Bar & dinner с уютен интериор, тераса и зимна градина
Проектът на SOVA architecture & design (арх. Павел Цочев) преустройва бивш шивашки цех
Това лято в Монтана завърши изпълнението на ресторанта KATO bar & dinner. Сградата, обект на преустройство, е бивш шивашки цех. Тя се състои от приземен етаж, голяма прилежаща тераса и подземен етаж, до който се стига както от вътрешно, така и от отделно стълбище, водещо директно на двора. Имотът на сградата граничи с калкан на запад, но на юг и на север от двете страни на сградата остава свободно дворно пространство. Основният етаж е завършен с комбинация от плосък покрив над основната част на сградата и скатен над терасата. В парковото пространство пред имота е предвидена и зимна градина.
След преустройството сутеренът е превърнат в кухня, която да обслужва ресторанта с асансьор за поръчки. На приземния етаж са разположени офис, посетителски тоалетни и бар, като останалата част е превърната в голяма зала за хранене, разрушавайки голяма част от преградата между партерния етаж и терасата. Заменени са всички електрозахранващи, вентилационни и водоснабдителни инсталации.
Заведението разполага с 36 седящи места в основната зала, 44 на терасата и 40 седящи в зимната градина. В залата е оползотворена максимално възможността за меко сядане по периферията, като централната част подлежи на трансформация в случаите на организиране на различни събития.
Осветлението е предвидено на няколко степени - има цялостно амбиентно осветление, акцентно спот осветление и насочено осветление за масите в случаите, когато останалите лампи са приглушени. Възможностите за комбинация обогатяват репертоара от сценарии за различни ситуации и поводи.
Обзавеждането и оборудването са произведени за конкретното място и в цялостната концепция за излъчване и атмосфера на заведението.