Фандъкова: Капиталовата програма на Столична община за 2022г. е с 82 млн. лв. по-голяма от миналата година

177

Голям проблем е искането на строителните фирми за индексация заради драстичното увеличение на цените на основните материали


Снимка: Столична община

Столичният общински съвет одобри бюджета на столицата за годината - с гласовете на ГЕРБ-СДС и ВМРО-Атака. Против гласуваха БСП, "Демократична България" и независимите общински съветници Борис Бонев ("Спаси София") и Методи Лалов. Общият размер на бюджета е 2,101 милиарда лева. Планираните собствени приходи на общината са 842,5 млн. лв. „Смятам, че е реалистично – без вдигане на данъци, но с добра събираемост и очакван ръст на сделките с имоти, да съберем 65 млн. лв. повече от миналата година“, каза кметът на София. 597 млн. лв. може да се насочат към различните приоритети и сектори. 272 млн. лв. са средствата по европейски програми в бюджета за тази година. 119 млн. лв. са осигурени като целеви инвестиционни заеми.

594 млн. лв. е инвестиционната програма на Столична община за 2022г. Капиталовата програма е с 82 млн. лв. по-голяма от миналата година, каза кметът преди заседанието и подчерта, че е необходимо правителството спешно да изработи, а парламентът да приеме механизъм за индексация на цените в строителството. „В противен случай всички общини се изправяме пред реалната опасност строителството да спре и да компрометираме голяма част от строителната ни програма. Това засяга не само общините, но и министерствата, които са възложители. Разбира се, индексацията отново би се върнала при нас като нужда от актуализация на бюджета ни“, каза Фандъкова.

Най-големият проект е стартиралото разширение на Третата линия на метрото. 94,2 млн. лв. са средствата за строителство към „Левски Г“ в проекта за бюджет. Очакват се и 40 млн. лв. от държавния бюджет за участъка към „Слатина“ след намаляването на средствата в Плана за възстановяване. „Не можем да си позволим да чакаме одобрението на Националния план за възстановяване, което за пореден път се отлага, и затова започнахме строителството със собствени средства. Надявам се, че до седмици правителството ще защити Плана, който многократно промени, защото той е обвързан със срок за изпълнение – средата на 2026 г., независимо от датата на одобрението му“, заяви кметът Йорданка Фандъкова.

214 млн. лв. са инвестициите в сектор "Транспорт", в които освен строителството на метрото влизат и 10 нови метровлака, 25 нови трамвая, 52 електробуса и основни ремонти на трамвайни трасета. Освен ремонта на трасето по бул. „Цар Борис III“, се планира старт и на първия етап от трасето по бул. „Мария-Луиза“ от ул. „Козлодуй“ до 5-а градска болница.

120 млн. лв. са за пътна инфраструктура. 63 млн. лв. от тях са за изграждане на 16 обекта, части от вътрешните рингове на София и основни пътни артерии. Основните обекти са: бул. „Т. Каблешков“, бул. „Филип Кутев“, „Източна тангента“ – етап 1, бул. „Ломско шосе“ – етап 1, ул. „Опълченска“, бул. „Копенхаген“, бул. „Рожен“, ул. „Димитър Пешев“.

54,5 млн. лв. са отделени за основни ремонти на 34 обекта (основните са бул. „Първа българска армия“, ул. „Кукуш“, ул. „Н. Коперник“, ул. „Народно хоро“, ул. „Народен герой“, ул. „Флора“, ул. „Емилиян Станев“, улици в т.нар. "нови квартали", включително и транспортните тунели на НДК и към „Люлин“.)

89 млн. лв. ще бъдат инвестирани в изграждането на водопровод и канализация. Със средства по Оперативна програма „Околна среда“ започва изграждането на канализацията на „Симеоново“, „Драгалевци“, „Кръстова вада“, „Суходол“, „Обеля“, „Бенковски“, "Нови Искър" и квартали на Банкя. Отделят се и 16 млн. лв. собствени средства за 13 ВиК обекта в „Овча купел“, „Връбница“, „Горубляне“, „Манастирски ливади-изток“, дубльор на колектора по „Симеоновско шосе“ и др.

