„Топлоцентрала“ в Южен парк-2 в София вече провежда събития

1278

Регионалният център за съвременни изкуства разполага със 7 мултифункционални пространства – 5 закрити зали, тераса-бар и открит театър


Проектът „Топлоцентрала“ е съвместна инициатива на група артисти от независимата артистична сцена и Столична община, която стартира през 2014 г. с основната идея да трансформира бившата топлоцентрала на НДК, построена през 1981г., в Център за съвременни изкуства от модерен европейски тип. През 2017-2018 г. се проведе архитектурен конкурс с международно участие и жури, който събра 63 предложения. Той беше спечелен от архитектите Мариана Сърбова и Антон Колев. Eдно от предизвикателствата на конкурса беше да се реши по ненатрапчив начин проблема с "невидимостта" на сградата, а решението да се съобрази с характеристиките на съществуващата градска и паркова среда.

През април 2019г. Столичният общински съвет гласува средства за реновацията и оборудването на Центъра, а по-късно през годината е проведена обществена поръчка за изпълнител, спечелена от строителната фирма “Булстрой Груп”. През юни 2020г. започна и реконструкцията на сградата. Междувременно започнаха преговори за включване в издръжката на Министерство на културата, завършили успешно през лятото на 2021г. с постановление на Министерски съвет за създаването на Регионален Център за съвременни изкуства „Топлоцентрала“.

„Топлоцентрала“ ще представя и копродуцира културни продукти в различни жанрове на независимата артистична сцена, ще представя художествени произведения от европейската и световната артистична сцена, ще създава възможности за съвместна работа и обмен между български и чуждестранни артисти и ще показва създадените от тях копродукции. Силен акцент в постоянната дейност на центъра ще бъде образование и въвличане на младите хора (чрез провеждане на уъркшопи, семинари, лекции и други образователни модули), както и провеждане на публични дискусии, дебати, кръгли маси и други форми на общностна комуникация. Предвиждат се и провеждане на събития на открито и безплатни изяви с цел популяризация и въвличане със средствата на изкуството на максимален брой непрофесионалисти и граждани от различни възрасти, както и провеждане на междусекторни взаимодействия (култура–образование, култура–наука, култура–спорт и т.н.). Предвиждат се мултижанрови взаимодействия, съвместни проекти и гранични форми между различните дисциплини в изкуствата (театър, танц, кино, музикални, визуални изкуства, архитектура, дизайн, мода, литература и др.). Още една цел е включване на дейности, въвличащи непривилегировани маргинализирани общности от хора.

Снимки: CityBuild

РКИ "РЦСИ Топлоцентрала“ разполага със Зала 1 (Голяма зала), която е с площ 360м2 и с размери 20,70/16,40 м и височина 5,55 м. Тя е подходяща за танцови спектакли, театрални представления, пърфоманси, партита, концерти, прожекции, корпоративни събития, изложби и конференции, като предоставя възможности за различна организация на сцена и публика. Предвидена е телескопична трибуна за 241 седящи зрители, ще има предвидени и достъпни места за зрители в неравностойно положение.

Зала 2 (Черна кутия или камерната зала) е с площ 154м2 и размери 13,60/11,55м и височина 5,00 м. Предназначена е основно за театрални и танцови представяния на независимата сцена. Залата ще разполага с мобилни прибиращи се трибуни със 69 седящи места и достъпни места за зрители в неравностойно положение.

Зала 3 (Бял куб) е с площ 105м2 и с размери 9,10/11,30 м и височина 5,00 м. Тя е подходяща основно за визуални изкуства, изложби, видео и дигитално изкуство. Няма предвидени стационарни места, но при необходимост могат да бъдат разположени столове.

Зала 4 (Студио) е с площ 62м2 и с размери 5,30/ 11,75 м и височина 3,40 м. Тя също има многофункционален профил и е предвидена за провеждане на дискусии, дебати, репетиции, четения, игри, йога и медитативни практики, малки творчески работилници и др.

Зала 5 (Сцена бар) е с площ 120м2 и има 50 седящи или 100 правостоящи места. Пространството е подходящо за джем сешъни, стенд-ъп комедия, импровизационен театър, литературни четения, представяния на книги, премиери на видеоклипове, музикални албуми и др.

Терасата-бар е с площ 420м2 с капацитет от 600 правостоящи места. Подходяща е за летни кино прожекции, музикални събития, танцови конгреси, сватби, съвременен цирк, образователни дейности за деца на открито.

Откритият театър е с площ 140м2 с капацитет от 80 седящи места. Подходящ е за провеждане на концерти, откривания, коктейли, съвременен цирк, клоунада, малки гостуващи театрални и танцови представления, stotytelling събития и др.

Снимки: "Топлоцентрала"

„Топлоцентрала“ има потенциал да се превърне в ново притегателно място в посещавания от много млади хора Южен парк-2 зад мол Park Center, където се провеждат и събития на открито, и заедно със Софийски арсенал-музей за съвременно изкуство в парка допълва културно-развлекателната зона в района близо до НДК.

Снимка: Citybuild

сайта и Фейсбук страницата на Регионалния център за съвременни изкуства може да откриете още информация, както и програмата на събитията.

Ема Димитрова

ОЩЕ НОВИНИ

"София – град на мечтите" е заглавието, което проф. д-р арх. Тодор Булев е избрал за поредната си изложба

"София – град на мечтите" е заглавието, което проф. д-р арх. Тодор Булев е избрал за поредната си изложба

В експозицията в Централния дом на архитекта в София той се е спрял на необичаен ракурс – показва проектни идеи и предложения, които са останали нереализирани

Служебният премиер ще търси идеи и концепции за бъдещето на паметника Бузлуджа

Служебният премиер ще търси идеи и концепции за бъдещето на паметника Бузлуджа

По време на първия си парламентарен контрол Димитър Главчев обяви, че ще възложи тази задача на министъра на културата и на областния управител на Стара Загора

Започна демонтажът на козирката на стадион "Българска армия" в Борисовата градина в София

Започна демонтажът на козирката на стадион "Българска армия" в Борисовата градина в София

Няма вариант стадионът да не бъде построен, работим по избора на изпълнители и търсим най-добрата оферта, каза Даниел Димов, член на управителния съвет на „Спортни имоти Българска армия“

Ремонтът, реставрацията и реконструкцията на църквата "Св. Св. Кирил и Методий" в Свищов очаква финансиране за реализация

Ремонтът, реставрацията и реконструкцията на църквата "Св. Св. Кирил и Методий" в Свищов очаква финансиране за реализация

Инвестиционният проект е съгласуван с НИНКН, а номинацията му в конкурса ARCHINOVA 2023 ще е като препоръка при кандидатстването за осигуряване на средства, каза за Citybuild.bg кметът на община Свищов д-р Генчо Генчев

"Зелена къща" разработиха български учени

"Зелена къща" разработиха български учени

БАН е водещата организация по Националната научна програма “Нисковъглеродна енергия за транспорта и бита“ (ЕПЛЮС), а  финансирането е осигурено от Министерството на образованието и науката

В Международния ден за опазване на паметниците на културата откриват късноантичната сграда "Ирини" в Пловдив

В Международния ден за опазване на паметниците на културата откриват късноантичната сграда "Ирини" в Пловдив

Тя се намира в подлез „Археологически“ и е част от обект "Епископската базилика и късноантичните мозайки на Филипопол“