Как да превърнем училището в модерно и уютно място, което стимулира общуването и взаимодействието?

199

На този въпрос отговаря архитектурно студио Lusio, което разработи интериорния проект за бъдещото училище "Роналд Лаудер" в София, част от Образователен комплекс “Шалом” до пазара "Димитър Петков"


Архитектурно студио Lusio е експерт в областта на образователните и обществени сгради, а целта му е да предизвиква нови образователни преживявания. В проекта за Образователен комплекс “Шалом”, който вече се реализира, студиото има много роли. То състави проектното задание за новия комплекс и консултира архитектите, които проектираха сградата. Lusio съсредоточи експертизата си върху интериора на училището (с библиотеката и спортната зала) и детската градина с ясла в синхрон с 5Архитекти (които работиха по интериорния дизайн на Културния еврейски център). Друг важен аспект от участието на Lusio в проекта е координацията с графичен дизайнер, който разработи концепцията за ориентация и табели.

Фоайето ще служи като многофункционална зона със стълбище - амфитеатър. Цветни стъклени елементи ще бъдат акцент в интериора, а еврейските и българските елементи ще присъстват едва доловимо в снимките на общността, в централните елементи, проектирани от местни художници, и предимно от учениците. Шпионки от цветно стъкло, вдъхновени от витражи и стъклени врати в Софийската синагога, ще позволяват да се надникне в скрити части на сградата. 

Общите пространства няма да са просто коридори, през които се минава, а различни и разнообразни места за срещи, движение, учене, наблюдение и подготовка.

Библиотеката ще е социално място и сърцето на училището, като най-важното място в нея ще е Бейт Мидраш - шумно пространство, в което ученето се случва в условия на спор и противопоставяне на различни гледни точка, а текстовете от книгите се тълкуват и обсъждат. Ролята на атриума е символична: той хвърля светлина върху библиотеката и така тя свети в цялата сграда.

Двата STEAM центъра- за малките и големите, ще са отворени и гъвкави пространства, вдъхновени от работния “гаражен” стил и "киберпънка". Централен елемент на STEAM пространството е голям амфитеатър - вторият по големина след този във фоайето. Около него ще се намира зоната за изкуства.

Училището ще разполага с “учебни студиа” вместо класни стаи, с малка сензорна стая и модерна спортна зала.

Мястото за хранене ще е просторно, приветливо и многофункционално и ще разполага с учебна кухня. Вижте всичко за проекта тук.

Визуализации: Mana studio

Още за работата на студиото вижте тук

ОЩЕ НОВИНИ

"Лозеница Естейт" направи първа копка на луксозния си комплекс

"Лозеница Естейт" направи първа копка на луксозния си комплекс

Той ще се състои от хотелска част с винарна, ваканционни и еднофамилни вили, 5-звезден къмпинг и аквапарк с два вида минерална вода

Fire Station - ново място за култура в английския град Съндърланд

Fire Station - ново място за култура в английския град Съндърланд

Проектът включва и преустройство на сградата на старата пожарна

Кметът на Варна призовава гражданите да дадат мнение за изграждането на новата библиотека

Кметът на Варна призовава гражданите да дадат мнение за изграждането на новата библиотека

За целта ще са необходими между 50 и 60 милиона лева, които тепърва предстои да бъдат осигурени, а мястото, където е предвидена да бъде реализирана, е градинка и зелена площ

ЕКСПОМЕБЕЛ 2024 отваря вратите си за дизайна, обзавеждането и интериора на 13 март

ЕКСПОМЕБЕЛ 2024 отваря вратите си за дизайна, обзавеждането и интериора на 13 март

Две очаквани събития за годината - Dibla Design Awards 2023 и Българска мебел на годината, ще се състоят в рамките на изложението