Архитекти ще дискутират българското училище като сграден фонд и възможност за трансформация

398

Конференция ще се проведе на 7 декември в 145 ОУ „Симеон Радев“ в ж.к. „Младост 1“ в София


През 1989 г. падането на комунизма в България бележи повратна точка за страната. Оттогава България се бори със значително намаляване на населението си - то е паднало от 9 милиона на по-малко от 7 милиона души. Всъщност България е с най-висок процент на намаляване на населението в света. Тази низходяща тенденция се дължи на различни фактори, включително ниска раждаемост, висока смъртност и непрекъснат отлив на граждани в трудоспособна възраст, които търсят по-добри възможности за работа в чужбина. В резултат на това все повече и повече сгради стават излишни и изоставени, като училищата често са първите засегнати, тъй като просто не остават достатъчно деца, които да посещават класовете. Редки са примерите на реновирани училища, които се превръщат в жилища или хотели. Повечето сгради остават изоставени.

Между 2016 и 2022 година белгийският архитектурен фотограф Александър Думарей заснема повече от 200 запустели училища в България, а образът на тези сгради стана основа за авторите на проекта на Българския павилион на Венецианското биенале за архитектура 2023: арх. Божидара Вълкова-Горанова (участник във форума), арх. Борис Тикварски и арх. Мария Гяурова. С вдъхновяващата си концепция авторите бяха отличени със специална награда за социален принос и успешно представяне на Биeнaлeто от Камарата на архитектите в България.

След като преди дни Биеналето приключи, темата ще бъде продължена от екипа не само с изготвянето на виртуална карта за изоставените сгради, която ще дава яснота за техния потенциал, но и с дискусия по темата. Организатор на конференцията е  Съюзът на архитектите в България. Събитието под надслов „Образованието - придвижване от мрак към светлина. Училището – пространство за знания“ ще се проведе на 7 декември (четвъртък) от 09:30 часа в 145 ОУ „Симеон Радев“ в ж.к. „Младост 1“ на ул. “Ресен“ 1.

Програма

10:00
Откриване

10:10
Приветствие от проф. арх. Ашраф Салама
Ко-директор на комисия „Образование“ към Международния съюз на архитектите

10:20
Арх. Белин Моллов
Архитектурата на просвещението у нас – традиции от Възраждането и Третото българско царство

*Арх. Белин Моллов е експерт с дълъг опит в областта на устройственото планиране и градското развитие и с отношение към недвижимото културно наследство. Той е един от утвърдените художници-архитекти, с принос в съхраняването на архитектурната памет на България и със средствата на изобразителното изкуство.

10:35
Д-р арх. Милен Маринов
Училищата недвижима културна ценност

*Д-р. арх. Милен Маринов завършва художественото училище в Трявна и ВИАС (сега УАСГ) със специалностите дърворезба и архитектура. Специализирал е в Италия опазване на културното наследство. Над 10 години е работил в Министерството на културата. Проектирал е реставрацията на редица църкви и манастири, а в момента работи по изучаване и опазване на културното наследство.

10:50
Арх. Константина Костова
Основно училище „Княз Александър I“ в Пловдив (бел. ред. - приемник на най-старото училище в страната)

*Основно училище „Княз Александър I“ се намира в централния район на Пловдив в една сграда с хуманитарната гимназия „Св. св. Кирил и Методий“, където в момента тече реконструкция.

11:00-11:20
Кафе пауза

11:20  
Арх. Божидара Вълкова-Горанова - в екипа на проекта за Българския павилион на Венецианското биенале за архитектура 2023
Изоставените български училища – проблеми и възможности

11:40
Татяна Захариева
100-годишното училище в с. Осоица се събужда за нов живот

*Българското училище, проектирано и построено преди близо век от италианци в село Осоица, беше реставрирано и отново отвори под името ЧОУ “Космос” с наши и чуждестранни преподаватели и получи статут на Cambridge International School. Зад проекта стои Татяна Захариева, която от години се занимава с организацията на детски лагери, учебни центрове и ръководи детска градина в столицата.

