Продължават реставрацията и ремонтът на Астрономическата обсерватория в Борисовата градина в София

112

В част „Архитектура“ по проекта работи Atelie DUO 


Архивни снимки

След като миналата година имаше значителни проблеми по изпълнението, от началото на тази работата върви по-бързо и продължават дейностите по ремонт и реставрация на Астрономическата обсерватория в Борисовата градина в София. Подобрението в изпълнението съвпада с избора на новия ректор на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ проф. д-р Георги Вълчев, който смени проф. Анастас Герджиков. Университетът е възложител на дейностите.  

Снимка: Катедра Астрономия, СУ "Св. Климент Охридски"

В екипа проектанти по архитектурната част са  "Ателие ДУО" (Atelie DUO), които имат много изпълнени обекти недвижима културна ценност. Петте сгради са разположени под формата на съзвездие, като в центъра е старата Учебно-експериментална сграда, свързана с алеи към трите ротонди с уредите за наблюдение (Голям купол, Малък купол и Меридианен кръг), и по-новата (административна) сграда северно на терена. Работи се по всички сгради, като по време на форум от студиото Atelie DUO представиха реставрацията на две от тях.

Източник: Atelie DUO

Сградата на Големия купол е построена през 1894 година на площ 32 кв. м в стил неокласицизъм. Постройката е двуетажна с вита каменна стълба, като долното ниво е складово. В средата на помещенията се издига специален фундамент, отделен от основната конструкция на сградата. Куполът се отваря с механизъм, който все още е работещ. Телескопът, доставен през 1897 година, е използваем и днес, реставриран през 2004-а.

Източник: Atelie DUO

Преддверието на Големия купол е класически портик с пластична украса дорийски ордер. Под купола на ротондата е поставен декоративен пояс, разделен с 12 предварително изляти пана с релефи, изобразяващи зодиите. Тухлените стени са с дебелина 50 см, изградени върху каменни основи. Куполът е метална конструкция, покрит отвътре с талашит, а отвън – с компрометирана неавтентична поцинкована ламарина.

Източник: Atelie DUO

Цокълът е каменна облицовка от червен пясъчник, боядисан в бяло, а фасадните стени са с мазилка, шпакловка с нанесен растер, имитиращ тухлена зидария. Дограмата е дървена, с напластавяния от блажна боя. Решетките на прозорците са автентични, а тези на вратата (боядисана в кафяво) са допълнително поставени. Други намеси през годините са зазидани прозорци и преградна стена от талашит.

Източник: Atelie DUO

Дейностите по реставрация на Големия купол запазват функционалното разпределение и включват пилотиране на основите, хидроизолиране и дрениране със защитна мембрана. Други дейности са почистване на фасадите от всички компрометирани мазилки и бои, укрепване на основата, възстановяване на мазилката и боядисването й с цвят, наподобяващ тухла, а пиластрите – в мръсно бяло. Дограмата се демонтира и се изпълнява нова по модел и с растер на оригиналната. Решетки се реставрират, изпълнява се и ново покривно покритие с хидроизолация. Прави се ревизия на подовата конструкция, по стените се полага нова варова мазилка и шпакловка, прави се тониране. Полага се нов каратаван, преградните стени се демонтират, а неавтентичните врати се демонтират и се поставят нови масивни, изработени по образец.

Източник: Atelie DUO

Учебно-експерименталната стара сграда е построена около 1905 година на площ от 77 кв. м в стил национален романтизъм. Сградата заема централно място в комплекса. Фасадата е със запазена автентичност - постройката е симетрична с централен ризалит. Дългите фасади са разделени на 5 пана, обрамчени с пиластри и елементи над отворите на прозорците и вратите, имитиращи тухлена зидария.

Архивна снимка

Проблемите по сградата са изпадала и подкожушена мазилка, липсващи дървени капаци, пукнатини, липсващ шпил на покрива, вентилационен отвор без решетка, изгнили челни дъски, улуци и водосточни тръби, мазилкова имитация на тухлен градеж, разрушени участъци, неавтентично оцветяване, пребоядисвани дограми, допълнително поставени метални решетки, външни врати и стъпала в лошо състояние. Външните метални части на работещия часовник на фасадата са ръждясали и многократко боядисвани. В много лошо състояние е бил интериорът на сградата.

Източник: Atelie DUO

Процесът на реставрация включва нови дървени капаци по модел на съществуващи, обновяване на металните решетки на входните врати с ново цветно и защитно покритие, нови покривни керемиди и нови челни дъски, улуци и водосточни тръби. Работи се по мазилките, декоративните пластични елементи по фасадата и каменните стъпала. Проектът включва още монтиране на нови дървени врати по модел, както и нова дървена дограма. Външните части на часовника ще бъдат реставрирани, ще бъдат отстранени неоригиналните покрития и ще бъде нанесено защитно.   

Източник: Atelie DUO

Работи се и по Големия купол, Малкия купол, Меридианния кръг и Административната сграда. Проектът включва и работа по подземната инфраструктура за новата електрическа инсталация и комуникации, обновяване на алеи, беседки и реставриране на фонтана със скулптурата на Васил Зидаров. Разцепеното и силно компрометирано корито на басейна беше разрушено и изградено наново. Статуята е демонтирана за съхранение и реставрация.

Архивни снимки

На поредна среща с проектанти през последната седмица са избрани каменна облицовка за басейна, материали и цветове за фасадите на всички сгради, максимално близки до оригиналните. Ходът на ремонта и реставрацията може да следите тук.

Снимка: Катедра Астрономия, СУ "Св. Климент Охридски"

Ема Димитрова

ОЩЕ НОВИНИ

В Пирдоп ще изграждат общински временен приют за безстопанствени животни

В Пирдоп ще изграждат общински временен приют за безстопанствени животни

В местността „Диспансера“ ще бъде изградена и складова база за съхраняване на техника и материали

Община Стара Загора започна мащабен ремонт на квартал "Казански"

Община Стара Загора започна мащабен ремонт на квартал "Казански"

Обектите обхващат 400 декара, стойността на проекта е 17 млн. лева, изпълнител е ВДХ АД, а срокът за изпълнение - 1 година

Осветена и монтирана е църковната камбана на новия храм "Св. Архангели" в свищовското село Хаджидимитрово

Осветена и монтирана е църковната камбана на новия храм "Св. Архангели" в свищовското село Хаджидимитрово

Очаква се през есента, на Архангеловден, официално храмът да отвори врати за богослужение

Община Благоевград възложи на екип от специалисти разработването на стратегия за разширяване на зоопарка

Община Благоевград възложи на екип от специалисти разработването на стратегия за разширяване на зоопарка

Предвижда се приобщаване на част от Ботаническата градина и създаване на „Гората на мечките и вълците“, както и изграждане на ветеринарно-медицински блок и многофункционална сграда с експозиционни зали и Образователен център