Минималистична архитектура и интериор в лятна къща в Созопол

1529

Къщата в нюанси на бялото с гледка към морето създава светла и въздушна атмосфера и носи усещане за арт галерия


Съществуващата преди къща за гости в Созопол е разположена в имот с панорамна гледка към морето. Проектът на SIMPLE.ARCHITECTURE се състои в частичното преизграждане и цялостната визуална трансформация на съществуваща мрачна сграда с ниски тавани, включително допълнително укрепване на всички стоманобетонни колони. Старата къща е била изградена преди около 15 години в стил, имитиращ автентичните за Созопол архитектурни елементи и материали: множество скатни покриви с керемиди, дървени и каменни фасадни облицовки, еркери и арки, дървени елементи, ковано желязо и цвят охра. Желанието на възложителя е да се постигне точно обратният ефект - една различна, запомняща се, минималистична и съвременна архитектура за еднофамилната къща за ваканционно обитаване, която се е нуждаела от по-ефирно и елегантно звучене и скулптурно осветяване.

Най-голямото предизвикателство в проекта е било да се изчисти максимално първоначалната плетеница от геометрии и да се подчертае конструктивният принцип на сградата, като се направят и някои пространствени и организационни подобрения в интериора. Фасадата е с широкоформатни стъклокерамични плочи.

Водеща концепция е да се създаде светла, елегантна и въздушна атмосфера, в която гледката към морето да доминира, заедно с постоянно променящите се цветове на заобикалящата природа.

На долното външно ниво с гледка към морето е запазен съществуващият басейн, а пространството около него е оформено като тераса. Интериор и екстериор са решени в нюанси на бялото, като единствените цветни акценти са добавени от изложеното в къщата изкуство.

Дворът разполага с различни зони за отдих, всяка с уникални качества, като по този начин се осигурява разнообразието в общото изживяване на екстериора.
 

На горното външно ниво има кът за отдих с мека мебел и външна кухня. Там е проектирана и градина с водно огледало, а в най-глухата част на имота е разположено паркомясто.

Къщата е на три нива, в които се помещават голямо общо пространство, съдържащо дневна, кухня и трапезария, както и четири спални, четири бани, две тоалетни и спомагателни и технически помещения. Обзавеждането е изцяло бяло, което рядко може да се види в един интериор. „Надявам се този пример да помогне на хората да превъзмогнат страха си от бялото“, казва арх. Йончев.
 

Елементите на обзавеждането са внимателно подбрани заради пластичните си абстрактни, флуидни и скулптурни форми, с което се цели създаването на усещане за арт галерия. 

Обзавеждането е от различни производители, затова основното предизвикателство е било да се съчетаят нюансите на бялото между отделните елементи, така че да не се конфронтират, а да се допълват и да хармонизират. "Оказа се, че това е изключително трудна задача, но мисля, че се справихме добре", коментира арх. Йончев.

Мебелите са изработени от материали, лесни за поддръжка, а когато са тапицирани, тапицериите да могат да се свалят, за да се перат.

Относно осветлението от SIMPLE.ARCHITECTURE отново комбинират различни производители, защото искат нещо специфично за различните пространства. „Това, което винаги правим, е да се опитаме да влезем в естетиката, която търсим, и след това да намерим кой да я изпълни. Идеята е индиректно осветление с изключение на определени зони. Акцентираме на ъгли или точки, за да има повече дифузно осветление и повече контраст между тъмно и светло. Клиентите искаха и по-големи спотове, които са допълнително осветление“, казва арх. Александър Йончев.  

Фотограф: Асен Емилов

„Мисля, че характерен акцент за проекта е морето, както и изложените произведения на изкуството. Все пак това беше и целта - архитектурата да бъде на заден план, да стои като празно платно, на което да може да се рисува с други елементи. Щастлив съм, че успяхме да се приближим до тази концепция“, казва арх. Александър Йончев.

 

Главен изпълнител
Planex Burgas

Фасади и екстериорни настилки
Conforma
 
Осветление
Gamma Design
 
Интериорни подове
Artra
 
Санитария
Sofia Design District
 
Мебели и обзавеждане
Gamma Design
Sofia Design District

Кухня

Poliform Sofia

Интериорни и блиндирани врати

GTT

*Още един впечатляващ проект на SIMPLE.ARCHITECTURE – Еднофамилна къща в Гърция, спечели една от двете равностойни награди в направление „Архитектура“ в категорията „Проекти – еднофамилни жилищни сгради“ в конкурса ARCHINOVA 2022. В изданието за 2020 г. студиото спечели първа награда в категория "Проекти за частни къщи" за Къща в Родопите.

За основните принципи, които студиото следва в работата си, за подхода му към използваните материали и нови технологии - прочетете в интервюто на арх. Александър Йончев тук.

ОЩЕ НОВИНИ

Учебен павилион в Германия и библиотека в Барселона са победителите в конкурса за архитектура Mies van der Rohe 2024

Учебен павилион в Германия и библиотека в Барселона са победителите в конкурса за архитектура Mies van der Rohe 2024

Победителите демонстрират принципите на Новия европейски Баухаус, внасяйки зеления преход в живота на хората

Откриха новия "Ритейл парк Несебър" в село Равда

Откриха новия "Ритейл парк Несебър" в село Равда

Търговският център в местност “Чатал Тепе” 2 е с инвеститор „Зет Естейт“, а проектът финансира Пощенска банка

Откриха обновения Етнографски музей в Стария Несебър

Откриха обновения Етнографски музей в Стария Несебър

Сградата, един от символите на града, е пример за типичната черноморска къща от времето на Възраждането

Одобриха изграждане на нова сграда за детска градина в село Негован

Одобриха изграждане на нова сграда за детска градина в село Негован

Кметът на район Нови Искър Владислав Владимиров е избрал терен на ул. „Могилата“ 3

Предстои обновяването на неремонтирани с десетилетия сгради във Враца

Предстои обновяването на неремонтирани с десетилетия сгради във Враца

Община Враца има подписано споразумение за финансирането на 4 проекта на обща стойност от над 8 000 000 лв. за внедряване на мерки за енергийна ефективност

Подадено е инвестиционно предложение за изграждане на ритейл парк в Габрово

Подадено е инвестиционно предложение за изграждане на ритейл парк в Габрово

Той ще включва шест търговски обекта и полуподземен паркинг