"Национален център за териториално развитие" ЕАД ще изготвя заданието за архитектурния конкурс за възстановяване на Мемориала в градината на НДК

676

След това ще има обществено обсъждане и ще бъде обявен и конкурсът


Хронология

До момента за територията на мястото на Мемориала на загиналите войници от Първи и Шести софийски пехотни полкове в градината на НДК са проведени три архитектурни конкурса от направление „Архитектура и градоустройство“ - през 2014, 2018 и 2019 г., като нито един от тях не завърши с определяне на победител. За възстановяването на Мемориала и паметните плочи в автентичния им вид през декември 2022 г. беше обявена процедура по Закона за обществените поръчки за изготвяне на задание за провеждане на бъдещия конкурс. Документацията за участие е публикувана тук

Оферти за участие се подаваха до 14 декември, но след това срокът беше удължен до 5 януари. Документи подадоха "Градиента БГ" ЕООД, "Фрибул" ООД и Национален център за териториално развитие ЕАД, който беше избран за изпълнител на заданието. Той е консултантски и проектантски център към Министерството на регионалното развитие и благоустройството и е наследник на известния научно-изследователски и проектантски институт КНИПИТУГА, създаден през 1960 година с цел разработване на аналитични и стратегически документи в сферата на териториалното устройство. Центърът е изпълнител на значими планови и стратегически документи за страната.

История

Мемориалният комплекс от възпоменателни плочи в знак на признание към героизма на полковете от Желязната софийска дивизия е бил разположен на територията на Пехотните „Витошки“ казарми. Открит е на 28 октомври 1934 г. от Цар Борис III по време на честването на 50-годишнината от формирането им. Пространството, в което е изграден Мемориалът, е ограничено от улиците „Витоша“, „Патриарх Евтимий“, „Фердинанд I“ („Ген. Скобелев“) и „Ангел Кънчев“ („Фритьоф Нансен“). Мемориалният комплекс е оформен в пространството между три Т- образно разположени сгради на Витошките казарми. То е било с правоъгълна форма, ориентирано в направление север-юг, с приблизителни размери 40/20 м. Фасадните стени на сградите са го рамкирали в източна, южна и западна посока. Подходът е от ул. „Патриарх Евтимий“ от север по оста на ул. „Христо Белчев“. Мемориалът е демонтиран през 1977 г. при строителството на Националния дворец на културата. Територията е изцяло променена в градоустройствено отношение. Създадени са нови пространства и функции и са формирани изцяло нови композиционни оси.

Спомени

Бившият главен архитект на София Петър Диков разказва, че Мемориалът е разрушен, за да се изгради паметникът „1300 години България“ (който също беше премахнат през 2017г., но това е друга история). „От трите стени, разположени на буквата П в първоначалния им вид, бях виждал останалите две. Южната бе самостоятелна, като на гърба ѝ имаше амфитеатър, наричан Монте Карло. Легендата бе, че понеже мястото е скрито и закътано, там ходели да играят „комар“. Докато ние като ученици ходехме там да пушим. Западната част на този амфитеатър бе калкан на двуетажна казармена сграда, в която живееха военни със семействата си и по прозорците ѝ редовно висеше простряно пране… Тази сграда през 70-те години бе съборена и стената бе оформена като калкан към бул. „Витоша“. Източната стена също е била калкан на казармена сграда и е била съборена заедно със сградата като за събарянето има две версии – едната е, че това се е случило след бомбардировките 1944 г., а другата, че е премахната в началото на шейсетте. На нейно място през социализма бе изградена двуетажна ламаринена сграда на модна къща „Лада“, в която си поръчах и ми ушиха абитуриентския костюм“, разказва арх. Диков в своя сайт.  

През 2014 година при арх. Диков дошли представители на Инициативен комитет за възстановяване на Мемориала с искане за помощ при реализиране на идеята им. „Споделих с тях, че според мен не би следвало да има възстановяване във вида, в който са били стените, тъй като към градината ще се получат три глухи калкана. И ако все пак се вземе решение за премахване на Паметника „1300 години България“ (което и става – бел.ред.), следва да се търси не просто повторение на старото решение за войнишкия паметник, а такова, съобразено с наличната обстановка и среда. Инициативният комитет прие мнението ми и след като конкурсът се провали, внесе в Столичния общински съвет изработено по възлагане от тях предложение. Това предложение получи подкрепа от общинските съветници с обещание за стартиране на процедура.

След моето напускане общината в спешен порядък разруши паметника. Бе обявен нов конкурс, вече със задача да се възстанови Мемориалът с плочите на загиналите от на Първи пехотен софийски и Шести пехотен търновски полк. Този конкурс също не даде добри резултати и бе анулиран. Така на мястото се постави само старата скулптура на лъв с щит, с карта на Сан Стефанска България на едно кръгло хълмче, което в мащабите на градината на НДК стои малко самотно, да не кажа комично. Дано все пак някога се реализира идеята, заради която разрушиха Паметника „1300 години България“, казва още арх. Диков.

В изчистен от символи и опасни елементи вид паметникът в горната му част можеше да бъде използван например за стена за катерене, а подземната – за място за събития или галерия. Свързването на паметника обаче с един неприятен период от историята ни, както и съпротивата да се променя произведение на изкуството, макар и низвергнато от голяма част от столичани, в крайна сметка доведе до разрушаване на паметника.

Ема Димитрова

ОЩЕ НОВИНИ

Citybuild представя обновена платформа за архитектурната общност

Citybuild представя обновена платформа за архитектурната общност

Сайтът вече дава възможност да създавате собствен профил, да публикувате проекти и да управлявате сами своето дигитално представяне

Мебели от "възглавници"

Мебели от "възглавници"

Колекцията се състои от фотьойл, диван и шезлонг, които пленяват с органични форми и успокояващи нюанси на дамаските

Предвижда се Археологически комплекс "Дуранкулак" да отвори през март догодина

Предвижда се Археологически комплекс "Дуранкулак" да отвори през март догодина

Община Шабла изпълни проект за популяризиране на наследство, свързано с културата „Хаманджия“

На три спирки в Русе са монтирани 3D арт пана

На три спирки в Русе са монтирани 3D арт пана

Инициативата е в рамките на традиционния „Street Art Пленер“, който освен естетически цели, има за задача и подобряване на качеството на градската среда