Нови креативни зони с интерактивни игри имат учениците на ОУ "Св. Св. Кирил и Методий" в Свети Влас

331

От Think Forward завършиха втория етап на проекта ArtScience Center, като проектираха в коридора на сутерена места за общуване, оформени с цветен винил с геометрични форми


„Щастливи сме да споделим резултата от втория етап на проекта ArtScience Centre - образователен център, изследващ взаимовръзката между наука и изкуство в ОУ "Св. Св. Кирил и Методий" в гр. Свети Влас. След реализацията на изследователска лаборатория и работилница за аналогово моделиране през 2021г., дойде ред за обновяване на прилежащите коридорни пространства - отново със средства от делегирания бюджет на училището. Проектът е резултат от необходимостта от проектно-базирано обучение в българските училища, в които се усвояват предимно теоретични знания поради липса на адекватна материална база, и включва трансформация на сутерена на училището“, казват от Think Forward.

ArtScience Center е проект за създаване на пространства за дигитални и аналогови изкуства и моделиране, кабинети по музика и творчество, лаборатория по природни науки и коридорни пространства като пресечна точка между всички предмети. Вторият етап на ArtScience Center приканва учениците да играят с любопитство и креативност в коридорите. Различни зони, игри и пъзели са подредени в пространство с цветен винил с геометрични форми, покриващ пода и стените. Геометрията оформя зони за отдих, където мобилните седалки могат да бъдат подредени в групи и да предлагат място за почивка и общуване. Дискретни висящи профили са монтирани на белите стени в близост до всички зони, което позволява изложби на цветни ученически творби.  

Три интерактивни игри предлагат различни начини за откриване на взаимодействието между науките и изкуствата. Първата е “Collage”, която представя чуждестранни художници и тяхната философия на учениците, като ги кара да изследват физическите свойства на магнитите, за да създадат преосмислено произведение на изкуството, използвайки добре познат художествен шедьовър като вдъхновение.


 

Другата интерактивна игра е „Sound of Touch“, която води въображението от аналогово докосване и движение до дигитални произведения на изкуството и звук чрез науката за електрическите проводници и технологиите. Едно от децата трябва да докосне с ръка първото топче в инсталацията, а друго - съседното. Така те затварят музикална верига и в момента, в който допрат свободните си ръце една до друга, композират музика с движенията си, а всяка промяна в продължителността и силата на докосването променя звука на мелодията.

Третата интерактивна игра е масата „Glucophone“, която изследва силата на музиката, позволявайки на учениците да свирят с чукчета на барабани с метален език, композирайки мелодии, като същевременно обръщат внимание на различните музикални тонове и тяхното отекване във въздуха.

Снимки: Think Forward

Инсталации: Think Forward & Protoform

Това е поредният реализиран проект на Think Forward в училището в Свети Влас. Предишните им проекти са за преобразяване на спортна зала и фоайе, 5 ROOMS, OUT-OF-SCHOOL, DEMOKRATOS и STAIRWELL. Сензитивна градина беше един от последните проекти на училището, а скоро ще бъде обособен и кабинет за деца със специални потребности, съобщиха от Община Несебър. 7 294 лв. са набавени на традиционния благотворителен коледен базар, а останалите средства за реализиране на подобрението училището ще осигури от своя бюджет.

Снимка: Община Несебър

ОЩЕ НОВИНИ

Къща "Павлити" в Пловдив отвори предсрочно - реставрирана и с изложба на пиана

Къща "Павлити" в Пловдив отвори предсрочно - реставрирана и с изложба на пиана

Една от визиите за използването й в бъдеще е да бъде център за изкуства за млади хора

Под куполите на софийското Ларго откриха изложба “Новото наследство: Състояние и проблеми“

Под куполите на софийското Ларго откриха изложба “Новото наследство: Състояние и проблеми“

Фокус на проекта е опазването и управлението на съвременното фасадно монументално изкуство - мозайки, сграфито, живопис, пластика и графити, създадено през последните 70 години в България

Форум "Брацигово - Каменният поток на времето" спечели отличие в годишните награди на кампанията "Чудесата на България"

Форум "Брацигово - Каменният поток на времето" спечели отличие в годишните награди на кампанията "Чудесата на България"

Тема на международния форум тази година беше „История и Бъдеще – архитектура за образование и култура“ - българо-италиански опит за ревитализация на исторически сгради

Maison&Objet: Природата и радостта като тенденции в дизайна и обзавеждането

Maison&Objet: Природата и радостта като тенденции в дизайна и обзавеждането

Есенното издание на изложението се проведе в рамките на Paris Design Week

Между 28 септември и 12 октомври в парк "Врана" в София ще се проведе третото издание на фестивала SOFIA LIGHTS

Между 28 септември и 12 октомври в парк "Врана" в София ще се проведе третото издание на фестивала SOFIA LIGHTS

Фестивалът включва няколко мащабни артистични инсталации, разположени в природата