Изложбата "Госпожо архитект," гостува в Стара Загора

77

Събитието е част от честванията по случай 90-годишнината от откриването на Халите по проект на арх. Елена Варакаджиева и екип


Турнето на изложбата „ГОСПОЖО АРХИТЕКТ,“ (запетайката в заглавието не е грешка1) продължава своя път сред сгради, проектирани от жени-архитектки. След София, Бургас, Казанлък и село Широка Лъка изложбата може да бъде видяна и в Стара Загора. Събитието е част от честванията по случай 90-годишнината от откриването на Халите в града по проект на архитектите Елена Варакаджиева, Генчо Скордев и Петко Цветков.

Изложбата е организирана от Гьоте-институт България и Фондация „Български архитектурен модернизъм“. Тя е посветена на 20 любопитни портрета на жени, които имат своя принос за архитектурата на XX век в два различни контекста.

Преди повече от 100 години жените по света стъпват на територията на едно от най-предизвикателните изкуства – архитектурата. Територия отчасти прогресивна и революционна, но и до голяма степен консервативна и ограничена. Преди да навлязат в нея обаче жените в Европа първо трябва да отвоюват правото си на образование, а после и дипломите си. Но със завършване на висшите училища трудностите за тях съвсем не приключват. Те тепърва трябва да се утвърдят в сфера, изпълнена не само с предразсъдъците на инвеститори и колеги, а и с финансови ограничения и естетически рамки.

Изложбата се състои от две части, които рисуват паралели между българския и германския контекст за първите жени в архитектурата. Съдържанието маркира различни детайли от широкия социален, обществен и политически спектър от живота им. Понякога те са пионерки, вдъхновени от модернизма или социалните движения, друг път - убедени феминистки, а все по-често и успешни предприемачи.

Първата част на изложбата се фокусира върху германската реалност и е плод на труда на Германския архитектурен музей oт Франкфурт на Майн. А втората е съвсем логичното родно допълнение към темата, съставена от Фондация „Български архитектурен модернизъм“ – организация, която през последните години има изключителен принос за популяризирането на добрите архитектурни примери от междувоенния период у нас.

1Екипът на изложбата е наясно, че въпросите, които поставя, са повече от отговорите, които все още са в процес на обществено преработване и осмисляне. Именно заради това поставя пунктуационна закачка в заглавието на българската изложба, с която да остави една недостатъчно проучена тема отворена.

Изложбата ГОСПОЖО АРХИТЕКТ, (FRAU ARCHITEKT) ще бъде открита на 3 февруари (събота) от 14:00 часа в Художествена галерия – Стара Загора и продължава до 25 февруари. Архитектурна разходка ще се проведе на 17 февруари (събота) от 11:00 часа. На откриването на изложбата ще присъства Теодор Караколев, един от основателите на фондация „Български архитектурен модернизъм“ и съставител на българската част от изложбата, реализирана в съавторство с Васил Макаринов, който за съжаление почина едва на 37 години преди около четири месеца.

ОЩЕ НОВИНИ

Обновяват и модернизират най-голямото основно училище в община Исперих - "Васил Априлов"

Обновяват и модернизират най-голямото основно училище в община Исперих - "Васил Априлов"

Ще бъдат приложени мерки за енергийна ефективност в двете сгради на училището, ще бъде осигурена съвременна материална база, иновативна STEM среда и достъпна архитектурна среда

Модернизират Обединено училище "Неофит Рилски" в най-голямото село в община Луковит - Дерманци

Модернизират Обединено училище "Неофит Рилски" в най-голямото село в община Луковит - Дерманци

Планира се изграждане на STEM център, комбинирана спортна площадка, подготвен е проект за физкултурен салон

В Русе откриха изложба, посветена на 70-годишнината от изграждането на Дунав мост

В Русе откриха изложба, посветена на 70-годишнината от изграждането на Дунав мост

Експозицията може да бъде разгледана до средата на юли в двора на Регионалния исторически музей

В Разград откриха нова административна сграда и завод за производство на ветеринарни ваксини

В Разград откриха нова административна сграда и завод за производство на ветеринарни ваксини

Той е мултифункционален и с няколко независими технологични линии