Частните имоти и новите паркинги продължават да са проблемни в проекта за ПУП на Борисова градина

230

Над 1 200 възражения и предложения по проекта ще бъдат разгледани от Експертен съвет, стана ясно на обявената за заключителна дискусия


Едно от предложенията е възстановяване на оригиналния облик на бюфета-бирария на острова в езерото “Ариана" в стил австро-германски барок, премахване на понтонното съоръжение и поставяне на фонтани в езерото.

По време на онлайн дискусията вчера вечерта беше повторена основната цел на проекта – запазване на историческия вид на Борисовата градина, възстановяване на дейността на знакови обекти, придобиване на частни терени, отпадане на голяма част от предвидено ново строителство, подобряване на пешеходна и велосвързаност. Вижте повече за предвидените намеси тук.

По проекта за ПУП са получени 1 261 възражения, като много от тях са еднотипни. Те се отнасят до това да няма ново строителство, урегулирани големи имоти и буферни паркинги, да се реши въпросът с частната собственост, да се направят корекции на грешки в кадастралната карта и други. Получени са становища от Съюза и от Камарата на архитектите в България, от районните кметове, от собствениците на бившия ресторант „Тенеките“ (които имали предложение за терена), от ЦСКА - за достъпа и паркирането до стадион „Българска армия“, от Национална компания „Железопътна инфраструктура“ (НКЖИ), която иска проектът да бъде разгледан и от техен експертен съвет, от организацията „Спаси София“ и други. Сред възраженията има и такива за прекратяване на процедурата и преработване на проекта.

ПРОБЛЕМЪТ ЧАСТНА СОБСТВЕНОСТ

Според кмета на район „Средец“ Трайчо Трайков това, което осакатява работата по проекта за ПУП, е несвършеното от възложителя до момента – справянето с „неестествената частна собственост“, като къпалнята „Мария Луиза“, за която наскоро районният кмет предложи вариант. След 6 години основният проблем със собствеността още не е решен, коментираха и други включили се в дискусията, като общинският съветник Марта Георгиева, създателят на групата „Да спасим Борисова градина“ Гергана Пирозова и представители на организацията „Спаси София“.

Главният архитект на София Здравко Здравков отговори, че съществуват документи за собственост и разминаванията и непълнотите в кадастъра в тази връзка ще бъдат коригирани. Единствената законова възможност за отчуждаване на частни имоти е да има влязъл в сила план, заяви арх. Здравков и поясни, че в момента има две предложения за начина на придобивани имотите. Единият е да се създадат големи поземлени имоти с отреждане "за парк" - така общината ще участва като съсобственик в имотите и ще може да контролира всяко инвестиционно намерение. Другото предложение е в плана да се създадат по-малки имоти с отреждане "за социална инфраструктура", които самостоятелно да бъдат предмет на отчуждителна процедура.

По време на дискусията възникна и спор относно собствеността на гара Пионер (която според главния архитект е собственост на НКЖИ, но според участник в дискусията имало и частна собственост).

Снимка: Citybuild. Отпадна изграждането на многофункционална зала на гара Пионер и атракционна железница до нея (тъй като се предвижда създаване на линеен парк - т.нар. Зелена линия). Предвижда се изграждане на скейтпарк, съоръжения за екстремни спортове, детски площадки и помощна постройка за поддръжка на парковата територия.

КАЗУСЪТ ПАРКИНГИ

Основен критичен момент в проекта за ПУП остава идеята за нови паркинги. Според СО се предвиждат два нови - подземен на две нива за 400 места под терена на бившата автокъща “Капитолия” и надземен на старата трамвайна линия между Телевизионната кула и Руското посолство за 100 места. В „Специфични правила и норми“ в обяснителната записка на проекта като допустима намеса на гара Пионер обаче е записано: „Изграждане на подземни паркинги в зона Са1 по линии на подземно застрояване“ и „Изграждане на надземен паркинг в зона Са1 върху невегетативни площи с вход откъм „Симеоновско шосе“ за обслужване на хора в неравностойно положение и вход към база за поддръжка на парка“. В случая вероятно се има предвид, че на терена и досега паркират превозни средства и намесата се води реконструкция.   

