Фасадни елементи от катедралния храм "Св. св. Кирил и Методий" в Бургас се превърнаха в 3D модели

196

Те ще бъдат съхранени в дигитални архиви и при необходимост могат да бъдат използвани за изработката на нови матрици и елементи за фасадата


Научни екипи от Русенския университет „Ангел Кънчев“ и Университета "Проф. д-р Асен Златаров" – Бургас осъществиха поредната серия от съвместни дейности по дигитализация на историческо, културно и природно наследство. Инициативата е на кмета Димитър Николов. Тя бе възприета и подкрепена от фирмата-изпълнител и учените от двата университета.

Този път обект по дейностите за дигитализация бе бургаският храм „Св. св. Кирил и Методий“. Чрез 3D скенери със структурирана светлина Artec Leo, Artec Space Spider и Artec Eva Pro, както и чрез лазерния скенер Scantech KSCAN-Magic специалистите успяха да създадат модели на голяма част от фризовете и екстериорните елементите от фасадата на църквата. Благодарение на модерното оборудване бяха дигитализирани и матриците към съответните елементи, изработени при реставрацията, завършена тази година от фирма „Еко арт инженеринг“ ООД.

Катедралният храм "Св. св. Кирил и Методий" е един от символите на Бургас. Строен е през 1897 - 1907 г. Храмът е от типа трикорабна базилика. Орнаментиката на фасадната пластика е една от най-богатите в България, но и трудна за възстановяване поради характеристиката на материала – т. н. айтоски камък или андезитен туф. Вътрешността на катедралата се разделя от пет двойки носещи мраморни колони. Главният купол се извисява върху висок дванадесетстенен барабан с прозорци. Върху красивия витраж на главния вход на катедралата са изобразени Кирил и Методий. Уникалните стенописи са изработени от известните български художници проф. Гюдженов и Кожухаров, автори и на стенописите в църквата "Св. Александър Невски" в София.

По време не реставрацията на храма от фасадата са свалени 57 отпечатъка, от които са изработени 58 калъпа. На фасадата са отлети и монтирани над 1200 елемента. Тя е реставрирана така, че всички елементи по нея, които влиянието на времето бе увредило, вече са в автентичния си вид.

Създадените 3D модели от научните екипи на Бургаския и Русенския университет ще бъдат съхранени в дигитални архиви и при необходимост могат да бъдат използвани за изработката на нови матрици и елементи за фасадата. Една от целите на тази инициатива е да се демонстрира възможността за създаване на дигитални образци на екстериорните елементи чрез директно 3D сканиране, без необходимост от създаване на отпечатъци, което е скъпа и бавна процедура. Някои от дигиталните модели ще бъдат използвани за създаване на сувенири и други промоционални продукти.

Снимки: Община Бургас

Проект BG05M2OP001-1.001-0004-C01 „Университети за Наука, Информатика и Технологии в е-обществото“ – УНИТе се осъществява по Оперативна програма Наука и образование за интелигентен растеж, с финансовата подкрепа на Европейския съюз - чрез Европейските фондове за регионално развитие (ЕФРР). Партньори в проекта са СУ „Св. Кл. Охридски“, Технически Университет - София, Русенски университет "Ангел Кънчев", Шуменски университет "Епископ Константин Преславски" и Университет "Проф. д-р Асен Златаров" – Бургас.

3D

ОЩЕ НОВИНИ

Винарска изба предстои да бъде изградена в с. Долна Диканя

Винарска изба предстои да бъде изградена в с. Долна Диканя

Очаква се да бъдат изградени още офисна, битова и складова част, ферментационно помещение и други, като вече е насадено и ново лозе в рамките на парцела

Продължава изграждането на най-мащабния и мултифукционален ритейл парк в Пловдив

Продължава изграждането на най-мащабния и мултифукционален ритейл парк в Пловдив

PARKMAXX RETAIL PARK се строи в кв. "Кючук Париж" върху терен от 42 декара между бул. "Кукленско шосе" и ул. "Индустриална"

Дигиталното процедиране на проектите е въведено успешно в Испания и Германия

Дигиталното процедиране на проектите е въведено успешно в Испания и Германия

Онлайн платформи координират дейностите на всички участници в инвестиционния процес

Монументалната пластика "Лирата на Орфей" в Кърджали ще придобие нов облик

Монументалната пластика "Лирата на Орфей" в Кърджали ще придобие нов облик

Предвидено е арт осветление и облагородяване на пространството, което се е превърнало в емблема на града, съобщи кметът Ерол Мюмюн

Премиерът поиска отмяна на решението на Министерския съвет за изграждане на частна детска болница в столицата

Премиерът поиска отмяна на решението на Министерския съвет за изграждане на частна детска болница в столицата

Притесненията на политици, граждански организации и експерти са, че няма кадрови капацитет за подобно болнично заведение едновременно с предвидената държавна Национална детска болница