Подписаха споразумение в сферата на екологията между столиците на България, Черна гора и Босна и Херцеговина

43

София и Сараево ще си сътрудничат и в областта на развитие на спорта


Снимка: СО

Споразумение в сферата на екологията беше финализирано вчера между кмета на София Йорданка Фандъкова, кмета на Подгорица Иван Вукович и зам.-кмета на Сараево Аня Маргетик. Градовете ще обменят информация и добри практики в сферата на опазването на чистотата на въздуха и преодоляване на замърсяването, управлението на отпадъците, кръговата икономика и ресурсна ефективност, опазване на природата и природните ресурси, в т.ч. опазване на биологичното разнообразие и изменението на климата.   

По време на международната конференция URBAN GREEN кметът Иван Вукович разказа, че Подгорица е бил най-зеления град на Черна гора, но удвояването на населението от началото на 90-е години е довело до загуба на големи зелени пространства, които са били застроени (подобно на София – бел. ред.). „За четири години успяхме да озеленим нашия град и Подгорица беше класирана на пето място в Европа по градска зеленина. Озеленихме 200 хил. кв. м зелени площи. В парковете внесохме интелигентни решения, с които привлякохме младите хора да прекарват повече време навън“, каза Вукович.

В Подгорица са изградени 45 детски площадки, ремонтирани са 65 спортни игрища, изградена е променада по протежението на основната река през града, която напомня каньон и не е била достъпна за хората (подобно на нашите Перловска и Владайска реки). В Подгорица се изпълнява програма за изграждане на велоалеи и се дават субсидии за велосипеди и електрически тротинетки. Модернизира се обществения транспорт, инсталира се мрежа от зарядни станции за електромобили. Стремежът е към изграждане на зелени покриви, ще се организира нова служба по опазване на горите.   

В рамките на форума зам.-кметът на Сараево Аня Маргетик заяви, че градовете имат общи проблеми и трябва да се справят с предизвикателствата на климата и замърсяването на въздуха заради пренаселването, транспорта и премахването на дървета по време на изграждането на нови обекти. „Много инициативи за подобряване на ситуацията идват от гражданите“, каза Маргетик.

София и Сараево ще си сътрудничат и в областта на развитие на спорта, ще обменят опит и добри практики за изграждане на спортни обекти и развитие на спортни дейности. Аня Маргетик е била професионален състезател по плуване и е първата жена от Босна, участвала в олимпиада. Тя се интересува от общинските програми за спорт и младежки дейности, от нови спортни обекти, които привличат хората да спортуват и живеят здравословно.

ОЩЕ НОВИНИ

Още една зона за отдих имат жителите и гостите на Свиленград

Още една зона за отдих имат жителите и гостите на Свиленград

Това е новата пешеходна алея край Марица, разположена между стария и новия мост

Стрийт фуд зона и място за събития ще има на столичния пазар "Иван Вазов"

Стрийт фуд зона и място за събития ще има на столичния пазар "Иван Вазов"

Проектът за модернизацията на пазара е на финален етап, като се запазва търговията на плодове, зеленчуци, цветя, храни и битови стоки, предвижда се голям паркинг и фермерски пазар

ГРАДОСКОП стартира платформата от събития DESIGN FACTORY за качеството на градската среда у нас

ГРАДОСКОП стартира платформата от събития DESIGN FACTORY за качеството на градската среда у нас

Първото събитие ще представи добри примери и ще дискутира практиката в сферата на градското обзавеждане и осветление в България

"КСЕЛА България" с инициатива "ВЪРНИ ПАЛЕТА, СПАСИ ДЪРВЕТА!"

"КСЕЛА България" с инициатива "ВЪРНИ ПАЛЕТА, СПАСИ ДЪРВЕТА!"

С цел да реализира своята стратегия за устойчиво бизнес развитие, дружеството предприе първата си конкретна инициатива в областта на повишаването на осведомеността за опазването на дървесината и околната среда