С културна програма отваря сградата с фасада от патинирана стомана до Женския пазар в столицата

1101

DOT Sofia е запомняща се комбинация от архитектура, дизайн и артистичен дух, която предлага настаняване, кулинария и събития


Източник: DOT Sofia

През 2021 година строящата се още сграда на Женския пазар в София беше представена за първи път с изложбата Under Deconstruction, заявявайки присъствие не само като инвестиционен и архитектурен, но и като арт проект. Наскоро, между 15 и 17 септември, се състоя предварителното откриване на DOT Sofia – обектът на ул. "Братя Миладинови" 46 даде възможност за посещения в рамките на фестивала "КвАРТал", предлагайки разходка из общите части, кулинарно преживяване и разглеждане на арт-колекция и изложба. След получения Акт 16 сградата ще посрещне гости на 29 и 30 септември със специална програма, комбинираща изложба, архитектурна и арт обиколка, дискусия, кулинария и пешеходен тур с екскурзовод на Женския пазар.

 
Източник: I/O architects

Възложител на обекта е д-р Панчо Георгиев („Урбан Стей“ ООД). „Идеята за DOT Sofia възникна от желанието да споделим страстите си към архитектурата, дизайна, изкуството и страхотната храна. След като сами изпитахме красотата на автентичното местно гостоприемство, докато пътувахме по света, решихме да създадем свое собствено. С DOT Sofia споделяме нашата интерпретация на страхотно градско изживяване“, казва той.

Източник: I/O architects

Изборът на място до Женския пазар се определя от това, че тази историческа част на столицата е дом на търговия и пазари от векове. „Пренебрегван през последните десетилетия, сега той се превръща в мултикултурна смесица. Наред с много други, DOT Sofia има за цел да допринесе за преоткриването и еволюцията на това все още скрито бижу“, казва още инвеститорът.

Източник: I/O architects

„Харесваме това, което виждаме сега - емблематичната архитектура на DOT Sofia е контекстуализирана към историята на квартала“, коментира още д-р Георгиев.

 
Източник: I/O architects

Проектанти на сградата са I/O architects. „Когато се срещнахме с Георги и Вяра от I/O architects, знаехме, че трябва да са те. Имаше моментално взаимно разбиране и визия за проекта“, казва инвеститорът. Самите проектанти коментират проекта така: „Разположена в сложния контекст на най-големия уличен пазар в София, простата двуобемна структура на сградата на DOT Sofia проявява неочаквано различни лица и мащаби от възможните гледни точки. Хибридната функция от преплетени пространства за съвременно изкуство и събития, ресторант за авторска кухня и бутикови апартаменти e инжектиранa в по-скоро занемареното историческо сърце на града с ясната амбиция да дадат нова посока на неизбежната му трансформация.“

Източник: I/O architects

Сградата едновременно се отличава и се вписва в средата. „Патинираната стоманена фасада консервира характерната вехта материалност на района, а динамиката на едроразмерните капаци следва ритъма на пазара и интерпретира павилионите и щандовете на Женския пазар“, казват още проектантите.  

Източник: I/O architects

I/O architects са скромни по отношение на присъствието си в българското медийното пространство, подхождайки с деликатна пестеливост към информацията за всеки един обект. В гилдията у нас и в чужбина обаче студиото има силно присъствие - с мислена естетска архитектура и дизайн, както и с отношението си към изкуството. I/O architects са едни от най-награждаваните в България и имат 10 номинации за Наградата за съвременна архитектура на Европейския съюз „Mies van der Rohe“. Тази година арх. Георги Кътов беше член на журито в конкурса за кураторска концепция на българския павилион във Венецианското архитектурно биенале 2023, а в момента е член на журито в конкурса ARCHINOVA ARCHITECTURE AWARDS 2023.   

 
Източник: I/O architects. Артистична „закачка“ в проекта е „подгънатият“ ъгъл на калкана.

Интериорът в сградата е изцяло на I/O architects, казаха за Citybuild.bg от DOT Sofia. В него преобладава бетонът, комбиниран с дървени плоскости на вратите и мебелите и гладки варови мазилки по стените.

Източник: I/O architects

Според изпълнителя апартхотелът е „нова страница във вътрешния дизайн на пространствата и прецизното изпълнение на интериорните детайли“.

 
Източник: I/O architects

Конструктор в проекта е инж. Петър Чернев, а строител - компания City Euro. Фасадата, „обшита“ със стомана Corten, която променя цвета си с времето под въздействието на атмосферните условия, създава интересни нюанси. Според изпълнителя този вид фасада, която няма аналог в България, не само допринася за разпознаваемата визия на сградата, но е дала и ценен опит на екипа в работата с интересния материал.

