Предвижда се архитектурен конкурс за развитие на Центъра за съвременно изкуство "Кристо и Жан-Клод" в Габрово

286

В рамките на дискусия в Българския павилион във Венеция директорът на Центъра ще представи функциите и програмата на културната институция


Снимка: Carroll T. Hartwell. Кристо и Жан-Клод пред инсталация в Mинеаполис, 1966.

На 1 юли от 18:00 часа в двора на българския павилион (вижте тук) на Венецианското биенале за архитектура ще се състои дискусия на тема “Ново в старо като културен експеримент. И как да комбинираме архитектурен конкурс с поредица от университетски задания”. В дискусията ще участват:     

  • Андреас Руби, директор на Швейцарския архитектурен музей S AM, Базел    
  • Анета Василева, архитект, архитектурен критик и историк, преподавател в Университета по архитектура, строителство и геодезия, София    
  • Ерих Шьоненбергер, архитект, професор в Института Прат, Ню Йорк; директор на su11 architecture+design    
  • Катрин Йоргенсен, архитект, ръководител “трансформации” в Хенинг Ларсен, Копенхаген; консултант на проектното задание за архитектурния конкурс за Центъра Кристо и Жан-Клод в Габрово    
  • Таня Христова, кмет на Община Габрово    
  • Владимир Явашев, оперативен и проектен директор на Фондация "Кристо и Жан-Клод"

Снимка: Bulgarian Pavilion. Дворът на българския павилион на Венецианското биенале за архитектура.

Дискусията е опит да се намери златния баланс между това, което опитните архитектурни студия могат да направят, и това, което архитектурните университети могат да предложат, осигурявайки пространство и време за информиран, експертен и интуитивен принос от широка общност. Архитектурното проектиране, вместо еднократен спринт, може да бъде разумен и спокоен процес, а сградите могат да бъдат преосмисляни и реконструирани по адаптивен и приобщаващ начин. В рамките на събитието Маргарита Доровска, директор на Центъра за съвременно изкуство “Кристо и Жан-Клод” в Габрово, ще представи функциите и програмата на културната институция. Предвидена е и обиколка на изложбата “Образованието е придвижване от тъмнина към светлина” в българския павилион, водена от нейния куратор арх. Борис Тикварски.

Източник: roi.bg

Центърът "Кристо и Жан-Клод" е 32-годишна мечта на група хора от Габрово, където Кристо е роден на 13 юни 1935г. Днес той се намира на площ от 12 000 квадратни метра – бивш техникум по текстил, който в най-добрите си години приютява повече от хиляда ученици, подготвяйки ги да захранват основната индустрия на града - същата индустрия, която през 1926г. е довела бащата на Кристо в Габрово и която по-късно създава материала на много от проектите на Кристо и Жан-Клод.  

Снимка: Росина Пенчева. Бившият техникум по текстил в Габрово, 2021.

Центърът е обект на срещи и дискусии за практиката на Кристо и Жан-Клод и историята на неговото детство в Габрово, както и за нуждите на художници и различни местни общности и групи с идеята за участие в изложбени и продукционни функции на организацията, обединяваща съвременно изкуство, текстил, архитектура, дизайн и урбанизъм, екология, социална история, инженерство и предприемачество.               

Източник на снимката: Bulgarian Pavilion

Центърът цели да се развива, като някои от функциите и техните пространствени изисквания ще бъдат потвърдени преди предстоящия тази есен архитектурен конкурс, а други ще останат “с отворен край”, превръщайки се в учебни задачи за студенти по архитектура през следващите години. 

Източник на снимката: Bulgarian Pavilion

Организационното развитие на Центъра „Кристо и Жан-Клод“ и планирането на архитектурния конкурс се подготвят с техническа подкрепа от „Рамбол Мениджмънт Консултинг“ чрез програмата „Нов европейски Баухаус, подкрепа за местни инициативи“ на Европейската комисия.  

 

ОЩЕ НОВИНИ

В Разград откриха нова административна сграда и завод за производство на ветеринарни ваксини

В Разград откриха нова административна сграда и завод за производство на ветеринарни ваксини

Той е мултифункционален и с няколко независими технологични линии

Откриха новата сграда към лекоатлетическа зала на СКЛА "Локомотив Пловдив"

Откриха новата сграда към лекоатлетическа зала на СКЛА "Локомотив Пловдив"

Ще бъде реновирана и настилката на лекоатлетическата писта, която е от малкото закрити съоръжения за спорта

В курортен комплекс "Белчин бани" край самоковското село Белчин изграждат къмпинг с минерална вода

В курортен комплекс "Белчин бани" край самоковското село Белчин изграждат къмпинг с минерална вода

Той ще включва сграда с пространства за забавление, хранене, СПА и два плувни басейна (на закрито и открито), бунгала, каравани, палатки и обслужващи санитарни помещения върху площ от 18 400 кв.м

11 архитекти завършиха успешно курса Шайо - България

11 архитекти завършиха успешно курса Шайо - България

Двегодишното специализирано обучение е по опазване на недвижимото културно наследство