Нов учебен корпус и облагороден двор ще има Националната гимназия за приложни изкуства "Тревненска школа"

461

Средства за знаковото училище, което съхранява и развива българските традиции, са отпуснати от Министерството на културата


Националната гимназия за приложни изкуства „Тревненска школа“ към Министерството на културата съхранява и развива традициите на тревненската възрожденска иконописна и дърворезбарска школа, като дава професионална подготовка на ученици от цялата страна в три специалности: „Художествена дърворезба”, „Интериорен дизайн” и „Иконопис”. Учебните и спомагателните сгради са разположени в имот с площ 9,359 дка в периферията на градския център на Трявна. Основната учебна сграда в южната част на имота е триетажна, като централният представителен корпус е в пряк визуален контакт с активната част на града и оформя кръстовището на улиците „Ангел Кънчев“ и „Съединение“. По периферията на имота са разположени едноетажни сгради с учебни помещения, ателиета и работилници. Спортните терени са в северната част на имота, а централната част е озеленена.

Материалната база на гимназията отдавна е недостатъчна, затова на мястото на стар склад в имот с идентификатор 73403.501.466 откъм улица „Ангел Кънчев“ е предвидено изграждането на нов корпус. След проведени обществени поръчки работният проект е изработен от „Арк Проект“ ООД. За изпълнител е избрано „Масив Трявна“ ЕООД. Целта е изграждане на нов учебен корпус със зали за демонстрации, експозиции, мултимедия, учебни помещения, творчески ателиета и общежитие. Според директора на гимназията Орфей Миндов една от залите ще бъде с големи витрини към улицата, за да може да се виждат произведенията на учениците, а в бъдеще се планира да има и демонстрации на творческия процес. Идеята е част от мебелите и обзавеждането да бъдат изработени от учениците, което е традиция за гимназията, каза Миндов за "Дарик".

Новият учебен корпус ще е двуетажен, със скатен покрив и ползваемо подпокривно пространство. Обособен е функционално на две основни самостоятелни зони, всяка със самостоятелни подходи, но и взаимно свързани. Дейностите са разпределени на три основни нива – приземен, първи и тавански етаж. Обособени са частичен подземен и частичен инсталационен полуетаж между първото и второто основни нива.

В приземния етаж на теренното ниво ще са двете основни зали с капацитет 120 души – зала за демонстрация на творчески дейности и изложби на творби на ученици и преподаватели и зала за презентации на интердисциплинарните проекти, за провеждане на публични дипломни защити, за лекции и семинари. Двете зали ще са с обща светла височина 5,00 м и ще са достъпни както от запад от градската територия (през общо фоайе), така и от изток от дворното пространство - през покрита тераса, предвидена за учебни и творчески дейности.

Експозиционната зала ще е остъклена откъм улицата и откъм училищния двор, а актовата зала ще е остъклена само към двора. Мултифункционалните пространства са проектирани с възможност за отваряне за широк обществен достъп и същевременно сепариране и осигуряване на спокоен творчески и учебен процес в зоните за индивидуална и екипна работа.

От изток, откъм училищния двор, през покритата тераса в централната част на сградата ще е достъпът към затворената зона, разположена на надземните нива. Връзката е осъществена чрез стълбище и асансьор. На полуниво над санитарните възли са разположени технически помещения.

На втория етаж е общежитието със стаи със самостоятелен санитарен възел, една стая с инвалиден достъп, кухня, помещение за препарати и аксесоари за почистване, техническо помещения и тераса към двора, която ще се ползва като територия за индивидуална творческа дейност. Стаите са достъпни по коридор, изход към терасата има от стълбищната клетка, от кухнята и от три от стаите на общежитието.

На последния таванския етаж в подпокривно пространство (с осветление през покривни прозорци) ще са разположени две ателиета за индивидуална и групова творческа работа, санитарен възел, технически и обслужващи помещения.

В подземния етаж ще се намират инсталационни и технически помещения, както и необходими за специфичната дейност на училището обслужващи площи. Върху покрива е предвидено разполагане на фотоволтаична система.

Застроената площ на новата сграда e 553 кв. м. Проектната разработка предвижда оптимизиране на алейна мрежа, като почти запазва съществуващата й геометрия. Оформя се нов подход към новопроектираният учебен корпус, осигурява се достъпна среда, създават се пространства за работа, презентации и изложби на открито. Използваните настилки ще са от асфалт, бетонови плочи с повърхност от мита мозайка и бетонови павета на тревна фуга. Пешеходният достъп до дворното пространство ще е от съществуващият и новопроектираният учебен корпус, а  автомобилният се осъществява от западната страна от към ул. „Ангел Кънчев“.

Проектът предлага обособяването на спортна зона с разливна акрилна настилка, в която са разположени: спортна площадка за баскетбол, спортна площадка за волейбол, писта за лека атлетика с два коридора по 150 метра, писта за лека атлетика с два коридора по 60 метра и фитнес площадка върху тревна площ. В двора ще са разположени 11 дървени пейки с облегалки, 5 бетонни кошчета за отпадъци и 16 стойки за велосипеди. Обособява се и кът за отдих северно от новия корпус с трибуна на две нива от декинг и тенис маса. Четири дървета попадат в строителното петно на бъдещата сграда и се налага тяхното премахване, като се предвижда допълване на дървесната растителност с широколистни видове, а на места - жив плет. Затревяване е предвидено върху площ от 3 156 кв. м.

Вижте още тук:

Обществена поръчка за изготвяне на инвестиционен проект

Обществена поръчка за упражняване на авторски надзор

Обществена поръчка за изграждане на нов корпус и благоустрояване на двора

Ема Димитрова

ОЩЕ НОВИНИ

Ще реконструират пристройката към Художествен музей "Георги Велчев" във Варна с цел приспособяване за фондохранилище и арт-център

Ще реконструират пристройката към Художествен музей "Георги Велчев" във Варна с цел приспособяване за фондохранилище и арт-център

Ще бъдат изградени нов покрив, допълнителни конструктивни елементи, разпределителни зидове, подови покрития, облицовки, мазилки и настилки

Уебинар е посветен на професионалните обучения в областта на архитектурното образование за деца и младежи

Уебинар е посветен на професионалните обучения в областта на архитектурното образование за деца и младежи

Събитието е организирано от Работната програма „Архитектура & Деца“ към Международния съюз на архитектите (МСА)

Обновена е фасадата на Брънековата къща в Ямбол

Обновена е фасадата на Брънековата къща в Ямбол

Очаква се финансиране и за цялостното й реновиране

Ремонтират Ученическото общежитие в Разград

Ремонтират Ученическото общежитие в Разград

Това е вторият проект по Националния план за възстановяване и развитие, който Общината стартира - първият е изграждане на Младежки център в бившия МУЦ

Започна производство по жалбата на КАБ за новата сграда на Математическата гимназия в Пловдив

Започна производство по жалбата на КАБ за новата сграда на Математическата гимназия в Пловдив

Вчера контролиращият орган реши, че има достатъчно основания сигналът да се разглежда по същество

Съюзът на архитектите в България подготвя XV-то световно триенале на архитектурата "ИНТЕРАРХ" в София

Съюзът на архитектите в България подготвя XV-то световно триенале на архитектурата "ИНТЕРАРХ" в София

Намеренията са събитието да се състои в края на 2025 или началото на 2026 година