В Габрово представиха обновените Регионален исторически музей и Етъра

305

Двата проекта ни дават самочувствието да направим следващата стъпка – да се включим в надпреварата по кандидатстването на нашия град за Европейска столица на културата, каза кметът Таня Христова


Сградата на Историческия музей в Габрово е единствената недвижима културна ценност в града от индустриалния период. Бившият директор Красимира Чолакова инициира изработването на техническия проект за ремонт, реставрация и консервация. През 2019 г. последва обявяването на сградата за паметник на културата от национално значение, което беше условие да се кандидатства за финансиране по Оперативна програма „Региони в растеж“ с проект „РИМ-Габрово – познание, участие, преживяване“.

Експозиционните пространства са обзаведени със съвременни мебели, модерна техника за развитие на атракциите, оборудван е център за работа с деца, монтирано е ново осветление и табели. Фасадата и вътрешните помещения са изцяло пребоядисани, подновени са дограмите и покривът. Музеят има нова визуална идентичност и маркетингова стратегия.

По думите на дизайнера Мартина Денева специално за новата постоянна експозиция габровският художник Румен Трифонов ще създаде широкоформатни художествени произведения, които ще представят различни сцени и герои от габровската история. Той ще нарисува и четири портрета на видни габровски личности, както и една композиция на индустриалците братя Хаджистойчеви, по чиято поръчка през 1904 г. е била построена сградата на РИМ.

За участниците в събитието беше организирана разходка в музейния комплекс „Етър“, където бяха показани дейностите по създаване на съвременни условия за креативен културен туризъм. Училището е реконструирано в база за обучения по занаяти, възстановени са оранжерията и грънчарските пещи.

Къщата „Кръстник-Колчов хан“ е преустроена в многофункционална сграда.

В Етъра е изграден детски център - на мястото на старата дървена сглобяема къщичка, където от 2013 година децата се запознават с различни занаяти и домашни дейности.

Експозиционните площи по чаршията са ремонтирани и е изградено архитектурно-художествено осветление. Гордостта на „Етър“ – водните съоръжения, са изцяло реставрирани и са запазили автентичността си.

За улеснение на трудноподвижните посетители са закупени микробус и електрическа количка. По проекта е закупена е мобилна сцена и е изработен макет, представящ умален модел на Музея.

Извършен е цялостен ремонт на хотел „Странноприемница“, който предстои да бъде представен отделно в специално откриване. Дейностите в Етъра са част от проекта на Община Габрово, по който през последните две години бяха извършени мащабни подобрения в инфраструктурата.

Снимки: Община Габрово

Проектите са реализирани по приоритетна ос 6 „Регионален туризъм“ на процедурата „Развитие на туристически атракции“. Повече снимки може да разгледате във фейсбук страницата на Община Габрово.

ОЩЕ НОВИНИ

Ремонтът на Дунав мост при Русе няма да започне преди края на лятото

Ремонтът на Дунав мост при Русе няма да започне преди края на лятото

В момента се извършва анализ на състоянието на обходните участъци и се набелязват мерки, които да бъдат изпълнени преди започването на основния ремонт

Новият затвор без решетки в дупнишкото село Самораново ще отвори в началото на септември

Новият затвор без решетки в дупнишкото село Самораново ще отвори в началото на септември

Напредъкът по изграждането на комплекса беше представен вчера, 16 месеца след първата копка на строежа

Добрият пример на Испания: Закон за качеството на архитектурата

Добрият пример на Испания: Закон за качеството на архитектурата

Генералният секретар по „Градоустройство, жилищно строителство и архитектура“ в Министерството на жилищното строителство и градоустройството в Испания арх. Иняки Карнисеро представи закона на кръгла маса, организирана от КАБ

Студентите в конкурса "Зелени покриви" в рамките на Седмицата на ландшафтната архитектура получиха своите награди

Студентите в конкурса "Зелени покриви" в рамките на Седмицата на ландшафтната архитектура получиха своите награди

Първо място за концепция за интензивно и екстензивно озеленяване върху подземна инфраструктура и тераси на обект Мона 4 на компания BLD спечели Цветан Тасев