Хотел Amara Sugar – модерно продължение на серия от сгради

85

Характерът се формира от силно изнесените напред балкони, които са основен цветен обемен и пластичен акцент


Хотел Amara Sugar в к.к. Слънчев бряг – Запад отвори миналата година. Сградата по проект на арх. Таня Митакева и арх. Андрей Арнаудов (Проектта Студио) е естествено продължение на серия от сгради, собственост на същия възложител (Тонка Митрева) и част от заданието е тя да завърши ансамбъла, като в същото време донесе свое ново и модерно звучене.


 
Фасадите са третирани в мазилка с ефект на видим бетон. Характерът се формира от силно изнесените напред балкони, които са основен цветен обемен и пластичен акцент. За парапетите е разработен специфичен детайл, който да позволи качествена обработка против корозия и типизиран монтаж при постигане на запомняща се визия.

Главният вход е подчертан с дълбока козирка, която позволява спиране на автомобил за слизане и разтоварване на багаж.

Формообразуването следва класическия модел за подобен тип сгради с висок основен обем и ниско тяло, в което е разположен ресторантът. Търсена е максимална дължина на басейна в рамките на имота, като той отделя двора на хотела от дворовете на съществуващите сгради от комплекса. Естествен преход между вътрешното пространство на лобито и открития двор представлява дървената пергола, която покрива зоната пред ресторанта и оформя сенчест външен салон.


 
Сградата и дворът са осветени богато, като осветлението подчертава основните акценти на композицията. Основен елемент е озеленяването, което се простира както по двора и зеления покрив на ресторанта, така и вертикално по северната фасада на сградата, озеленена с дива лоза.


 
Сградата се състои от партерен етаж с рецепция, лоби и ресторант и четири типови етажа със стаи, студиа и апартаменти. Хотелът е авторска разработка - от генералния план до обзавеждането в баните.

Целият интериор на хотел Amara Sugar – лоби, рецепция, ресторант, стаи и общи части, са разработени при спазване на заданието за употреба на естествени материи, цветове и текстури. Обзавеждането е решено на модулен принцип, като във всеки елемент е търсена максимална простота и семплост. В акцент на интериора е превърнат необработеният бетонен таван, който контрастира с белите грубо измазани стени. Всички стълбищни парапети, номерация на стаи, корпусни мебели и вградени елементи са изработени по авторски детайл. Основно внимание е обърнато на усещането за светлина и простор във всички помещения.

Проектът на арх. Таня Митакева и арх. Андрей Арнаудов спечели наградата в категория „Реализации – хотели, ваканционни селища, аткракциони, спа центрове“ в конкурса ARCHINOVA 2022. „Това е неочаквана награда, изключително много благодарим и е невероятно вдъхновяващо да сме част от този конкурс“, каза арх. Таня Митакева по време на церемонията по награждаването. Проектът получи и специална награда в конкурса "Български архитектурни награди 2022" на Камарата на архитектите в България в категорията за ново строителство.  

ОЩЕ НОВИНИ

Двама заместник-министри откриха ТЕХНОМЕБЕЛ 2024

Двама заместник-министри откриха ТЕХНОМЕБЕЛ 2024

От 23 до 26 април бизнес изложението на мебелната и дървообработващата промишленост изпълва залите на Интер Експо Център в София

Бургас може да има най-модерния студентски кампус в България

Бургас може да има най-модерния студентски кампус в България

От Общината призовават да подкрепите проекта, като попълните анкета

Два български обекта са номинирани в международния конкурс Baumit Life Challenge

Два български обекта са номинирани в международния конкурс Baumit Life Challenge

Това са Къща „Плочата“ в Плевен и сградата на Българска академия на науките на пл. „Народно събрание“ в София

Общинските съветници в Бургас направиха още една стъпка към изграждането на ново училище на метри от морето

Общинските съветници в Бургас направиха още една стъпка към изграждането на ново училище на метри от морето

Има идея през лятото то да се ползва от ученици като база за морски спортове и придобиване на различни морски умения

Обновена е сградата на Камерна опера и Народно читалище "Н. Й. Вапцаров - 1866" в Благоевград

Обновена е сградата на Камерна опера и Народно читалище "Н. Й. Вапцаров - 1866" в Благоевград

В началото на годината кметът обеща градинката до сградата да бъде върната на гражданите