна баня, инфрачервена сауна, арома сауна, финландска сауна, студен шоков басейн и ледена стая. Ще бъдат възстановени курните и зоните с душове. Възстановяват се и покритите зимни градини, които са една от спецификите на оригиналния вид на сградата.  

На горния и подпокривния етаж ще се помещава Център за върхови постижения с изследователски лаборатории, едната от които ще е насочена към изследване на въздействието на минералната вода върху здравето на хората. Там ще бъдат ситуирани и музикална зала и зала за VR презентации, както и Център за продължаващо образование.

За възстановяването на обекта е осигурено финансиране в размер на 3 319 912 лв. по ОП "Наука и образование за интелигентен растеж" и 4 460 000 лв. от бюджета на Столична община. Възложител е Регионален исторически музей - София, а изпълнител на строително-ремонтните работи и реставрационните дейности е ДЗЗЗ „Минерална баня „Овча купел“. Проектът трябва да бъде реализиран до края на годината.  

Снимка: Столична община

Снимка: Столична община

Снимка: БТА

Снимка: Юлия Радева

Снимка: Юлия Радева

Снимка: Столична община

Снимка: Столична община

Снимка: Столична община

Снимка: Георги Димитров

Какво не е ясно и какви са евентуалните бъдещи проблеми

Припомняме, че във връзка с ремонта (процедурите по неговата подготовка са проблемни от самото начало) кметът на район „Овча купел“ повдигна въпроси за малкия според него дебит на минералната вода, неясното управление на банята, краткият срок за завършване на строителните и реставрационни дейности и поделената с държавата собственост на земята около сградата. Освен информационната табела пред обекта не е публично представен и техническият проект за ремонта.

Според Българската асоциация за термално наследство "баня" е единственото възможно предназначение на сградата, като припомнят случая с Централна минерална баня (сега Регионален исторически музей). От БАТН смятат, че за да се избегне рискът ремонтът да бъде извършен набързо, Общината трябва да се откаже от европейското финансиране и да възстанови сградата само като баня с пари от бюджета си в разумни срокове, след което да поеме менажирането на обекта. От Българската асоциация за термално наследство призовават и за бързо решаване и на въпроса за собствеността на земята около банята.

Според директора на Музея за история на София дебитът на минерална вода от около 4,7 литра на секунда се оползотворява изцяло през лятото от болницата в близост и басейните към нея, но планът е когато банята заработи, да се премине към гъвкав режим на ползване. От асоциация БАТН смятат, че дебитът на извора е повече от посочения и че догодина предстои проучване, което ще установи и актуализира състоянието му.

Снимка: БАТН

История

Минералната баня в кв. „Овча купел“ е едно от най-значимите технологични съоръжения в архитектурното творчество на арх. Георги Овчаров, изградени на територията на София. Решението за изграждане на една от най-модерните бани след Освобождението е на министър Райко Даскалов от правителството на Александър Стамболийски. Строежът на минералната баня започва през 1920 г., продължава с прекъсвания до 1933 г. Впоследствие сградата  е обявена и за паметник на културата, поради високата си архитектурно-художествена стойност. Банята функционира до края на 80-те години на XX век, след което е затворена и поради неподдържане започва да се руши. През 2017 г. възниква пожар, който нанася сериозни щети в интериора, особено в помещенията с басейните и други общи части.  През 2019 г. с договор двуетажната сграда е прехвърлена от държавата на Столична община с цел нейното реновиране.

1920г.

1930г.

Какво се случва с банята в Горна баня

С мотив намалени приходи на общината след въвеждане на извънредното положение заради ковид пандемията през 2020 за 2021 година беше прехвърлен ремонтът на банята в Горна баня. Средствата, заложени за авариен ремонт на фасадата в размер на 700 000 лева бяха извадени от бюджета на Столичната община. Една година нищо не се случи, а според РИМ в бюджета за 2022 година са били осигурени 200 000 лева за изготвянето на идеен проект за реставрация на фасади и покрив, за възлагане на консултантски услуги и за други подготвителни дейности.

„Банята в Горна баня не спечели проектно финансиране и 5 години изтекоха, без нищо да се е случило“, коментира преди дни кметът на район „Овча купел“ Ангел Стефанов за „Дарик“. „През юли миналата година Столична община изпрати писмо до областната администрация, в което се казва - петгодишният срок, за който ни предоставихте банята, изтече, кажете какво да правим. Това писмо още стои в областната администрация. Моето виждане е, че ако държавата има някаква визия за това да се възстанови банята, нека я взимат и да започват. Ако нямат конкретни намерения, по-добре да я дадат на нас, защото ще вземем идеята присърце“, каза Ангелов.

Снимка: Drone Reporter

Ема Димитрова

ОЩЕ НОВИНИ

В Разград откриха нова административна сграда и завод за производство на ветеринарни ваксини

В Разград откриха нова административна сграда и завод за производство на ветеринарни ваксини

Той е мултифункционален и с няколко независими технологични линии

Камарата на строителите в България изработи пътна карта с практически съвети за всеки, който се заема да строи

Камарата на строителите в България изработи пътна карта с практически съвети за всеки, който се заема да строи

В услуга на гражданите браншовата организация публикува и примерни договори за строителство и ремонти

Откриха новата сграда към лекоатлетическа зала на СКЛА "Локомотив Пловдив"

Откриха новата сграда към лекоатлетическа зала на СКЛА "Локомотив Пловдив"

Ще бъде реновирана и настилката на лекоатлетическата писта, която е от малкото закрити съоръжения за спорта