Проектът на трима млади архитекти спечели конкурса за идейно развитие на Водната кула в Димитровград

338

Проектът "По стъпалата на времето" на арх. Милена Раева, арх. Ива Митева и арх. Изабел Тодорова предлага метално вито стълбище със снимки и документи за историята на кулата и закрита панорамна площадка


В петък бяха обявени победителите в открития конкурс за студенти и млади архитекти за идеен проект за обновяване и преустройство на Водната кула в Димитровград. В него участваха шест проекта (вижте ги тук), като авторите им ги защитиха пред журито на място в зала „Гросето" или онлайн. В залата беше подредена и изложба с проектите, а резултатите бяха обявени от председателя на журито арх. Владимир Милков – председател на Камарата на архитектите в България.

Спечелилият първото място проект разглежда Водната кула като монумент с важна роля за историята и идентичността на града. Авторският колектив е инспириран от височина и гледката й към целия град и предлага отварянето на кулата за това предназначение. Предложението е и в унисон с типологичните свойства и пространствените ограничения на кулата, последващи от решението за обемно съхранение. Същевременно и в реверанс към оригиналната функция на кулата, приземният етаж се отваря архитектурно и функционално и става дом на чешма за жителите на града. Проектът е на младите архитекти Ива Митева (Враца), Милена Раева (Варна) и Изабел Тодорова (Ямбол) - и трите възпитанички на Politecnico di Milano.

"Предложението ни за идеен проект се фокусира върху централността. Всички интериорни и екстерирони елементи са ориентирани около формата и обема на кулата. Съществуващата топография на терена е използвана за създаване на два независими входа, като визуалната връзка между всички нива е запазена непрекъсната. Външните вертикални комуникации диктуват нова конфигурация, вдъхновена от настоящата: игриви стъпала се сливат с платформи, разположени радиално на сградата от една страна, а от друга се създава амфитеатрална зона с пейки. Всичко това е вписано в рампа, свързваща нивата и вървяща по очертанията на подпорната стена на пътя. Зеленият терен се слива с тези пешеходни площи пластично и чрез новоположен паваж, за да превърне този важен градски възел от транзитна зона в място, което е приятно за оставане и по-дълго време", казват авторите на проекта.

На второ място журито класира проекта, представен в конкурсната надпревара от колектив от две млади архитектки - арх. Цветелина Гаджелова и арх. Пламена Драганова. Те трансформират съществуващото пространство, разбирайки го като "място на паметта", където всички архитектурни елементи действат като обратими и променливи наслагвания във времето. Локацията и височината на кулата дават възможност за 360-градусова панорама и в унисон с това младите архитекти предлагат изграждането на наблюдателна площадка от стъкло, която да разкрива гледката към града във всичките му посоки. До наблюдателната площадка се стига по вита стълба, следваща формата на кулата, в ядрото й е разположена светлинна инсталация, а дизайнът на осветителните тела по нея е решен така, че визуално да напомня вода/дъжд и да бъде метафорична препратка към оригиналното предназначение на пространството.

За този проект са гласували и най-много граждани - 25.1%. Общо 669 души са дали мнението си за предпочетената от тях визия на кулата в сайта на конкурса.

Третото място журито определи за проекта на арх. Михаил Дянков, представено в концепцията "Всяка капка има значение". Цел на предложението е интеграцията на Водната кула към пешеходните публични пространства на Димитровград и превръщането й в уникален и разпознаваем символ, посрещащ посетителите на града. Идеята за намесата е вдъхновена от историческата роля на кулата - съхраняване и използване на водата за нуждите на жп инфраструктурата. Проекът предлага ефективна съвременна интерпретация на тази оригинална функция, като поставя на фокус темата за разумното и устойчиво използване на водните ресурси. Това става чрез преобразуването на сградата в отворено обществено пространство, в което посетителите могат да се информират за историята на Водната кула и ролята на водата в съвременото общество по пътя си към 360-градусовата панорама от наблюдателна площадка на покрива. Темата за устойчивото използване на водата е отразена и в архитектурната намеса чрез новоизграден резервоар за дъждовна вода в центъра на кулата, който създава въздействаща и модерна визия, но същевременно улавя духа на автентичната историческа роля на сградата.

Журито оцени проектите съгласно критериите за оригиналност и приложимост на концепцията за предназначение на сградата и околните пространства; естетическите качества на обемно пространственото решение на сградата, интериора и околните пространства; единството и последователност на направените проучвания, концепция и проектно решение и икономическата целесъобразност. Според регламента на конкурса освен грамоти отличените на първите три места получават и парични награди, като съответно стойността на наградите е от 3 000 лв., 2 000 лв. и 1 000 лв., а наградата на гражданите е с равностойност 500 лв.

Местната администрация ще търси финансиране за реализация на новата визия на Водната кула.

ОЩЕ НОВИНИ

В софийското село Войнеговци ще изграждат детска градина на мястото на старата

В софийското село Войнеговци ще изграждат детска градина на мястото на старата

През 2022 година Столичният общински съвет беше одобрил проектиране, реконструкция и преустройство на една от сградите и премахване на другата

Училище "Максим Горки" в Стара Загора се разширява с нова пристройка

Училище "Максим Горки" в Стара Загора се разширява с нова пристройка

Ще бъдат предприети действия за разработка на идеен проект и за археологическо проучване на зоната, което трябва да бъде съгласувано с НИНКН

Ново ваканционно селище се предвижда да бъде изградено между къмпинг Арапя и Северния плаж на Царево

Ново ваканционно селище се предвижда да бъде изградено между къмпинг Арапя и Северния плаж на Царево

То предвижда 632 места и включва вили, мобилни къщи, кемпери, каравани и палатки, открит бар, зони с огнища, споделено работно място, детски площадки, ресторант с външен басейн, спортен център със закрит басейн и сауна, магазини, спортни площадки, лятно кино и зона за групови занимания

Студенти ще изготвят проекти за няколко значими за Община Царево сгради

Студенти ще изготвят проекти за няколко значими за Община Царево сгради

Техен ръководител е арх. Цвета Сурчева – преподавател във Висшето училище по архитектура „Ла Вилет“ в Париж, Франция