Граждани дават мнения за проекта „Scapto Therme AquaPark Bachinovo“ в Благоевград

240

Проектът предвижда възстановяване и разширяване на паркова зона по поречието на р. Бистрица – с парк, открит плаж и паркинги и нова сграда за покрити басейни и СПА


Обществено обсъждане за поемане на дългосрочен дълг във връзка с инвестиционното намерение „Scapto Therme AquaPark Bachinovo“ се проведе на 6 януари в Благоевград. Беше представена цялостната визия за развитие на района около Алеята на здравето. В екипа, разработил предпроектните проучвания и бизнесплан, са Димитър Паскалев – архитект (вижте повече в края на материала), Николай Найденов – картограф, Калоян Карамитов – урбанист, Емил Христов – урбанист, и Даяна Николова – архитект. 

Осъществяването на инвестиционното намерение може да се случва поетапно, като проектът е разделен на три фази: реконструкция на парк “Бачиново”, открит плаж и паркинги и нова сграда за покрити басейни и СПА.

Реконструкцията на парк “Бачиново” предвижда нови алеи, осветление, градинско обзавеждане, рехабилитация и изграждане на нови зелени системи, ремонт и изпълнение на нови паркови елементи, спортно-рекреационни елементи за отдих и забавление, изграждане на пешеходни мостове, осигуряване на по-широк достъп до лесопарковата част и реката. В района на откритата част са заложени още реконструкция на открития плаж, разрушаване на стария покрит басейн, изграждане на подземен паркинг и буферен такъв, реконструкция на довеждащ водопровод и изпълнение на буферен резервоар, както и спирка на градския транспорт в посока местността Картала.

Предложението включва и построяване на нова сграда с покрити басейни и СПА с приблизително РЗП 9 000 м2, като в закритата част ще бъдат предлагани целогодишно водни процедури и СПА услуги на няколко нива. Целта е визията на сградата да бъде реализирана по най-високите стандарти.

Максималният размер на задължението е 29 млн. лева, като предстои да бъдат водени преговори с Фонд за устойчиво развитие на градовете - в случай, че Общинският съвет в Благоевград приеме предложението за реализиране на инвестиционните намерения. „С осъществяване на идеята за надграждане на парк Бачиново ще бъде постигнат силен икономически ефект, което ще се отрази положително на жителите на града и региона, бизнеса в града и като цяло на туристическия продукт на Благоевград. По този начин дългът ще бъде обезпечен с планирана възвращаемост и ще може да се самоизплаща. Отделно от това ще бъдат разкрити и нови работни места“, казват от местната администрация. От ПП ГЕРБ в Благоевград обаче са склонни да одобрят проекта за парк Бачиново само на етапи и не биха одобрили кредит в такъв размер. В този смисъл са и притесненията и на други участници в общественото обсъждане. 

Жителите на Благоевград и всички заинтересовани страни могат да дават становища и предложения за намерението за поемане на дългосрочен дълг на електронен адрес kmet@blagoevgrad.bg или в деловодството на Община Благоевград до утре, 14 януари, включително. От 15 януари визуализацията на инвестиционното намерение ще бъде позиционирана на пл. „Георги Измирлиев“. Там жителите ще имат възможност да дават предложения по самото съдържание на заданието, като ще могат да посочват конкретни обекти, които биха могли да бъдат изградени в района на парк Бачиново. При одобрение от общинския съвет реконструкцията на парка и плажа са планирани да бъдат готови за летния сезон на 2023 година, а сградата на Термите - една година по-късно.

Снимки и визуализации: Община Благоевград и проект "Плаж Бачиново"

Арх. Димитър Паскалев от студио Architectonika (на снимката горе) изработи проекта за технологичните щандове-библиотеки на пл. „Славейков“ в София. Той участва в иновативния проект InDeWaG ("Industrial Development of Water Flow Glazing Systems") с партньори от Германия и Испания за създаване на стъклопакети с циркулиращ воден поток. Демонстрационен павилион с такава фасада беше открит през 2019 година в Научен комплекс 2 - БАН на бул. „Цариградско шосе" 72 в София.
 
Арх. Паскалев е съосновател на Институт за сгради с нулево потребление на енергия и на Building Systems Design - инженерна компания за фасадни системи. Има 4 патента за иновативни енергийно ефективни разработки по архитектура и дизайн.
 
Арх. Паскалев има повече от 20 години опит в архитектурното проектиране, управление на сградни проекти, градско планиране и интериорен дизайн. Експерт е в архитектурното проектиране на обществени, търговски, жилищни и различни други видове сгради с акцент върху устойчивото развитие на обитаването, енергийната ефективност и функционалност и оптимизация на разходите. Някои от проектите му са Контролната кула на Sofia Airport, офис сградите "Софарма Бизнес Тауърс и Литекс" и "Белисимо Бизнес Център" в София.
 
Арх. Паскалев е член на "ГРУПА ГРАД" - инициатива на архитекти за устойчиво градско планиране. В нея член е и арх. Ивайло Петков, който влезе в групата общински съветници от ГЕРБ в Столичния общински съвет и в момента е зам.-председател на комисията по устройство на територията, архитектура, достъпна среда и жилищна политика.


Вижте още подробности за проекта Scapto Therme AquaPark Bachinovo тук.

ОЩЕ НОВИНИ

Ремонтират 6-километрова отсечка между селата Груево и Летовник по пътя за планинския извор Дамбалъ

Ремонтират 6-километрова отсечка между селата Груево и Летовник по пътя за планинския извор Дамбалъ

По този начин ще бъде завършен целият маршрут до мистичната местност, като това ще бъде втори ремонтиран участък от пътя за култовия връх

АПИ: Тунел "Железница" на АМ "Струма" не е готов

АПИ: Тунел "Железница" на АМ "Струма" не е готов

Агенция „Пътна инфраструктура“ прави това уточнение по повод твърдения на Института по пътна безопасност

Продължава преобразяването на електрическите табла в Белоградчик

Продължава преобразяването на електрическите табла в Белоградчик

Художествените изображения са с възпитателна цел и тази година рисунките ще обхванат сферите на спорта, екологията, туризма, народното творчество и др. 

Обновяват мултифункционалното спортно игрище в центъра на Млечино

Обновяват мултифункционалното спортно игрище в центъра на Млечино

Финансирането е със средства от Програмата за капиталови разходи в тазгодишния бюджет на община Ардино

Предстои спасително проучване на археологическите обекти по трасето на жп линията Волуяк-Драгоман

Предстои спасително проучване на археологическите обекти по трасето на жп линията Волуяк-Драгоман

За да се намали забавянето на строителните дейности по линията, НКЖИ и НАИМ-БАН изготвят план за разделяне на проучването на два етапа, синхронизиран с работната програма на изпълнителя