Вкопана къща в Гърция

109

Проектът за еднофамилна жилищна сграда на SIMPLE.ARCHITECTURE (арх. Александър Йончев, арх. Моника Стойкова) спечели една от наградите в конкурса ARCHINOVA 2022


Имотът се намира в непосредствена близост до морето, но поради естеството на топографията си няма директен изглед към него. Местността е с ниска тревна и храстова растителност и няма съществуваща естествена защита от слънцето. Тези фактори, заедно с инвестиционните намерения за по-голяма къща от допустимото надземно строителство на острова, са основни при изграждането на концепцията.


 
Къщата е вкопана и се състои от 13 модула с квадратен план, които се комбинират по различни начини, за да създадат пространствена организация. Модулите се делят на жилищни и на патио, като основен принцип е всеки жилищен модул да има поне едно прилежащо патио. Това създава едно постоянно преливане от интериор към екстериор и обратно и подсилва връзката помежду им.


 
Геометрията на външните пространства се подсилва от монументалните кръгли отвори в покривната плоча, които създават уникален характер на къщата. Нейното вкопаване, както и озелененият й покрив, подпомагат енергийната й ефективност и микроклимата в интериора.


 
Интериорът на къщата е изцяло бял, с малки и умерени нотки на дърво. Това я превръща в един light box, където светлината и сенките създават необходимата динамика и декорация през различните часове и сезони. Всяко екстериорно пространство има собствен характер заради различните му функции и озеленяване. В контраст с дивата природа наоколо, тук всяко дърво е култивирано и внимателно поддържано. Архитектурата и интериорът са прецизно проектирани, за да създадат атмосфера, предразполагаща към пълен покой и медитация.

Пътят на посетителя започва от входно патио, което служи и за паркомясто. По този начин достъпът на външни лица е внимателно контролиран. Отвъд това патио се навлиза в друго патио-градина, маркирана с емблематичното за Гърция маслиново дърво. Следват дневните зони и в дъното – нощните. Жилищните пространства представляват просторен open space, съдържащ дневна, кухня и трапезария, както и три самостоятелни спални, всяка със собствена баня и тоалетна. В допълнение има гараж, в който се помещава техническо помещение и склад.

„Всяка година конкурсът става все по-голям и взискателен и това ни кара да се чувстваме все по-отговорни и внимателни с проектите, с които кандидатстваме“, каза арх. Александър Йончев от SIMPLE.ARCHITECTURE по време на церемонията по награждаването в конкурса ARCHINOVA 2022.

ОЩЕ НОВИНИ

Новата детска градина "Синева" в столичния район "Люлин" вече работи

Новата детска градина "Синева" в столичния район "Люлин" вече работи

Тя се открива след възстановяване предназначението на двуетажна сграда за образование с площ от 2 718 кв.м

Представят книжката към едноименната изложба "ГОСПОЖО АРХИТЕКТ"

Представят книжката към едноименната изложба "ГОСПОЖО АРХИТЕКТ"

Събитието на 29 март е организирано от Гьоте-институт България и Фондация „Български архитектурен модернизъм“

Новият храм в село Катуница е и с нов площад

Новият храм в село Катуница е и с нов площад

Алеите са изпълнени с паваж, засадена е растителност, поставени са пейки и осветление

Със 7 допълнителни камери ще се охранява къпалнята "Мария Луиза" в София

Със 7 допълнителни камери ще се охранява къпалнята "Мария Луиза" в София

Припомняме, че във връзка с подготовката за инвестиционно намерение в къпалнята беше извършена незаконна сеч

От фабрика "Орел" до бутиков хотел – модерно съживяване в историческа среда

От фабрика "Орел" до бутиков хотел – модерно съживяване в историческа среда

Добрите методи на възстановяване и косервационно-реставрационни дейности са комбинирани със сполучлива практичност, дизайн с високи изисквания за лукс и комфорт, запазване на артефакти и почит към изкуството

Продължават проучванията за създаване на крайбрежна зона за отдих в Поморие

Продължават проучванията за създаване на крайбрежна зона за отдих в Поморие

Изяснява се археологическия потенциал на терена около църквата „Преображение Господне“ и двора към него (терен на бившата почивна станция на МВР)