Започва четвъртото издание на конкурса “Български архитектурни награди”

146

Конкурсът ще се проведе в рамките на 85-годишнината от основаването на КАБ


 

Вече четири години Камарата на архитектите в България (КАБ) насърчава и популяризира най-стойностните проекти, реализирани от български архитекти в страната и чужбина. Конкурсът “Български архитектурни награди 2022” търси проекти, които се отличават с оригинална концепция, естетика, иновации и устойчивост. Проектите трябва да допринасят за развитието на градската среда, като се вписват хармонично в нея и подобряват качеството на живот.
 
За първи път в рамките на конкурса ще бъде присъдена награда в категория „Сгради – недвижими културни ценности“. Целта е да бъдат отличени качествени архитектурни проекти за ревитализация на сгради - паметници на културата, които вдъхват нов живот на старинните здания и допринасят за интегрирането им в съвременната градска среда. 
 
Официалната церемония по награждаване ще се състои на 11 октомври и ще бъде кулминацията на честванията по случай 85-та годишнина от създаването на КАБ. По повод юбилея са планирани поредица от архитектурни събития през месеците септември и октомври. От 16 септември до 9 октомври ще се проведе Архитектурен фестивал София 2022, организиран от РК КАБ София – град. В рамките на фестивала са предвидени изложби, лекции и презентации на архитектурна тематика, детска архитектурна работилница и други. На 10 октомври под стъклените куполи на Ларгото ще бъде открита мащабна изложба за историята на КАБ. Палитрата от събития ще завърши на 11 октомври с Международната архитектурна конференция SHARE Sofia 2022 и церемонията по връчване на „Български архитектурни награди 2022“.
 
Кандидатстване

В конкурса “Български архитектурни награди” могат да участват проекти, които са реализирани в периода от септември 2020 г. до септември 2022 година. Това могат да бъдат нови сгради без ограничение в площта, обема и функцията; реконструкции; модернизации и адаптации на стари сгради; интериори; градски пространства. Допуска се участието на проекти, които не са напълно завършени, но се намират в довършителен етап на строителството, непосредствено преди въвеждане в експлоатация. В категория „Сгради – недвижими културни ценности“ могат да участват проекти, изпълнени в периода от 2010 г. до септември 2022 година. 


Изпращането на кандидатурите става само по електронен път – чрез регистрация на сайта на “Български архитектурни награди”, както и чрез изпращане по електронната поща на адрес: baa@kab.bg. Пълният списък с необходимите за кандидатстване материали можете да откриете тук. Крайният срок за подаване на кандидатурите е 20 септември. Всеки участник в конкурса може да подава неограничен брой проекти. 
 
Жури

И тази година журито на „Български архитектурни награди“ ще бъде международно с участието на световноизвестни архитекти. Организаторите се доверяват на богатия им професионален опит и безпристрастна оценка при определянето на най-стойностните проекти на българската архитектурна сцена. Това предоставя възможност на българските проектанти да видят работата си през чуждия поглед на изтъкнати професионалисти с доказан международен опит.
 
В четвъртото издание на конкурса журито ще бъде в състав: председател - Тиери Дамез-Фонтен - директор на 2Portzamparc, Франция и членове: Бернард Щорх - партньор PLP Architecture, Великобритания; Гилма Теодора Гилите - основател на DO Architects, Литва; Андреас Вардас - основател Vardas Studio architects + designers, Кипър. Тази година в журито ще има и български представител – арх. Тодор Обрешков, основател на “Инвентис”, който е двукратен носител на голямата награда в конкурса „Български архитектурни награди“ - 2019 и 2021 година.

Проектите в категория „Сгради – недвижими културни ценности“ ще бъдат разглеждани от отделно 5-членно жури под председателството на директора на НИНКН арх. Петър Петров. Членове на журито са: проф. д-р арх. Йорданка Кандулкова; арх. Доника Георгиева, преподавател по специалността “Опазване на архитектурното наследство” в УАСГ и носител на специална награда в “Български архитектурни награди 2018”; арх. Емилия Кълева, преподавател в УАСГ и изследовател на архитектурното наследство на XX-ти век и арх. Щефан Бълич, председател на Камарата на архитектите в Румъния и експерт с 20-годишен опит в опазването на културно-историческото наследство. 
 
Критерии за оценка

Най-напред проектите се разглеждат от специален борд, в който участват представители на архитектурните камари от Румъния, Гърция, Северна Македония, Сърбия, Косово и Албания. Бордът селектира 15 участника в конкурса, които получават правото да представят проектите си пред международното жури. 

Най-голяма тежест при оценяването - общо 50% имат критериите, свързани с подобряване качеството на живот, хармоничното отношение към заобикалящата среда и архитектурните качества на проекта (разпределение на пространствата, използвани материали, роля на светлината). Приложените иновации дават 20% от общата тежест на оценката; по 15% са предвидени за ясната организация на проекта и за заложените при планирането концепции и цели.

Награди

В заключителната фаза на конкурса международното жури определя една голяма награда и 4 специални. Носителят на голямата награда получава статуетка със знака на “Българските архитектурни награди 2022”, както и диплом, придружен от сертификат с рецензии от международното жури. За носителите на специалните награди също са предвидени статуетки и дипломи, придружени със сертификат с рецензии от журито.

Повече за правилата на конкурса, както и информация за миналите му издания можете да откриете на страницата на “Български архитектурни награди”: https://baa.kab.bg/
 

ОЩЕ НОВИНИ

Два български обекта са номинирани в международния конкурс Baumit Life Challenge

Два български обекта са номинирани в международния конкурс Baumit Life Challenge

Това са Къща „Плочата“ в Плевен и сградата на Българска академия на науките на пл. „Народно събрание“ в София

Отличиха три проекта в конкурс в рамките на Седмицата на ландшафтната архитектура в Лесотехническия университет

Отличиха три проекта в конкурс в рамките на Седмицата на ландшафтната архитектура в Лесотехническия университет

Третокурсникът Слави Дичев спечели първото място за идеен проект за коридорно пространство на третия етаж на учебното заведение

Община град Добрич провежда ежегодния Конкурс за проект на междублоково пространство „Заедно можем“

Община град Добрич провежда ежегодния Конкурс за проект на междублоково пространство „Заедно можем“

Тази година тя е насочила вниманието си към терените, които още не са уредени, но от страна на гражданите има желание за тяхното благоустройство и поддръжка

Младежката програма на WWF България посвещава новия си семестър на търсене на зелени иновации, технологии и решения

Младежката програма на WWF България посвещава новия си семестър на търсене на зелени иновации, технологии и решения

Семестърът е седмият в образователната програма Panda Labs на природозащитната организация и привлича млади хора с интереси към опазването на околната среда и предприемачеството

Фондация "Колективът" отново спечели награда в конкурса New European Bauhaus

Фондация "Колективът" отново спечели награда в конкурса New European Bauhaus

Българският проект стана подгласник в направление "Нов европейски Баухаус за шампиони" на категория "Възстановяване на чувството за принадлежност" с проекта си "Паркът" (Concrete to Culture)