Емблематичната къщичка на спирка "Вишнева" в София става пространство за култура

141

Предишната идея от 2021 година беше тя да бъде малък музей на електротранспорта


Снимка: Citybuild.bg

Къщичката на спирка “Вишнева” в Борисовата градина в столичния "Лозенец" се превръща в пространство за култура с представяне на книги, срещи с писатели и драматурзи. Първото събитие в нея беше представянето на книгата „Моята София и други образи“ на Вяра Бояджиева на 14 юни. Идеята е на председателя на Комисията по култура в Столичната община Мирослав Боршош. Столична община очаква предложения от творците какви културни събития биха искали да се провеждат на спирката.

Снимка: Citybuild.bg

През 1933 г. кметът Харалампи Орошаков открил новия участък на трамвайната отсечка между площад „Журналист” и Семинарията, чието изпълнение било предизвикателство заради стръмния терен, необходимостта трасето да се извие през боровата гора и изсичането на иглолистната растителност. Тогава спирките, обслужващи този участък, са три, а две от тях са горски - "Вишнева" и "Борова гора". Последната спирка от отсечката се намирала на днешния площад "Велчова завера", където било ухото на трамвая.

Първият трамвай на спирка "Вишнева"

Любопитно е, че макар и по-скромна по размер от спирка "Вишнева", спирка "Борова гора" до днешния бул. "Митрополит Кирил Видински" е била със същите характерни дървени елементи, железни парапети и цялостно усещане за планинска хижа. Тя обаче по неясни причини е била разрушена. Дълги години заслонът, както се нарича малката къща на спирка „Вишнева” според документите на общината, играе ролята на кантон. Оттам се извършвала поддръжката на цялата линия през гората и се съхранявали материали за почистването. Прочетете още за историята на трамвайния участък и спирката тук.

Архивна снимка, 1945г.

Спирка „Вишнева" беше ремонтирана след пожара през юли 2017 година. Възстановяването й беше съгласувано с НИНКН, защото къщата е паметник на културата. Очакваше се тя да се превърне в малък музей, който да разказва историята на градския транспорт и специално на електротранспорта. Предвиждаше се да се търси вариант децата да бъдат извозвани и с ретро трамвай в близост до спирката и да имат занимания в самата къщичка, която да е нещо между изложбена зала и посетителски център.

Снимка: Citybuild.bg

Според някои източници спирката е кръстена "Вишнева", тъй като по онова време в района около Римската стена и сегашният УАСГ и към колелото на трамвая е имало вишневи градини. Така се казва и улицата покрай нея.

Ема Димитрова

ОЩЕ НОВИНИ

Откриха пространствена арт инсталация върху стария мост на Марица в Свиленград

Откриха пространствена арт инсталация върху стария мост на Марица в Свиленград

Освен инсталацията „Мост към бъдещето“, изложба и концерт допълват празничната програма за Деня на града - 5 октомври

Най-голямото училище в Източните Родопи и Южна България ще има пристройка

Най-голямото училище в Източните Родопи и Южна България ще има пристройка

В нея ще има 10 класни стаи, 6 зали за занимания на деца със специални потребности и актова зала за 300 души

Реконструкцията на Централни хали в София и новият Фермерски пазар в Благоевград получиха големите награди в конкурса "Български архитектурни награди 2024"

Реконструкцията на Централни хали в София и новият Фермерски пазар в Благоевград получиха големите награди в конкурса "Български архитектурни награди 2024"

Възстановяването и социализацията на паметника на културата получи и отличието на Столична община за принос в областта на културата