Представиха програмата за споделено с клубовете финансиране на спортни проекти

93

За тази година по програмата се отпускат 10 млн. лв., но в следващите ще има достатъчно ресурс, така че държавата ще даде половината от парите, инвестирани в нов проект за ремонти и строителство на спортни съоръжения


Министърът на финансите Асен Василев и министърът на спорта Димитър Илиев представиха новата Национална програма за споделено финансиране на инвестиционни спортни проекти. Тя беше одобрена от Министерския съвет на 18 октомври. В срещата участваха 18 представители от най-големите спортни клубове в страната.

„Програмата за споделено финансиране на спортна инфраструктура предвижда за всеки инвестиран от клубовете лев държавата да инвестира още един“, каза Василев. Според него това ще помогне за финансирането на спортните съоръжения по три начина. Първо, клубовете, които имат повече фенове, спонсори, телевизионни права и играят по-добре, ще получат и повече финансиране, като това няма да зависи от политическо решение. Второ, когато половината пари са на клуба, се очаква те да бъдат похарчени разумно. И трето – ще се премахнат опитите да се влияе на клубовете през формата и начина на финансиране. Според министъра ресурсът в спорта трябва да се определя от феновете, а не от държавата.

Местните клубове могат да кандидатстват по програмата и чрез общината, така че половината средства да дойдат от нейните финанси, а другата половина – от държавата, като клубът ще бъде бенефициент и ще контролира инвестицията. Това се прави, за да не се наблюдава порочната практика от последните години – села, в които няма хора, да изграждат нови стадиони.

Клубовете могат да подават предложения по програмата до 30 ноември. Те ще бъдат оценени в рамките на две-три седмици и средствата ще бъдат осигурени до края на годината. Министърът на спорта Димитър Илиев съобщи, че бюджетът на програмата за развитие на спортните клубове за догодина ще бъде увеличен.

Чрез програмата ще могат да се реновират и изграждат нови държавни и общински спортни обекти. За тази година осигуреният публичен ресурс е 10 млн. лв., като има възможност за допълнителни 50 милиона. „Догодина в бюджета сме заложили 1 млрд. лв. за общински проекти. Така, ако общината прецени, че й трябва стадион, може да кандидатства – това е преценка на местната общност, а не на правителството, като от държавата поемаме ангажимент за осигурим 50% от съфинансирането", обясни министърът на финансите.

Вижте запис от представянето (на 00:07:31) и презентация на програмата.

ОЩЕ НОВИНИ

Започва ремонтът на над 34 км от път III-906 през Дюлинския проход

Започва ремонтът на над 34 км от път III-906 през Дюлинския проход

Програмата на АПИ предвижда рехабилитацията на 65 км от третокласния път

Очаква се преобразяването на площад "Света Неделя" в София да се случи догодина

Очаква се преобразяването на площад "Света Неделя" в София да се случи догодина

Голяма част от делата по жалбите, които бавят ремонта, са спечелени от Столична община, като предстои приключване на последна инстанция

Община Приморско получи от държавата имоти за изграждане на градски парк

Община Приморско получи от държавата имоти за изграждане на градски парк

Той ще бъде с места за отдих, спортни игрища и фитнес съоръжения на открито, открита сцена за културни събития, детски съоръжения и площадки за игра, паметник и места за свободно паркиране