11:55
Арх. Десислава Димитрова
Трансформация на училище - бивш строителен техникум в Брацигово в "Международен център за архитектурно строителна реставрация“

*Концепцията на модел за устойчиво развитие и управление на културно-историческото наследство в Брацигово e разработена от арх. Десислава Димитрова, арх. Младен Китов и арх. Георги Цапков. Основна цел в нея е създаването на иновативен образователен център за архитектурно-строителна реставрация, използвайки материалната база на сградата на бившия строителен техникум и потенциалът на недвижимото културно наследство в региона.

12:10
Арх. Мария Стайнова и арх. Виолетка Славова
Защо образователните сгради от днес не са тези от вчера

*Архитектурно студио lusio е експерт в областта на образователните и обществени сгради, а целта му е да предизвиква нови образователни преживявания.

12:40
Арх. Галина Милкова - Think Forward
Как да трансформираме българското училище от ХХ-ти век в образователна институция от ХХI-ви век

*Наръчникът за архитектурно трансформиране на българско училище Think Education Forward, част от съдържанието на каталога From Darkness to Light на Българския павилион, също спечели специална награда в конкурса Български архитектурни награди.

13:10 ч.
Арх. Росица Браткова - студио Aedes
Нормите за детски градини и училища – повече проблеми, отколкото решения...

13:30-14:30
Обяд в училищния стол

Снимки: Български павилион

14:30
Д-р арх. Анета Славова - основател на образователната инициатива Archplay Academy
Споделеният иновативен финландски опит за училищни образователни центрове у нас (експериментален проект за 145 ОУ „Симеон Радев“)

*От 2012-2013 година досега ръководството на училището и студио "Интегра Консулт Проект" работят по експериментален проект за реконструкция на сградата.

15:00
Арх. Божидар Хинков - Arrogant Architects
Многофункционалната спортна инфраструктура на училището – спорт за цялата квартална общност

15:20
Проф. Вили Лилков - физик, бивш депутат и общински съветник, един от кандидатите за кмет на столицата, автор на книги, базирани на исторически факти от архивите
Общинска програма за училищни спортни центрове

*В предизборната си програма проф. Лилков, който е бивш баскетболист и член на УС на федерацията, представи идеята си за изграждане на 24 спортни зали в училищните дворове, увеличаване на басейните в училищата и обновяване на 34 стадиона около София.

15:30
Арх. Пенка Станчева - студио PS Architects
Що е то STEM центрове и имат ли почва у нас?

*Пенка Станчева e архитект с опит в проектирането на училищни центрове.

15:45
Антоанета Михайлова - директор на 145 ОУ "Симеон Радев"
Училище за постижения – вдъхновение в действие

16:00
Арх. Петър Диков - председател на Съюза на архитектите в България (САБ)
Обобщение и предложение към институциите

16:15
Дискусия

ОЩЕ НОВИНИ

Винарска изба предстои да бъде изградена в с. Долна Диканя

Винарска изба предстои да бъде изградена в с. Долна Диканя

Очаква се да бъдат изградени още офисна, битова и складова част, ферментационно помещение и други, като вече е насадено и ново лозе в рамките на парцела

Продължава изграждането на най-мащабния и мултифукционален ритейл парк в Пловдив

Продължава изграждането на най-мащабния и мултифукционален ритейл парк в Пловдив

PARKMAXX RETAIL PARK се строи в кв. "Кючук Париж" върху терен от 42 декара между бул. "Кукленско шосе" и ул. "Индустриална"

Дигиталното процедиране на проектите е въведено успешно в Испания и Германия

Дигиталното процедиране на проектите е въведено успешно в Испания и Германия

Онлайн платформи координират дейностите на всички участници в инвестиционния процес

Премиерът поиска отмяна на решението на Министерския съвет за изграждане на частна детска болница в столицата

Премиерът поиска отмяна на решението на Министерския съвет за изграждане на частна детска болница в столицата

Притесненията на политици, граждански организации и експерти са, че няма кадрови капацитет за подобно болнично заведение едновременно с предвидената държавна Национална детска болница