8 обекта от България са номинирани за Наградата на Европейския съюз за съвременна архитектура Mies van der Rohe

1651

В конкурса са подадени 362 обекта, реализирани в 38 европейски страни


Европейската комисия и Fundació Mies van der Rohe обявиха номинираните за Наградата на Европейския съюз за съвременна архитектура за 2024 г. - Mies van der Rohe Awards (EUmies Awards). Наградите ще отличат най-добрите обекти в Европа, завършени между април 2021 г. и май 2023 г. Изданието ще отрази предизвикателствата в контекста на Европейската зелена сделка. Основните цели на наградите са да се постигне разбиране на трансформацията на застроената среда в Европа, да се отличат постиженията и иновациите в областта на архитектурата за постигане на по-устойчива среда, да се насърчи екологичното, социално и икономическо съзнание чрез архитектура, ландшафтна архитектура, градско планиране и дизайн, както и сътрудничество с други културни области и изкуства. Журито е с председател Frédéric Druot (Париж/Бордо, а членове са Martin Braathen (Oсло), Pippo Ciorra (Рим), Tinatin Gurgenidze (Тбилиси/Берлин), Adriana Krnáčová (Прага), Sala Makumbundu (Люксембург) и Hrvoje Njiric (Загреб).

От 362 обекта най-много са номинираните от Испания (29), Франция (26) и Германия (21), а 8 са от България:

Офис сграда "МИР", bureau XII, София. Вижте и тук.

Campus 90 във Варна, E-Arch Studio. Вижте и тук.

Консервация, реставрация и социализация на Централна минерална баня Банкя, Georgiev Design Studio. Проектът получи една от големите награди в конкурса “Български архитектурни награди 2022“, организиран от Камарата на архитектите в България (КАБ). Вижте тук.

Сградите за етнографската експозиция в културния и туристически комплекс Ченгене скеле, MOTTO architectural studio. Проектирането на комплекса получи награда от бургаския конкурс „Архимория 2021“, специално отличие в конкурса „Български архитектурни награди 2021“ и първо място в една от категориите в конкурса "Сграда на годината 2021“. Вижте и тук.

Реновация на улица "Алеко Константинов" в Бургас, Urbana Architects. Проектът получи отличието в направление „Урбанизъм, градска среда и ландшафтна архитектура“ в категория "Обекти за обществено ползване" в конкурса ARCHINOVA ARCHITECTURE AWARDS 2022 и специална награда в конкурса “Български архитектурни награди 2022“, организиран от Камарата на архитектите в България (КАБ). Вижте и тук.

Културен информационен център "Мелницата" в Кърпачево, Nada. Проектът получи специална награда в конкурса “Български архитектурни награди 2022“, награда за реализация в категория „Обществени сгради“ в конкурса ARCHINOVA ARCHITECTURE AWARDS 2022 и голямата награда в архитектурния пленер АРТ ЗОНА ХАСКОВО. Вижте и тук.

Частна къща в Созопол, Simple Architecture. Вижте и тук.

Новата сграда на Карин дом във Варна, unas studio. Обектът получи една от големите награди в конкурса “Български архитектурни награди 2022“. Вижте и тук.

През януари 2024 г. ще бъдат обявени 40 избрани обекта. През февруари ще бъдат обявени финалистите, а през април - победителите. През месец май догодина ще се проведе церемонията по награждаването в павилиона на Mies van der Rohe в Барселона. Програмата включва изложби и дебати.

ОЩЕ НОВИНИ

Citybuild представя обновена платформа за архитектурната общност

Citybuild представя обновена платформа за архитектурната общност

Сайтът вече дава възможност да създавате собствен профил, да публикувате проекти и да управлявате сами своето дигитално представяне

Иновативен жилищен проект на Дания спечели наградата Green Cities Europe Award 2023

Иновативен жилищен проект на Дания спечели наградата Green Cities Europe Award 2023

Заобиколен от зеленина и езеро, Basecamp Lyngby в Копенхаген предлага жизнена среда с богато биоразнообразие

Ямболският проект за облагородяване на коритото на река Тунджа получи международно признание

Ямболският проект за облагородяване на коритото на река Тунджа получи международно признание

Най-дългият линеен парк в България беше отличен с поощрителна Европейска награда за креативност и иновативност в конкурса Green Cities Europe Award 2023

Започна изграждането на втори търговски комплекс HOLIDAY PARK в София

Започна изграждането на втори търговски комплекс HOLIDAY PARK в София

На разположение на клиентите ще има два хипермаркета и над 20 магазина и заведения

Новата сграда на детска градина "Каменица" в Пловдив отваря в началото на следващата година

Новата сграда на детска градина "Каменица" в Пловдив отваря в началото на следващата година

През септември приключи строителството, а в момента се работи по оборудване и обзавеждане