Терен в Южния парк до центъра за изкуства "Топлоцентрала" е едно от предложените места за нова концертна зала в София

202

За реконструкция бяха предложени Зала 1 на НДК и зала „Универсиада“, а за нова сграда - до същата зала, в зоната на Централна жп гара, до Католическата катедрала, на мястото на бившата мотописта и в Княжеската градина


Обсъждането се проведе онлайн и на място в Централния военен клуб

По време на второто обществено обсъждане за изграждането на нова акустична концертна зала в София (в момента единствената е зала „България“) бяха предложени няколко варианта за нейната локация. Целта на инициаторите на проекта: Фондация „БОГАРИЯ", Софийска филхармония и Съюзът на българските музикални и танцови дейци, е „великолепна“ архитектура в центъра на столицата и безупречна акустика. Според  председателя на фондация „БОГАРИЯ“ Александър Димитров е добре новата концертна зала да е в парк или около нея да има достатъчно пространство, за да се възприема добре. Допълнително предимство би било, ако в близост има археология или други исторически артефакти, както и мястото да дава възможност хората да продължат контакта помежду си и след концертите.

 
Източник: Нов музикален храм. Символът на проекта „Устрем“ е с автор скулпторът Иван Ламбров, като пластиката и стъклописът са поръчани и предложени на проекта от фондация „БОГАРИЯ“.

Характеристиките на бъдещата сграда подлежат на промяна, но на този етап са заявени: основна и спомагателни зали, репетиционни за оркестър, за хор и за различните групи музикални инструменти, гримьорни и съблекални, учебен комплекс по музикално изкуство, зони за музей на българската музикална култура и за музикален архив, администрация, паркинг (подземен или надземен), достъп и рампи за големи камиони. По време на представянето арх. Димитър Кокаланов показа примери на концертни зали по света през последните две десетилетия – от класическите в миналото през такива, които още се изграждат, до най-новата зала, открита на 29 септември в Лас Вегас - Sphere.  

    

Председателят на Съюза на архитектите в България и бивш главен архитект на София Петър Диков представи предложенията за локация на нова концертна зала. Местата, които се предлагат за реконструкция, са Зала 1 на НДК и зала „Универсиада“. Другият вариант е залата да бъде изградена на ново място, като една от предложените локации е в Южен парк 2 до хотел „Хилтън“ на мястото на платения паркинг. Предвид централното място, парковата среда, в която често се случват културни и други събития, и предвид близостта на музея „Земята и хората“, музея за съвременно изкуство (САМСИ) и новия Регионален център за съвременни изкуства "Топлоцентрала", локацията изглежда най-подходяща.

 
Източник: КАИС

Следваща предложена локация е до зала „Универсиада“, където се намира Музикална академия 2 (консерватория).

Източник: КАИС

Една от локациите по план е заложена в зоната на Централна жп гара, за която през 2018г. студио A&A Architects („АиА Архитекти“) спечели конкурс за устройствена концепция. Според един от управителите на студиото - арх. Ангел Захариев, проектът предвижда по-скоро мултифункционална зала в района, която да е част от предвидената цялостна промяна на имиджа на тази неглижирана част от града, а не представителна концертна зала, каквато е идеята на организаторите на събитието. Според него двете бъдещи сгради могат без проблем да функционират паралелно.

 
Източник: КАИС

Малко екстравагантна е идеята за нова акустична концертна зала на гърба на т.нар. Малък ЦУМ на ул. „Пиротска“ и ул. „Вашингтон“ към бул. „Тодор Александров“. Теренът грраничи с Католическата катедрала и археологическите артефакти.

 
Източник: КАИС

Според бившия председател на Съюза на архитектите в България проф. д-р арх. Тодор Булев новата сграда трябва да е не толкова „величествена“ (както е слоганът на проекта), колкото знакова, красива и да влияе на града по положителен начин. По време на обсъждането той припомни идеи от дипломни работи на студенти от ВСУ „Любен Каравелов“, които са предложили залата да е Дом на музиката и да се намира на мястото на бившата мотописта близо до бул. "България".

Източник: КАИС

Проф. д-р арх. Анета Славова каза, че залата трябва да приеме младите хора и да бъде постоянно отворен Музикален дом. Тя предложи като място стария зоопарк в Княжеската градина, но предвид това, че тя е паметник на културното наследство, а и поради напрежението около Паметника на Съветската армия, тази идея най-вероятно няма да се развие.

Съюзът на архитектите в България предвижда домакинство на още една дискусия, свързана с локацията на новата зала. Очевидно това ще стане след изборите, тъй като мнението на новото ръководство на Столична община ще е от решаваща важност. Повече информация за проекта може да откриете на официалния сайт.

ОЩЕ НОВИНИ

Ускоряват подготовката на проекта за изграждане на Околовръстния път на Пловдив

Ускоряват подготовката на проекта за изграждане на Околовръстния път на Пловдив

През последните седмици са намерени решения на редица нерешени в последните години въпроси

До 28 март се удължава срокът за кандидатстване по процедура "Подкрепа за устойчиво енергийно обновяване на жилищен сграден фонд – Етап II"

До 28 март се удължава срокът за кандидатстване по процедура "Подкрепа за устойчиво енергийно обновяване на жилищен сграден фонд – Етап II"

Така се дава възможност сдружения на собственици, които по различни причини, включително административни, не са успели да кандидатстват за финансиране до момента, да го направят

Община Варна ще поиска от Министерството на външните работи сградата на бившето руско консулство

Община Варна ще поиска от Министерството на външните работи сградата на бившето руско консулство

Вчера общинските съветници одобриха искането за прехвърляне на собствеността с намерение сградата да бъде превърната в детска градина или да се ползва от администрацията

В София отвори най-голямата зала за спортно катерене на Балканите

В София отвори най-голямата зала за спортно катерене на Балканите

Зала "Балкан" е с катерачна площ от над 3 000 кв. м, предлага над 300 различни маршрута, а в нея могат да се катерят хора от 3 до 90-годишна възраст  

За първи път от четири десетилетия Община Варна придобива основната част от т. нар. Дупка в централната пешеходна зона на града

За първи път от четири десетилетия Община Варна придобива основната част от т. нар. Дупка в централната пешеходна зона на града

Общинският съвет одобри местната администрация да стане собственик на 2 915 кв. м от този емблематичен за града обект, който да бъде социализиран