5 впечатляващи факта за най-високата сграда в България - SKY FORT

1781

Сградата в София по проект на „АиА Архитекти“ с продукти на ЕТЕМ е в напреднала фаза на строителство


Източник: Страничката на краниста

Capital Fort, която се извисява на 126 метра височина и доскоро беше най-високата в България, посреща гостите на столицата с авангардни архитектурни форми и елегантен дизайн. До нея се изгражда най-високата сграда у нас - Sky Fort. ЕТЕМ ви представя няколко впечатляващи факта за небостъргача.

Визуализация: „АиА Архитекти“

202 метра над града

Sky Fort e впечатляваща офисна кула с общо 49 надземни нива, 3 подземни етажа и височина от 202 м. Фасадата на небостъргача представлява перфектна симбиоза от архитектурни системи и решения. Модулната фасада на ЕТЕМ Е99 следва геометрията на Sky Fort и е комбинирана по елегантен начин със слънцезащитната система Е66, както и с решенията за отваряеми части Е75 и Е85. 

Фасаден инженеринг на кула

Фасадният инженеринг на кула, извисяваща се на над 200 метра, е истинско предизвикателство. Екипът на ЕТЕМ трябва да се справи с многообразието на видовете модули за сградната обвивка и прехода между тях. Зад впечатляващия силует на Sky Fort стоят множество внимателни изчисления и редица тестове, за да се намерят най-подходящите решения.

Интересното при Sky Fort е, че няма подходящи примери с подобни сгради и фасади в региона, което принуждава екипа на ЕТЕМ да подходи новаторски при решаването на възникнали казуси при проектирането на фасадите. Инженерите на компанията успяват да използват иновативни методи при спазване на консервативни стандарти за проектиране и изграждане на фасадни обшивки.
 

Модули при наклонен небостъргач

В сградната обвивка на Sky Fort са внедрени решения с равнинни елементи за наклонена и усукана фасада без използване на триъгълни модули. И нещо наистина интересно и смело - в проекта са вложени отваряеми части. Екипът на ЕТЕМ е отговорил на предизвикателството и е проектирал сигурно решение за тях в наклонена фасада при височина 125 метра.
 

Източник на снимките: kraxx

Арката на София

Архитектурата на Sky Fort по проект на „АиА Архитекти“ ще го отличава по безспорен начин от останалите проекти. Формата на сградата символизира отворена арка, посрещаща посетителите на града през неговата югоизточна порта. А на своя връх Sky Fort ще предложи заведение на две нива, площадка и открита тераса за наблюдение.
 

Визуализация: „АиА Архитекти“

Технологии от ново поколение

В Sky Fort ще бъдат внедрени много технологични иновации, част от които са впечатляващите скоростни асансьори и устойчивата на земетръс конструкция. Екипът на ЕТЕМ разработи редица специфични решения, за да отговори на всички предизвикателства и архитектурни новости в Sky Fort. Специално създадени са и множество уникални аксесоари, като в процеса е инвестиран сериозен ресурс за проектиране, тестове, производство и логистика. Целият процес на работа отговаря на мащабите на проекта, който ще е емблематичен не само за инвеститора, но и за ЕТЕМ като водещ системен доставчик.

Снимка: Citybuild, ноември 2022г.

Източник: ЕТЕМ

ОЩЕ НОВИНИ

В Разград откриха нова административна сграда и завод за производство на ветеринарни ваксини

В Разград откриха нова административна сграда и завод за производство на ветеринарни ваксини

Той е мултифункционален и с няколко независими технологични линии

Matte Black QuickFix e новият впечатляващ цвят от продуктовата гама на GROHE

Matte Black QuickFix e новият впечатляващ цвят от продуктовата гама на GROHE

С функционалност, иновативни технологии, естетика и устойчивост вашите баня и кухня могат да се превърнат в стилни и удобни пространства

Камарата на строителите в България изработи пътна карта с практически съвети за всеки, който се заема да строи

Камарата на строителите в България изработи пътна карта с практически съвети за всеки, който се заема да строи

В услуга на гражданите браншовата организация публикува и примерни договори за строителство и ремонти