Скоро започва ремонтът на спортна зала "Младост" в Бургас

195

В околното пространство ще бъдат изградени детска площадка, сензорни и терапевтични градини с билки и овощни дървета и зелена стена за шумоизолиране на района от близката транспортна артерия


Община Бургас е водещ партньор в проект „Подмлади града: Иновативни мерки в отговор на градските предизвикателствата към качеството на живот и здравето на общността“, съфинансиран със средства на Европейския фонд за регионално развитие от Европейската инициатива за градовете, насочена към финансиране на иновативни действия, фокусирани върху Новия европейски Баухаус. Дейностите ще се фокусират върху спортна зала „Младост“ и околните пространства. Те включват цялостен ремонт на съоръжението и превръщането му в сграда с близко до нулево потребление на енергия. Той ще започне в края на лятото, като ще бъде преосмислен вътрешният дизайн и ще бъдат създадени нови функционални пространства.

В рамките на проекта ще бъде приложен регенеративен ландшафтен дизайн, намаляващ ефекта на топлинния остров върху асфалтовия площад и парка на север от сградата. Ще бъде изградена детска площадка с изцяло природосъобразни материали. Ще бъдат създадени сензорни и терапевтични градини с билки и овощни дървета, които да възстановят и обогатят биоразнообразието на града, като превърнат мястото в местна ботаническа експозиция на открито.

Районът ще бъде шумоизолиран от близката транспортна артерия чрез засаждане на зелена стена от видове, абсорбиращи най-високото ниво на емисии, за да се осигури успокояваща атмосфера. Ще се създаде възможност за социализация и предаване на занаяти от възрастното поколение към по-младите. Предвижда се широко обществено включване на деца и младежи, пенсионерски и спортни клубове, лица със специални потребности, неправителствени организации, учители и възпитатели.

Източник: Община Бургас

Партньори на Община Бургас по проекта са „МОЛТ Дизайн Груп“ ЕООД, „Център Плей“ ЕООД, Сдружение БГ Бъди Активен, Университет „Проф. Д-р. Асен Златаров“, Коливинг Бургас, „Биотифул“ ЕООД. Тук може да попълните анкета по проекта, а повече за него вижте тук.

Малко преди да започне ремонтът на съоръжението и целия район около него, в неделя (2 юни) ще се проведе фестивал, част от големия проект „Подмлади града: Иновативни мерки в отговор на градските предизвикателства към качеството на живот и здравето на общността“. В часовете от 10:00 до 18:00 край залата ви очакват интересни събития.

ОЩЕ НОВИНИ

Фонд за устойчиви градове отново е партньор на конкурса "Градолюбители"

Фонд за устойчиви градове отново е партньор на конкурса "Градолюбители"

Той подкрепя идеи и проекти в областите зелена енергия, чист въздух и транспорт, околна и градска среда, градски технологии и води

Нов облик ще придобие жп гарата в Разград

Нов облик ще придобие жп гарата в Разград

Предвиждат се и цялостни ремонтни дейности по приемното помещение

Приемателна комисия ще огледа разкопките на мястото на бъдещата автогара в Созопол

Приемателна комисия ще огледа разкопките на мястото на бъдещата автогара в Созопол

Има идея в новата сграда да бъде изградена зала, в която да бъдат изложени откритите артефакти

Община Царево кандидатства за основен ремонт и надстрояване на кметството в село Лозенец

Община Царево кандидатства за основен ремонт и надстрояване на кметството в село Лозенец

Очакваното финансиране е по проект „ZAGREY – тест за зелен туризъм“ по програма „ИНТЕРРРЕГ Средиземно море“ 2021-2027

Разчистват бъдещата градинка на ул. "Яна Язова" в София

Разчистват бъдещата градинка на ул. "Яна Язова" в София

Това е първата стъпка към създаването на ново общинско зелено пространство в квартал "Витоша ВЕЦ Симеоново" от много време насам