Художествена галерия и жилище в Стария Пловдив

179

От АТЕЛИЕ ДУО създават проекта за реставрация и вътрешно преустройство на къщата, която е единичен архитектурно-строителен паметник


Сградата в началото на улица „Съборна“ в Стария Пловдив е построена около 1910г. като двуетажна жилищна сграда със сутерен. Тя е представител на преходния период между възрожденската и следосвобожденската архитектура и е претърпяла множество преустройства и надстрояване през годините.

Собствениците решават да върнат предишния блясък на къщата, като премахват всички намеси и възстановяват оригиналната планова схема. Към ул. „Съборна“ фасадата е симетрична с вход в средата, подчертан с еркер с измазани конзоли и вълнообразен фронтон. Със своята еклектична щукатурна украса от фризове и около прозорците по южната и западната фасада „посреща“ гостите на Стария град.

Проектът на АТЕЛИЕ ДУО (арх. Пламена Андонова и арх. Милена Крачанова) запазва и реставрира цялата пластика по фасадите, като са възстановени липсващи елементи и детайли по автентична технология, оригиналното стълбище, входните врати към къщата и двора.

Сутеренът с първия и втория етаж са преустроени в художествена галерия, където е поместена богата колекция от български автори, творили от края на 19 век до наши дни. Оригиналните пруски сводове в сутерена са почистени и изявени. Дограмата е подменена с дървена, изработена по модел от съществуващата, възстановени са дърворезбованите декорации от външната й страна. Всички интериорни решения са подчинени от съществуващите детайли (врати, решетки), а всички мебели и осветителни тела в интериора са автентични, реставрирани и носещи духа на времето.

Реализацията от 2019г. спечели наградата в категория „Реставрация, консервация и реконструкция на сгради“ в конкурса ARCHINOVA 2022. „Вълнувам се, защото тази къща беше извадена от руините. Благодаря на инвеститорите, които вложиха много любов в нея, и в момента споделят с всички граждани и гости на Пловдив. Вътре може да се видят прекрасни картини и красиви реставрирани мебели“, каза арх. Пламена Андонова по време на церемонията по награждаването.

„Много се радвам, че тази година в конкурса е включена категория за културно наследство, защото тя е много важна за изграждането на устойчива среда. Статистики на Европейския съюз показват, че над 70% от европейците живеят близо до недвижимо културно наследство, което означава, че за да опазим нашата историческа градска среда, трябва опазим паметта, и тази сграда е добър пример как може да се случи това“, коментира отличието и арх. Милена Крачанова.

ОЩЕ НОВИНИ

Осветиха новопостроения храм "Св. Райко Шуменски" в кв. "Тракия" в Шумен

Осветиха новопостроения храм "Св. Райко Шуменски" в кв. "Тракия" в Шумен

От 160 години в града не е вдигана църква и събитието събра стотици хора

Ученици, студенти и работещи младежи представиха идеи за развитие на селските райони

Ученици, студенти и работещи младежи представиха идеи за развитие на селските райони

Сред идеите-победители са решение за ремонт на пътища с използване на преработена пластмаса в полагания асфалт и за съживяване и модернизиране на сгради „архитектурни призраци“ в селата чрез използване на съвременни енергийни решения и екологични строителни методи

Производител на органични храни откри нова сграда до настояща в район Княжево в София

Производител на органични храни откри нова сграда до настояща в район Княжево в София

В нея се помещават висок склад, производствен цех, лаборатория за разработка на нови продукти и административна част

Stadium 974 - изцяло от транспортни контейнери и модулна стомана

Stadium 974 - изцяло от транспортни контейнери и модулна стомана

Първият напълно разглобяем покрит футболен стадион влезе в историята още преди Световното първенство по футбол Катар 2022

Официално стартира обновяването на Дома на културата в Габрово

Официално стартира обновяването на Дома на културата в Габрово

Сградата е символ на града не само като архитектура – тя носи спомена за неговото духовно развитие вече шест десетилетия