Кметът на столичния район "Лозенец": Високите сгради носят сериозни проблеми в квартали с ниско застрояване

140

Евентуална промяна на параметрите на зоните в Общия устройствен план е сред най-тежките политически въпроси, смята Константин Павлов


Снимка: Citybuild.bg. Част от зоната, която вече се запълва с високо строителство.

Наскоро ви съобщихме за два стартирали проекта на високи сгради в района на НПЗ "Хладилника" в столичния „Лозенец“ - 24-етажната Twin Tower със смесено предназначение и 21-етажният смесен комплекс Uptown Square. Напредва изграждането на 24-етажния комплекс Smart Tower срещу Paradise Center. Очаква се и старт на строителството на комплекс с високи сгради с работно наименование "Витоша Арт" на мястото на бившия завод „Витоша“, както и на други подобни обекти в зоната на "Хладилника" и около мола. Новата висока сграда "Златен век", заради която имаше протести, също продължава да се строи, след като преодоля съдебните пречки пред изграждането.

Районът продължава да е обект на засилен интерес за инвестиции, защото paзпoлaгa cъс cвoбoдни пapцeли, близо е до Южния и Ловен парк, комуникативен е и ocигypявa глeдĸa ĸъм Bитoшa. Още през 2017-2018 година главният архитект на столицата Здравко Здравков коментира, че се прави цялостно градоустройство и работи със собствениците на терени, за да се избере правилният микс от функции за тази зона.

Макар терените в района да се нуждаят от реновация и насищане със съвременни функции и повечето от новите обекти да са с добра архитектура на известни проектанти, жители се притесняват заради броя на строежите и височината на сградите, които генерират нов транспортен трафик и закриват гледката към планината. Повечето хора разбират за подобни проекти едва на първата копка, тъй като не винаги се изисква обществено обсъждане и запознаване на жителите с проекта и неговата визия.

Според компания инвеститор в зоната, високите сгради създават предпоставка да има повече зелени площи наоколо, а паркирането е на подземно ниво. Това обаче не намалява броя наематели и собственици в застроената площ и съответно трафика, а въпросът с нарушаването на визуалните коридори към планината продължава да стои.  

„Според мен високите сгради носят доста сериозни проблеми в квартали с ниско застрояване, каквато е тази част на „Лозенец“. Само че по Общия устройствен план имаме зона СМФ (смесена многофункционална зона с високо застрояване – бел. ред.) и инвеститорите си знаят правата – именно заради тези параметри са се ориентирали към строителство в тези зони“, каза за Citybuild.bg кметът на район „Лозенец“ Константин Павлов.

„В квартал „Хладилника“ се подготвят голям брой проекти. И не само там, но и от двете страни на бул. „Черни връх“  – и от страната на район „Триадица“, и от страната на район „Лозенец“. За да се промени това, трябва да се промени Общият устройствен план. Транспортните проучвания се правят на парче, т.е. може да докажете, че една сграда няма да наруши транспортното обслужване в конкретната зона, но никой не прави проучване за всички сгради заедно. Което означава, че този механизъм за контрол на практика не функционира“, смята районният кмет. Според него единственият начин това да се промени е чрез промяна на параметрите на зоните.

„Не знам колко е реалистично да говорим за редактиране на ОУП, но след бюджета това е най-тежкият политически въпрос, с който се занимава общината. Има решения на съда, които много разширяват кръга на заинтересованите лица от ОУП и затова бърз и лесен изход от ситуацията аз не виждам. Съжалявам, че през 2007 година нямах идея от подробни и общи устройствени планове. Ако тогава повече хора знаеха какво се подготвя, ако имаше протести, може би ситуацията щеше да е по-различна. ОУП е приет по време на най-големия строителен бум и сега трябва да се справяме с последиците“, каза още Константин Павлов.  

Ема Димитрова

ОЩЕ НОВИНИ

Повече от 20% спад в броя на предлаганите за продажба жилища у нас се отчита от началото на годината

Повече от 20% спад в броя на предлаганите за продажба жилища у нас се отчита от началото на годината

Това се случва на фона на устойчиво и дори растящо търсене и все по-голям брой сделки

Още един блок в ж.к. „Възраждане“ в Бургас ще е с нова графити фасада

Още един блок в ж.к. „Възраждане“ в Бургас ще е с нова графити фасада

Мястото започва да се оформя като артистично пространство

Етапното изпълнение на новия парк "Боряна" в столичния квартал "Иван Вазов" е на ход

Етапното изпълнение на новия парк "Боряна" в столичния квартал "Иван Вазов" е на ход

Обособяват се алеи с настилка, подготвя се площадката за шадраван, ще бъдат добавени улично осветление и паркова мебел

Ще бъдат реконструирани още две детски площадки в столичния район "Лозенец"

Ще бъдат реконструирани още две детски площадки в столичния район "Лозенец"

Те се намират на ъгъла на улиците „Якубица“ и „Бигла“ и между ул. „Плана планина“, ул. „Презвитер Козма“ и бул. „Черни връх“

Изграждат нов учебен корпус на Природо-математическата гимназия в столицата

Изграждат нов учебен корпус на Природо-математическата гимназия в столицата

Новата сграда ще даде възможност на училището да премине към едносменен режим на обучение

Община Бургас даде старт на 45 проекта за 130 милиона лева

Община Бургас даде старт на 45 проекта за 130 милиона лева

Те са одобрени да получат финансиране от Националния план за възстановяване и устойчивост на Република България