Старо картофохранилище в родопското село Върбово се превръща в "подслон за добри хора, дела и идеи"

1459

Силивряк ще бъде място за срещи с местни хора, за сезонна храна, за пренощуване и за добиване на нови познания като работилници за сирене, кашкавал и кисело мляко, за ръчен кускус и зимнина


Според легендата родопското село Върбово добило името си от голяма върба, която някога растяла в началото на селото и подслонявала под сянката си до 10 000 овце. Също като легендарната върба, Силивряк ще е подслон, но за посетители от града, копнеещи за по-семпъл живот в близост до природата. С тяхна помощ Силивряк ще съхранява изчезващи местни традиции.  

Силивряк (родопското „безсмъртниче“ или „възкръсващо цвете“, известно с издръжливостта си) е проект на Мария Жекова – 29-годишната победителка в популярното телевизионно предаване „Мастършеф България“ за 2021 г., вдъхновител с Instagram канал за храна и селски живот, фотограф и самоук майстор готвач. Преди пет години тя се влюбва в мястото и става четвъртият официален жител на Върбово. Със своята награда от „Мастършеф“ Мария купува старото картофохранилище в селото с намерение да го превърне в „подслон за добри хора, дела и идеи“ и така да върне хората в пустеещото село.  

Силивряк ще бъде място за срещи с местни хора, за вкусна сезонна храна, за пренощуване и за добиване на нови познания – например в работилници за сирене, кашкавал и кисело мляко. Силивряк ще е и средство за прехрана – както за настоящи, така и за бъдещи върбовчани.

Цялата ми философия се води от вярата, че не трябва да тежим на земята. Строителството много тежи на земята. Трябва да сме разумни и когато си строим домовете. Построената с естествени материали къща е по-здравословно място за живеене. По-добре се диша вътре. Факт е, че една такава къща утре земята може да си я прибере. Затова използвах само естествени, местни материали за къщата, така и за Силивряк в момента.

Силивряк няма да е едно нещо, ще се развива във времето. Мястото ще се развива и благодарение на хората, които ще идват там. Ще има места за пренощуване, място за хранене и всички звезди на Родопа планина, и цялата природа около него. Всеки ще намери какво да си вземе. Аз това, което ще дам, е всичко от себе си. Силивряк ще предлага моята си кухня с продукти от тази земя.

Мечтая много живо за момента, в който ще мога да се срещам с хората в Силивряк, да се учим едни от други и да си даваме неща едни на други. Най-вече се надявам да накарам хората да си мечтаят, да вярват, че могат да бъдат каквото си поискат, където си поискат. Това е, което искам да бъде Силивряк“, казва Мария.

Идеите й за устойчив туризъм намират партньор във фондация „Пендара“ – основна сила на движението за занаятчийска храна и селски туризъм в България. Мария и екипът заедно стартират поредица от турове „Из старите селски кухни“, посветени на кулинарното разнообразие на България. Първият е на 16 юли в черноморското село Тюленово.

Източник: Фондация „Америка за България

ОЩЕ НОВИНИ

Министерството на културата одобри проект за изграждане на нови павилиони пред Дряновския манастир

Министерството на културата одобри проект за изграждане на нови павилиони пред Дряновския манастир

Проектът е разработен в съответствие със становище на Националния институт за недвижимо културно наследство

В София откриха производствена база и офис за споделени услуги на световен лидер в производството на протези

В София откриха производствена база и офис за споделени услуги на световен лидер в производството на протези

Това е втората локация на германския производител на високотехнологични медицински изделия Ottobock в България след открития през 2021 г. завод в Благоевград (по проект на IPA)

Къща "Павлити" в Пловдив отвори предсрочно - реставрирана и с изложба на пиана

Къща "Павлити" в Пловдив отвори предсрочно - реставрирана и с изложба на пиана

Една от визиите за използването й в бъдеще е да бъде център за изкуства за млади хора