Според главния архитект паркинги са необходими, такива бяха желанията и на доста граждани, включили се в дискусията (дори имаше идея за многоетажни), а ръководителят на екипа, изработил проекта - арх. Атанас Ковачев, заяви, че новите паркинги (без отсичане на дървета) са начин да се изведат колите от парка. На противоположното мнение са други жители и организации, които смятат, че повече паркинги от съществуващите не са необходими.

ДВА СЦЕНАРИЯ ЗА РАЗВИТИЕ НА ТРАМВАЙНОТО ТРАСЕ

Проектът за ПУП разглежда и два сценария за развитие на трамвайно трасе без изсичане на дървета – от Семинарията към бул. „Симеоновско шосе“ и ул. „Никола Габровски“ към Зоопарка, като идеята е планът за Борисова градина да кореспондира с бъдещото развитие на третия градски ринг. По време на дискусията обаче беше отбелязано, че предложението за трамвайните трасета не присъстват в плана. Имаше и питане направено ли е проучване за броят посетители, с какво се придвижват основно до парка и какъв е потокът към него.

СПОРТНИТЕ ОБЕКТИ

Предвижда се възстановяване на бившия стадион „Юнак“ (по което има спорове) и основен ремонт или реконструкция при спазване на съществуващите параметри на застрояване на Национален стадион „Васил Левски", Столичен колодрум „Сердика“ и комплекс “Българска армия“, който беше най-горещата тема по отношение на спортните обекти. За стадиона на ЦСКА има виза за проектиране и през септември се очаква разрешение за строеж. "Нашата цел е стадионът да бъде интегриран и вписан към парка. Искаме имотите, които желаем да реконструираме, да станат част от отделно УПИ, в което да се опише, че могат да бъдат използвани единствено за спорт и атракции, за да бъдат хората сигурни в нашите намерения", каза адвокатът на ЦСКА Станислав Трендафилов.

Паркинг и игрища пред стадион "Българска армия". "При реализиране на проекта парковата площ ще се увеличи с над 10 000 квадратни метра. Това ще се случи на мястото на настоящите паркинг и игрища пред сектор А", каза Трендафилов.

КАКВО ПРЕДСТОИ

Независимо от официално приключилият краен срок, все още може да изпращате възражения и предложения по проекта за ПУП на Борисовата градина в деловодствата на районите „Средец“, „Изгрев“ и „Лозенец“ или по електронна поща със задължително посочване на имената и контакти на подателя. Подробности за проекта може да видите на страницата на НАГ. След разглеждане на възраженията и предложенията от Експертния съвет проектът ще бъде внесен за одобрение в Столичния общински съвет.

Ема Димитрова

ОЩЕ НОВИНИ

Пуснаха за движение ремонтираната отсечка на бул. "Васил Априлов" в Пловдив

Пуснаха за движение ремонтираната отсечка на бул. "Васил Априлов" в Пловдив

Тя е от кръстовището с бул. „Дунав“ до Хладилника, в посока АМ „Тракия“

Фонд за устойчиви градове отново е партньор на конкурса "Градолюбители"

Фонд за устойчиви градове отново е партньор на конкурса "Градолюбители"

Той подкрепя идеи и проекти в областите зелена енергия, чист въздух и транспорт, околна и градска среда, градски технологии и води

Нов облик ще придобие жп гарата в Разград

Нов облик ще придобие жп гарата в Разград

Предвиждат се и цялостни ремонтни дейности по приемното помещение

Разчистват бъдещата градинка на ул. "Яна Язова" в София

Разчистват бъдещата градинка на ул. "Яна Язова" в София

Това е първата стъпка към създаването на ново общинско зелено пространство в квартал "Витоша ВЕЦ Симеоново" от много време насам

Започна проектирането на ремонта и реконструкцията на парк "Младост" във Варна

Започна проектирането на ремонта и реконструкцията на парк "Младост" във Варна

Паркът от близо 20 декара се намира между ул. „Мечтание“ и детските градини „Морска звездица“ и „Синчец“