Архитекти и художници искат нов конкурс за възстановяване на Мемориала на загиналите войници при НДК

290

Според тях условията на обявената обществена поръчка са неприемливи


Мотивите на браншовите организации

На 6 ноември беше обявен архитектурният конкурс за проект за възстановяване на Мемориала на загиналите войници в парка на НДК. Конкурсът обаче отново е зле съставен, смятат от Съюза на архитектите в България (САБ), Камарата на архитектите в България (КАБ) и Съюза на българските художници (СБХ). Становището е изпратено до кмета на Столична община Васил Терзиев и главния архитект Здравко Здравков.

Според браншовите организации формулировката „възстановяване“ под формата на конкурс и във вече различно съвременно пространство е безсмислена, заданието не е минало през „истинско обществено обсъждане“, пренебрегнати са препоръки на професионалната архитектурна общност, в обществената поръчка е обявено едновременно „работен инвестиционен проект“ и „идеен проект“. Не са спазени правилата на Архитектурния съвет на Европа за провеждане на конкурси, а самият конкурс не бил съгласуван нито от ведомствата, нито от САБ и КАБ. Ако не бъде отменен, организациите ще препоръчат на своите членове да не участват в него. Вижте останалите мотиви и пълния текст на писмото тук.

Действия относно изготвяне, обсъждане и съгласуване на заданието

В самото техническото задание се уточнява, че в началото на тази година е потърсено съдействието на дирекция „Държавен протокол“ на Министерството на външните работи, Националния военноисторически музей, дирекция „Държавен военноисторически архив“ на Държавна агенция „Архиви“, Националния институт за недвижимо културно наследство и Регионалния исторически музей – София. Част от описаните организации са предоставили информация и архивна документация, която е систематизирана и анализирана.

На 30 март е оформен предварителен проект на задание, като на 26 април е обсъден с широката общественост в сградата на Съюза на архитектите в България. На 18 май е получено становище, съдържащо предложение за премахване от заданието на задължителните монументално-декоративни елементи: скулптурна фигура на лъва, венци и жертвеници, като силно ограничаващи проектантите „откъм художествени решения и оформление“. Предложението е обсъдено и отхвърлено с аргумент, че влиза в противоречие с поставената цел, а именно: възстановяване на мемориалната експозиция, при хармонично обвързване с градската среда на столицата.

На 25 май Столичният общински съвет одобри обявяването на конкурс, до 12 юни е изработен допълнен и актуализиран проект на задание, а на 23 юни той е приет на съвместно заседание на специализираните състави на Общинския експертен съвет по устройство на територията.

Проектът на задание е подкрепен от Министерството на отбраната на 17 август и е съгласуван (с изисквания) от Министерството на културата на 5 октомври.

Общи изисквания в заданието към бъдещия проект

Заданието е изготвено от "Национален център за териториално развитие" ЕАД. Според Центъра, динамиката на живот, която е коренно различна от времето, в което е бил построен паметникът, предполага ново виждане за възстановяване на мемориала, хармонизирано с изградената паркова среда и съществуващите функционални пространства. Дискусионният момент ще бъде композиционното вписване на проекта в пространството на изградения парк и гърбовете на стелите, които с размерите си биха имали значително въздействие.

Проектът трябва да предложи съвременно решение, което да се стреми да възстанови автентичното пространствено решение на мемориала при съобразяване с настоящите специфики на парка. Необходимо е балансиране на новопроектираната зона в парковата среда. При проектирането да се цели запазване на съществуващата дървесна и храстова растителност в зоната, като тя би могла да се включи в общата композиция.   Да се търси семпла, но запомняща се визия, която хармонично се вписва в градината. Проектното решение би следвало да се изготви от полидисциплинарен екип от специалисти, включително урбанист, художник/скулптор, архитект, ландшафтен архитект и др.

В заданието се уточнява, че идейният проект ще послужи за изготвяне от Направление „Архитектура и градоустройство“ на задание за изработване на работен инвестиционен проект, което да послужи за възлагане на обществена поръчка за проектиране.

С последния обявен конкурс опитите за възстановяване на мемориала стават пет

През 1988 г. скулпторът проф. Борис Гондов, арх. Атанас Агура и арх. Станислав Константинов създават проект за мемориал, който се предвижда да се изгради в Южен парк (м. „Южен парк – 2 част“), като инициативата е преустановена през 2009 г. поради решение за възстановяване на мемориала на мястото, на което е бил изграден изначално.

През 2014 г. монументът „1300 години България“ е демонтиран и е проведен конкурс за нов облик на мястото, като едно от предложенията е за създаване на подземен мемориал на загиналите войници от Първи и Шести софийски пехотни полкове. Не е реализиран проект.

През 2017 г. и 2019 г. са проведени конкурси за изработване на идеен проект за изграждане на Мемориал на загиналите войници от Първи и Шести софийски пехотни полкове, които приключват, без да бъде избран печеливш проект.

Статуята на лъва от мемориала, изработена от скулптора Михаил Михайлов, беше върната в градината на НДК. Войнишкият паметник е открит на 28 октомври 1934 г., а бронзовият лъв се е намирал пред трите стени, разположени във формата на буквата „П“, на които са били изписани имената на над 3000 загинали войници от „Желязната“ дивизия.

Срокът за получаване на оферти или на заявления за участие е 29 януари 2024г.

ОЩЕ НОВИНИ

Община Бургас даде старт на 45 проекта за 130 милиона лева

Община Бургас даде старт на 45 проекта за 130 милиона лева

Те са одобрени да получат финансиране от Националния план за възстановяване и устойчивост на Република България

Откриха нова зона за шах на открито на Гребната база в Пловдив

Откриха нова зона за шах на открито на Гребната база в Пловдив

Тя се намира до Младежкия център и е дарение от фирма „Айгер Инженеринг” ООД

Предстои старт на конкурса за българския павилион на Венецианското биенале

Предстои старт на конкурса за българския павилион на Венецианското биенале

Комисар на българското участие ще бъде арх. Александър Стайнов

Обявени са финалистите във второто издание на наградата UIA 2030 за устойчива архитектура

Обявени са финалистите във второто издание на наградата UIA 2030 за устойчива архитектура

Финалистите от 5-те региона на Международния съюз на архитектите преминават към етап 2

Въпреки трудностите постепенно се придвижва проектът за Зеления ринг в София

Въпреки трудностите постепенно се придвижва проектът за Зеления ринг в София

Процесът се проточва заради процедури по прехвърляне на собственост и обжалвания