"Реките на града 2022" потекоха в София, Русе и Габрово с богата програма и форум

80

Каузата за чисти реки с обществени пространства за хората край тях продължава да набира сила


Тази година фестивалът „Реките на града“ се проведе за първи път в три издания и три различни града – реките потекоха през май в Русе, след това в София и за финал в Габрово, обещавайки да превърнат събитието в мащабна и национална инициатива с колоритна програма и растящ интерес. За трета поредна година фестивалът „Реките на София“ събуди района около Лъвов мост с пъстри архитектурни намеси и градска мебел, а събития се проведоха на различни сцени на бреговете на Владайска, както и на самия площад. Десетки хиляди души се стекоха в сърцето на столицата за много музика, спорт, образователни и творчески занимания за деца, базар на местни творци, модерен цирк и лятно кино.

Русе

София

Габрово

Въпросът за чистотата на реките

В рамките на фестивала Реките на София се проведе и експертен форум “Чисти и социални реки” с участието на Станислав Станев, зам.-изпълнителен директор на „Софийска вода“, урб. Беата Цонева от Направление „Архитектура и градоустройство“ на Столична община, Добринка Благова, директор на „Иновативна София“ към общината, и арх. Любо Георгиев, председател на неправителствената организация „Сдружение за градски политики“. Заедно с организаторите от „Колективът“ те обсъдиха решения за подобряване на състоянието на реките и набелязаха следващи стъпки.

На форума се разбра, че решения за чистотата на водата са възможни и без цялостна подмяна на канализацията, както и че на местно ниво има експерти, които биха могли да ги осъществят. „Колективът“ продължава работата си с отговорните институции и с партньори, за да се намери практичен път към чисти и безопасни реки в София.

Фестивалът в столицата започна с церемония по награждаване на „Реките на София“ с Наградата за европейско културно наследство / Наградата Европа Ностра, която беше връчена от арх. Ойген Вайда, член на журито. Вайда получава международно признание за работата си по съживяване на забравени паметници на културата в Румъния и връщането на хората към тях - както се случва и с реките на София.

Лодки и хвърчила на “Шарения мост”

Архитектурната намеса "Реките на София" тази година включваше зона за отдих с фестивални шатри, базар и удобна градска мебел. С тях площад Лъвов мост се превърна действително в площад, на който хора от близки и далечни квартали прекарваха време заедно. На бреговете на реката имаше сцени и две точки за кинопрожекции. Изложбата на фотографа Валерий Пощаров в партньорство с WWF България показа част от живота на българските реки - защитения вид есетра.

Навесът от хвърчила, които се люлееха на вятъра, събуди въображението на столичани и припомни някогашното име на моста - Шарения мост. Декоративно осветление подчерта речното корито, а край реката отново имаше и големи лодки-оригами, символ на фестивала.

Програмата тази година включваше творчески и образователни занимания за деца - като театърът “Спасители на водата” и детски научен щанд, където се провеждаха забавни експерименти. На разходка из района на Женския пазар посетителите се запознаха храни и подправки от различни култури. Събота сутрин започна с бягане и тренировка на открито, а вечерта посетителите можеха да избират между стенд-ъп комедийно шоу, прожекция на кратки филми, диджей сет на Лъвов мост и концерти на YAИА и Kottarashky на реката. В неделя малки и големи участваха в урок по старинната фотографска техника фотограми и работилница по създаване на ритми с барабани.

Фестивал на три реки

На 27 май бе открита архитектурната намеса „Реките на града – Русе“, която преобрази пространството на брега на река Дунав за целия сезон. До края на септември русенци се забавляваха с многообразна програма от събития, включително международна изложба „Дизайн по Дунав“, детски и младежки дейности, лятно кино и музика, достъпни за всички на фона на красиви залези над реката. Това е само началото и символът на Русе – Дунавът, ще продължи да развива културния си, туристически и природен потенциал през 2023-та, превръщайки се отново в гръбнак за подема на града.

В синхрон с националния празник на Независимостта започна тридневният фестивал „Реките на града – Габрово I Младежки случки срещу течението“, който успя да подчертае красотата на река Янтра с артистични прояви, хвърчила, изложба, множество градски активности и музикални вечери. Градът се изпълни с живот, младежки дух, празненства и стотици посетители, които изпратиха лятото с нетърпение за следващото.

В очакване на "Реките на София 2023"

Каузата за чисти реки с обществени пространства за хората край тях продължава да набира сила. Плановете за 2023 г. включват още по-мащабни събития в София, Русе и Габрово. Вече 1 400 души са изявили желание да посетят следващото издание на фестивала „Реките на София 2023“, а предстои да разберем дали и друг град ще се включи в речното семейство. Все повече граждани, институции и компании подкрепят идеята за чисти и достъпни реки. Фестивалите запалват повече хора за каузата и показват какво е възможно.

Фестивалите бяха подкрепи от множество партньори, сред които компанията Grohe Bulgaria, която създаде красива мобилна скулптура. Кинетичната светеща инсталация под моста насочваше вниманието към разхищението на вода и опазването на водните ресурси. GROHE e световен лидер в производството на цялостно обзавеждане за баня, кухненски смесители, мивки и санитарни системи. Компанията подкрепя тазгодишното издание на "Реките на София", защото вярва в необходимостта да се грижим за водните басейни.

Снимки: Велико Балабанов

ОЩЕ НОВИНИ

Предстои дискусия за интегрирания подход в градското развитие с примери от Мюнхен

Предстои дискусия за интегрирания подход в градското развитие с примери от Мюнхен

Това е третата среща от ежемесечните срещи, организирани от Съюза на урбанистите в България

Изложба по стълбището на кооперация в столичния "Лозенец" разказва историята на квартала

Изложба по стълбището на кооперация в столичния "Лозенец" разказва историята на квартала

Инициатор на изложбата „Зад една затворена врата“ в сграда на пл. "Журналист" е Мария Чакърова

Идеен проект предлага място за култура на моста над Перловската река срещу бившия стадион "Юнак" в София

Идеен проект предлага място за култура на моста над Перловската река срещу бившия стадион "Юнак" в София

От платформата за граждански намеси в градска среда Urbid очакват мнения по темата

Социализирана и с атракциони е обновената за посещения Антична вила "Армира" край Ивайловград

Социализирана и с атракциони е обновената за посещения Антична вила "Армира" край Ивайловград

Тя е паметник на културата и е част от обектите в индикативната листа на паметниците на културното наследство на ЮНЕСКО

Емблематичната къщичка на спирка "Вишнева" в София става пространство за култура

Емблематичната къщичка на спирка "Вишнева" в София става пространство за култура

Предишната идея от 2021 година беше тя да бъде малък музей на електротранспорта

Стартира конкурсът ARCHINOVA ARCHITECTURE AWARDS 2024

Стартира конкурсът ARCHINOVA ARCHITECTURE AWARDS 2024

Срокът за ранна регистрация с намалена такса е до 31 юли