Източник: DOT Sofia

Апартхотелът е с високо качество на изработка, материали и оборудване, а в сградата са изградени геотермална система за отопление, охлаждане и вентилация, системи smart home за автоматизиране на сигурността, известяването, контрола на достъпа и други. Чрез автоматично управление на капаците по фасадата се намалява прекомерното ослънчаване, а перфорацията по тях придава интересен щрих, създава визуална връзка между вътрешните пространства и външната среда, а освен това слънчевите петна под формата на точки кореспондират с името на сградата - DOT.

 
Източник: DOT Sofia

DOT Sofia Urban Residence. Сградата разполага с десет дизайнерски апартамента и панорамен пентхаус с две спални и кабинет на горния етаж, всекидневна, трапезария, работна и кухненска зона, две частни тераси и външна кухня на покрива. Според създателите на пентхаусът разполага с „най-голямата частна руфтоп тераса в центъра на София“. DOT Sofia предлага още паркинг, места за събития и зали за срещи. За настаняването отговаря Лидия Буранова.

Източник: DOT Sofia

Източник: DOT Sofia

Източник: I/O architects

Източник: DOT Sofia

 
Източник: DOT Sofia

DOT Sofia KOMAT Restaurant. Пространството с градина в задния двор е със семпла елегантност и съчетава бетон с ниши с видими тухли от фасадата на съседната къща. Топлина и артистичност добавят дървените елементи, килимите, осветлението и произведенията на изкуството, които присъстват и тук. Кухнята е вдъхновена от разнообразието от местни продукти на Женския пазар, подправките в околните ориенталски магазини и най-важното - от спомените от детството и рецептите на нашите баби. След години във водещи европейски кулинарни институции австро-българският готвач Александър Гоцев създава своя интерпретация на местната кухня.

 
Източник: I/O architects

Източник: DOT Sofia

Източник: DOT Sofia

 
Източник: DOT Sofia

DOT Sofia Art and Culture. Сградата е необикновена като замисъл и функция и заради това, че в нея може да видите някои от най-емблематичните творби на българското съвременно изкуство - в общите части, в апартаментите и по време на редовните изложби и културни събития. Днес колекцията включва над 200 произведения на утвърдени и изгряващи съвременни български художници, включително много ключови творби от края на 80-те години до днес. Колекцията и културните събития се курират от Веселина Сариева - Sarieva Gallery.

 
Източник: DOT Sofia

Сграда DOT Sofia е номинирана в конкурса „Български архитектурни награди 2023“ на Камарата на архитектите в България. Тази вечер на церемония от 19.30 часа в края на Международния архитектурен форум SHARE България 2023 предстои да разберем дали ще бъде отличена. Международното жури определя една голяма награда и 4 специални. Наградените в конкурса проекти се номинират за престижните европейски награди за съвременна архитектура “Mies van der Rohe”.

Ема Димитрова

ОЩЕ НОВИНИ

Винарска изба предстои да бъде изградена в с. Долна Диканя

Винарска изба предстои да бъде изградена в с. Долна Диканя

Очаква се да бъдат изградени още офисна, битова и складова част, ферментационно помещение и други, като вече е насадено и ново лозе в рамките на парцела

Продължава изграждането на най-мащабния и мултифукционален ритейл парк в Пловдив

Продължава изграждането на най-мащабния и мултифукционален ритейл парк в Пловдив

PARKMAXX RETAIL PARK се строи в кв. "Кючук Париж" върху терен от 42 декара между бул. "Кукленско шосе" и ул. "Индустриална"

Дигиталното процедиране на проектите е въведено успешно в Испания и Германия

Дигиталното процедиране на проектите е въведено успешно в Испания и Германия

Онлайн платформи координират дейностите на всички участници в инвестиционния процес

Монументалната пластика "Лирата на Орфей" в Кърджали ще придобие нов облик

Монументалната пластика "Лирата на Орфей" в Кърджали ще придобие нов облик

Предвидено е арт осветление и облагородяване на пространството, което се е превърнало в емблема на града, съобщи кметът Ерол Мюмюн

Креативна и цветна е промяната в обновеното детско отделение в МБАЛ "Проф. д-р Параскев Стоянов" в Ловеч

Креативна и цветна е промяната в обновеното детско отделение в МБАЛ "Проф. д-р Параскев Стоянов" в Ловеч

Ремонтът е извършен по проект „Светулка“ на фондация „За доброто“ с финансовата подкрепа на фондация „Америка за България“ и на дарители – частни и корпоративни

Премиерът поиска отмяна на решението на Министерския съвет за изграждане на частна детска болница в столицата

Премиерът поиска отмяна на решението на Министерския съвет за изграждане на частна детска болница в столицата

Притесненията на политици, граждански организации и експерти са, че няма кадрови капацитет за подобно болнично заведение едновременно с предвидената държавна Национална детска болница