Първата самостоятелна сграда за частна телевизия в страната

631

Комплексът с мултифункционален екран на фасадата осигурява News Room, студиа, офисни и работни пространства, апаратни и монтажни, кухни, ресторант, тераси, паркоместа, автомивка и други


НОВА ТЕЛЕВИЗИЯ е първата частна със собствена сграда в България. Проектът събира в един мегакомплекс всички телевизии, радиа и медии заедно с администрацията и управлението, част от портфолиото на „Нова Броудкастинг Груп“. Сградата осигурява нови офисни пространства, по-големи апаратни, монтажни и нов News Room. Проектанти са „Ателие Серафимов Архитекти“ (Atelier Serafimov Architects). Инвеститори са „Нова Броудкастинг Груп“ и „Aдванс Пропъртис“, изпълнител е „АТ Инженеринг 2000“, а конструктор – „Бета Консулт“.

Новата сграда е разположена на улица „Неделчо Бончев“ 10 в София - част от територия, формираща се като индустриален и бизнес парк, близо до Метростанция 23. Съществуващите халета в комплекса позволяват бъдещо разширение и разполагане на нови студиа в тях.

За фасадата основно значение имат пропорциите и пластиката. Постигнато е специфично членение на фасадното решение във височина чрез слънцезащитни елементи. Първите два етажа се отделят като база от останалите и обемът завършва с олекотена ажурна фасада, обединена в общия силует с павилионен характер.

Фасадният растер осигурява оптимално дневно осветление, като способства помещенията да запазят енергийния си баланс. Пластиката на фасадата оформя „ниши“, в които са разположени прозорците, а фасадните елементи осигуряват слънцезащита и същевременно фокусират погледа на служителите към гледката към Витоша, изолирайки индустриалната среда наоколо.

Вертикалните фасадните елементи, обединени с характерни хоризонтални в една обща рамка, създават визия с отличителен и запомнящ се характер.

Главният вход и сградата са ориентирани на югозапад към улицата. Сградата е на 7 етажа с едно подземно ниво. Общата разгъната застроена площ с подземното ниво е 24 637 м2, а разгънатата застроена площ над терена е 17 460 м2.

Проектът се характеризира с връзка между няколко опростени обема, в които главно значение има функционалността. Във вътрешната част в контакт със съществуващо хале е разположен обемът на четирите студиа. Около него в Н-образна форма са развити обслужващи помещения, апаратни и монтажни. Пред тях е офисният блок, в който на седем етажа са разположени офиси, кабинети, работни зали, ресторант и рецепция.

Първите два етажа на сградата отстъпват от останалите навътре, за да оформят широка покрита пасажна зона. Тя е подчертана с монтирания на фасада мултифункционален екран с впечатляващите размери от 23 м на 6 м височина, който осигурява интерактивно преживяване при влизане в сградата. Екранът е своеобразна архитектурна асоциация, която изразява създаването на телевизия и в екстериора.

„Постигането на тази симбиоза между вътрешния и външния облик на сградата бе едно от големите предизвикателства в проекта. Използвахме сложно конструктивно решение, което доведе до елегантно освобождаване от колонада пред екрана. Офисните етажи над тази зона са окачени на метална конструкция и ферми, монтирани на покрива и носеща всички етажи от втори до седми. Това позволи да получим 24 м свободно разстояние, което да оформи запомнящо се входно пространство, подобаващо на институцията телевизия“, казват от студиото.

На партерно ниво има голямо входно фоайе и ресторант за работещите в сградата. Там са разположени и първите две студиа с обслужващи апаратни, гардеробни и гримьорни. Студиата са със светла височина от 11 м и отговарят на три офисни етажа. Над тях са разположени другите две студиа със същата площ, но по-малка височина – 7 м. Така четирите студиа едно над друго имат вътрешна функционална връзка с необходимите помещения на първо и четвърто ниво, както и възможност да се разширят в съседното хале. „Това беше и предизвикателство в конструктивно отношение – при големите подпорни отстояния да получим свободно пространство за декори и оформление на телевизионните сетове“, обясняват от студиото.

На четвърто ниво се намира News Room-a, като решението студиата да са едно над друго позволява и директна връзка с новото новинарско студио.

На всички етажи са подсигурени гардероби, кухни и място за хранене на работещите, както и тераси за почивка. Предвидени са просторни офиси, малки и по-големи зали за срещи, кабинети за управителния състав, монтажни и апаратни. Проектът за интериорен дизайн на общите части и зоната на рецепцията е на студио RМ Interior Design с водещ проектант арх. Меги Илиева.

Покривът е своеобразен инсталационен етаж, където са позиционирани всички външни инсталационни машини. Те са покрити със стъклофибърни решетки, монтирани върху метална конструкция. Най-отгоре върху нея е и антенното поле на телевизията. Инсталационната зона е елегантно вписана във фасадата на сградата и остава скрита в нея.

В подземното ниво са предвидени паркоместа за работещите, автомивка и складови помещения. Сградата разполага с места за паркиране на велосипеди, както и с 18 паркоместа и зарядни станции за електромобили. За осигуряване на пълно удобство работещите разпологат със съблекални и бани, както и с възможност за съхранение на велосипеди в отделно пространство за тях.

Източник: „Сграда на годината 2022“

Сградата е един от двамата победители в категория „Офис и корпоративни сгради“ в конкурса „Сграда на годината 2022“.

ОЩЕ НОВИНИ

Подписан е договорът за изграждане на допълнителен корпус на Математическата гимназия във Враца

Подписан е договорът за изграждане на допълнителен корпус на Математическата гимназия във Враца

Той ще е с шест класни стаи, тераса, конферентна зала, STEM център и 5 хранилища

Реновират сградата на "Старата община“ в Асеновград с проект по "Красива България"

Реновират сградата на "Старата община“ в Асеновград с проект по "Красива България"

В момента в сградата се помещават Туристически информационен център и Обредни домове и зали

VMV residence – терасиран модел за многофамилна жилищна сграда

VMV residence – терасиран модел за многофамилна жилищна сграда

Обемното решение е продиктувано от функционалните нужди на всяко отделно жилище, а конструктивното решение допълнително разбива сградата на по-малки обеми

Има осигурени 5 300 000 лв. за ремонт и реставрация на сградата на бившия Нотариат в София

Има осигурени 5 300 000 лв. за ремонт и реставрация на сградата на бившия Нотариат в София

Предстои да се определи обществената функция на сградата на бул. „Патриарх Евтимий“ 2 на Попа, която е недвижима културна ценност и е собственост на Министерството на културата

В РИОСВ-Пловдив е внесено инвестиционно намерение за строежа на най-големия мол у нас

В РИОСВ-Пловдив е внесено инвестиционно намерение за строежа на най-големия мол у нас

След всички одобрения скоро се очаква изграждането на търговско-развлекателния и административен комплекс Promenada Plovdiv в района на бившата Сточна гара