"Реките на града 2022" потекоха в София, Русе и Габрово с богата програма и форум

76

Каузата за чисти реки с обществени пространства за хората край тях продължава да набира сила


Тази година фестивалът „Реките на града“ се проведе за първи път в три издания и три различни града – реките потекоха през май в Русе, след това в София и за финал в Габрово, обещавайки да превърнат събитието в мащабна и национална инициатива с колоритна програма и растящ интерес. За трета поредна година фестивалът „Реките на София“ събуди района около Лъвов мост с пъстри архитектурни намеси и градска мебел, а събития се проведоха на различни сцени на бреговете на Владайска, както и на самия площад. Десетки хиляди души се стекоха в сърцето на столицата за много музика, спорт, образователни и творчески занимания за деца, базар на местни творци, модерен цирк и лятно кино.

Русе

София

Габрово

Въпросът за чистотата на реките

В рамките на фестивала Реките на София се проведе и експертен форум “Чисти и социални реки” с участието на Станислав Станев, зам.-изпълнителен директор на „Софийска вода“, урб. Беата Цонева от Направление „Архитектура и градоустройство“ на Столична община, Добринка Благова, директор на „Иновативна София“ към общината, и арх. Любо Георгиев, председател на неправителствената организация „Сдружение за градски политики“. Заедно с организаторите от „Колективът“ те обсъдиха решения за подобряване на състоянието на реките и набелязаха следващи стъпки.

На форума се разбра, че решения за чистотата на водата са възможни и без цялостна подмяна на канализацията, както и че на местно ниво има експерти, които биха могли да ги осъществят. „Колективът“ продължава работата си с отговорните институции и с партньори, за да се намери практичен път към чисти и безопасни реки в София.

Фестивалът в столицата започна с церемония по награждаване на „Реките на София“ с Наградата за европейско културно наследство / Наградата Европа Ностра, която беше връчена от арх. Ойген Вайда, член на журито. Вайда получава международно признание за работата си по съживяване на забравени паметници на културата в Румъния и връщането на хората към тях - както се случва и с реките на София.

Лодки и хвърчила на “Шарения мост”

Архитектурната намеса "Реките на София" тази година включваше зона за отдих с фестивални шатри, базар и удобна градска мебел. С тях площад Лъвов мост се превърна действително в площад, на който хора от близки и далечни квартали прекарваха време заедно. На бреговете на реката имаше сцени и две точки за кинопрожекции. Изложбата на фотографа Валерий Пощаров в партньорство с WWF България показа част от живота на българските реки - защитения вид есетра.

Навесът от хвърчила, които се люлееха на вятъра, събуди въображението на столичани и припомни някогашното име на моста - Шарения мост. Декоративно осветление подчерта речното корито, а край реката отново имаше и големи лодки-оригами, символ на фестивала.

Програмата тази година включваше творчески и образователни занимания за деца - като театърът “Спасители на водата” и детски научен щанд, където се провеждаха забавни експерименти. На разходка из района на Женския пазар посетителите се запознаха храни и подправки от различни култури. Събота сутрин започна с бягане и тренировка на открито, а вечерта посетителите можеха да избират между стенд-ъп комедийно шоу, прожекция на кратки филми, диджей сет на Лъвов мост и концерти на YAИА и Kottarashky на реката. В неделя малки и големи участваха в урок по старинната фотографска техника фотограми и работилница по създаване на ритми с барабани.

Фестивал на три реки

На 27 май бе открита архитектурната намеса „Реките на града – Русе“, която преобрази пространството на брега на река Дунав за целия сезон. До края на септември русенци се забавляваха с многообразна програма от събития, включително международна изложба „Дизайн по Дунав“, детски и младежки дейности, лятно кино и музика, достъпни за всички на фона на красиви залези над реката. Това е само началото и символът на Русе – Дунавът, ще продължи да развива културния си, туристически и природен потенциал през 2023-та, превръщайки се отново в гръбнак за подема на града.

В синхрон с националния празник на Независимостта започна тридневният фестивал „Реките на града – Габрово I Младежки случки срещу течението“, който успя да подчертае красотата на река Янтра с артистични прояви, хвърчила, изложба, множество градски активности и музикални вечери. Градът се изпълни с живот, младежки дух, празненства и стотици посетители, които изпратиха лятото с нетърпение за следващото.

В очакване на "Реките на София 2023"

Каузата за чисти реки с обществени пространства за хората край тях продължава да набира сила. Плановете за 2023 г. включват още по-мащабни събития в София, Русе и Габрово. Вече 1 400 души са изявили желание да посетят следващото издание на фестивала „Реките на София 2023“, а предстои да разберем дали и друг град ще се включи в речното семейство. Все повече граждани, институции и компании подкрепят идеята за чисти и достъпни реки. Фестивалите запалват повече хора за каузата и показват какво е възможно.

Фестивалите бяха подкрепи от множество партньори, сред които компанията Grohe Bulgaria, която създаде красива мобилна скулптура. Кинетичната светеща инсталация под моста насочваше вниманието към разхищението на вода и опазването на водните ресурси. GROHE e световен лидер в производството на цялостно обзавеждане за баня, кухненски смесители, мивки и санитарни системи. Компанията подкрепя тазгодишното издание на "Реките на София", защото вярва в необходимостта да се грижим за водните басейни.

Снимки: Велико Балабанов

ОЩЕ НОВИНИ

Коледна украса с кауза отново ще преобрази "Малките 5 кьошета" в столицата

Коледна украса с кауза отново ще преобрази "Малките 5 кьошета" в столицата

По традиция емблематичното кръстовище ще отправи важно послание, свързано с опазването на глобалното биоразнообразие, като тази година тема на кампанията е опазването на водното богатство

До 30 дни се очаква да бъдат демонтирани фигурите на Паметника на съветската армия в Княжеската градина в София

До 30 дни се очаква да бъдат демонтирани фигурите на Паметника на съветската армия в Княжеската градина в София

Според експертно становище конструкцията е в лошо състояние, а във внесения от областната управа план за безопасност и здраве се предвижда преместването на скулптурите на друго място, където ще се съхраняват

В Плевен ще бъде изградена спортна площадка за деца и младежи в неравностойно положение

В Плевен ще бъде изградена спортна площадка за деца и младежи в неравностойно положение

Предвижда се новото съоръжение да бъде изградено на територията на Центъра за социална рехабилитация и интеграция на деца с увреждания на ул. „Даскал Димо“ 7

Атракционен парк за екстремни спортове искат да изграждат в Ямбол

Атракционен парк за екстремни спортове искат да изграждат в Ямбол

На 23 ноември общинските съветници подкрепиха предложението на кмета Валентин Ревански с проекта да се кандидатства пред Министерството на младежта и спорта по Националната програма за споделено финансиране на инвестиционни спортни проекти

Изложба за културното наследство на Несебър е експонирана по повод 40-години от вписването на града в листата на ЮНЕСКО

Изложба за културното наследство на Несебър е експонирана по повод 40-години от вписването на града в листата на ЮНЕСКО

В изложбата в Артиум център до 10 декември са представени различните видове наследство – материално, нематериално и подводно