56,5 млн. лв. ще бъдат инвестирани в училища и детски градини. За строителство са включени 22 нови сгради на детски градини (и още 6 само за разплащане, които са готови) и 10 – за основни ремонти. Към проекта за бюджет са включени и списък с още 17 нови детски градини, с които има готовност да се кандидатства в програмата на МОН за ново строителство. Всички тези средства се предоставят директно на кметовете на райони. Изключение е само една детска градина – в кв. „Манастирски ливади“.

14 млн. лв. се отделят за строителството на 3 нови училища (28. СУ в "Красна поляна", 9. Френска гимназия, 104. СУ в „Триадица“) и ремонти в 13 училища. За основни ремонти и на други училища като 35. СЕУ и 105. СУ са заложени средства в Плана за възстановяване. На всички кметове на райони е възложено да подготвят енергийни обследвания на училища и детски градини, за да бъдат готови за кандидатстване по Плана.

52 млн. лв. са предвидени за инвестиции в по-чист въздух и екология. Тази година се планира монтирана на между 6 и 7 хиляди нови екологични уреди за отопление, безплатни за домакинствата, но от СО очакват държавата да намери адекватен отговор на покачващите се цени на тока, пелетите и газта, така че да не се провалят и програмите за смяна на старите печки с европейски средства.

Планира се изграждане на фотоволтаична система за нуждите на завода за преработка на отпадъците и да продължи рекултивацията на стари депа. На депо „Долни Богров“ се преминава към етапа на биологична рекултивация.  

За по-чист въздух са увеличени площите за миене с 40% и се отделят 1,1 млн. лв. за продължаване на програмата за облагородяване на „кални точки“ в кварталите. „Надявам се, че ще получим финансиране по Националния механизъм за над 130 готови проекта на кметове на райони в кварталите. Заявените от нас над 7 млн. лв. също директно ще предоставим на кметовете на райони“, каза кметът.

По предложение на съветници от всички политически групи се завишават средствата за отчуждаване на 15,2 млн. лв.

11 млн. лв. са инвестициите в културна инфраструктура. Основните обекти за тази година са ремонтите на театър „София“ и „Зад канала“, реставрацията на баните в „Овча купел“ и „Горна баня“, и на къщата на Райна Княгиня. Планирани са и средства за завършването на първия център за съвременна изкуство „Топлоцентралата“.

Над 2,4 млн. лв. ще бъдат инвестирани в спортна инфраструктура и спортни събития. Тази година  се планира изграждането на дългоочаквания скейт парк в Северен парк, както и по-малки проекти за поставяне на тенис маси в паркове ("Княжеска" и "Илинден"), спортни и фитнес площадки в "Младост", "Люлин", "Красно село", „Симеоново“, "Княжеска градина".

339 хил. лв. са определени за отварянето на първата в София детска поликлиника в район „Възраждане“. Има готовност да се кандидатства и за пари от Плана за възстановяване, които са предвидени за здравна инфраструктура.

ОЩЕ НОВИНИ

Одобриха изграждане на нова сграда за детска градина в село Негован

Одобриха изграждане на нова сграда за детска градина в село Негован

Кметът на район Нови Искър Владислав Владимиров е избрал терен на ул. „Могилата“ 3

В Бургас е готова четвърта лодкостоянка, която се намира в местността Ъгъла до солниците

В Бургас е готова четвърта лодкостоянка, която се намира в местността Ъгъла до солниците

Тя е ще е сезонна и е предназначена за малки рибарски лодки, а капацитетът е за 20 плавателни съда с дължина 6,5 метра

Предстои обновяването на неремонтирани с десетилетия сгради във Враца

Предстои обновяването на неремонтирани с десетилетия сгради във Враца

Община Враца има подписано споразумение за финансирането на 4 проекта на обща стойност от над 8 000 000 лв. за внедряване на мерки за енергийна ефективност

В Севлиево откриха парк "Развигор" с декоративни арт пластики

В Севлиево откриха парк "Развигор" с декоративни арт пластики

Градината се намира между сградата на читалище „Развитие-1870” и хотел „Севлиево Плаза”

Подадено е инвестиционно предложение за изграждане на ритейл парк в Габрово

Подадено е инвестиционно предложение за изграждане на ритейл парк в Габрово

Той ще включва шест търговски обекта и полуподземен паркинг