КАБ обмени опит и добри практики с италиански архитекти и инженери

60

Основна тема на кръглата маса беше продължаващото обучение


Италиански архитекти и инженери гостуваха на Камарата на архитектите в България (КАБ), за да споделят професионален опит и добри практики в архитектурно-строителния сектор. Кръглата маса на тема „Опитът на Италия в практикуването на професията архитект и продължаващото обучение“ се проведе на 8 октомври в Шоурум ЕТЕМ София – „Капитал Форт“. Видео запис на кръглата маса можете да гледате тук.

Структура и функции на професионалните камари в Италия

Камарата на архитектите и инженерите в Италия наскоро чества 100-годишен юбилей. Днес двете професионални организации функционират самостоятелно, като имат общ национален съвет. Основната им функция е да поддържат регистрите за проектантска правоспособност, създадени с цел гарантиране на качествено изпълнение на услугите, както и защита на професионалните титли на архитектите и инженерите. Вписаните в регистрите специалисти са задължени да спазват етичен кодекс, за който отговоря дисциплинарна комисия. В случай на нарушения лицензът за практикуване, чийто еквивалент в България е проектантската правоспособност, може да бъде отнет. Друго важно задължение на регистрираните професионалисти е да имат постоянно продължаващо обучение.

Организация на продължаващото обучение в Италия

Курсовете се организират от съответните камари и колегии, но също и от асоциации и юридически лица, които имат разрешение от националните органи на професионалните организации. Всяка камара има регламент, одобрен от Министерството на правосъдието, в който са описани правилата и изискванията към органите и доставчиците на образователни услуги. Регламентът определя и минималните образователни нива в точки/кредити, които професионалистите трябва да постигат ежегодно. Има различни видове обучения, които предоставят различен брой точки: посещения на конференции, конгреси, симпозиуми, технически изложения, семинари, университетски курсове, участие в дейности по преодоляване на природни бедствия и други.

Всяка година инженерите са задължени да постигат минимум 30 точки от обучението си, а архитектите – 20. Максимумът натрупани точки от професионално обучение за инженерите е определен на 120 точки годишно, а за архитектите не е фиксиран максимален брой кредити. През първата година от продължаващото обучение пет от точките следва да бъдат натрупани от курсове по темата за етичния кодекс. Архитектите и инженерите, които не са провели годишното си обучение, нямат право да продължат да работят по специалността си и досието им се изпраща на дисциплинарната комисия.

Близо 90% от курсовете по продължаващо обучение са присъствени, като максимумът на тези, които се провеждат онлайн, не бива да надвишава 20%. Курсовете се заплащат, но има и безплатни, като е предвидена възможност за ползване на 15 кредита чрез самосертифициране.

Асоциацията за архитектура и изкуство CITRAC (Circolo Trentino Architettura Contemporanea) насърчава обучението относно тенденциите в съвременната архитектура. Клубът организира архитектурни събития и пътувания до културно-исторически забележителности, които носят точки в системата на продължаващото обучение. Въвеждането на такова задължително обучение в Италия започва през 2013 година и е съпроводено с редица трудности, но в момента се отчитат само положителни резултати, свързани с подобряване качеството на работата, възможности за по-интензивни срещи с колеги и обмяна на професионален опит.

Снимки: КАБ

Дигитализация на архитектурно-строителния сектор в Италия

Прилагането на Building Information Modelling (BIM) е въведено в Италия през 2014 година с нормативна разпоредба на базата на европейското законодателство. От 1 януари 2025 г. става задължително използването на BIM при обществени поръчки на стойност над 1 млн. евро. В този срок администрациите са задължени да назначат и обучат служители за дигитализираните процеси. Въвежда се длъжността „координатор“ в системата на BIM, който отговаря за конкретни обекти. Дейността му ще се подпомага от още трима специалисти – по ландшафт, конструкция и архитектура. Специалистите по BIM се сертифицират от орган, който гарантира, че отговарят на необходимите изисквания. Сертификатите се подновяват ежегодно с изпит.

Председателят на КАБ арх. Владимир Милков обясни пред чуждестранните гости, че камарата работи за въвеждането на продължаващо обучение, като първата стъпка е спечелването на европейския проект ЕЦИХ, който подпомага дигиталната трансформация на архитектурно-строителния сектор в България. Проектът финансира обучителни курсове за архитекти и инженери с цел повишаване на тяхната квалификация. В тази връзка КАБ работи по актуализирането на Методиката за определяне на възнагражденията за предоставяне на проектантски услуги. След въвеждането на BIM би трябвало себестойността на архитектурните услуги да се увеличи между 40 и 50 процента.

ОЩЕ НОВИНИ

Община Варна обяви обществена поръчка за ремонт на средношколското общежитие "Михаил Колони"

Община Варна обяви обществена поръчка за ремонт на средношколското общежитие "Михаил Колони"

Блоковете, изградени през 1958 година, ще бъдат модернизирани изцяло, като ще се добавят асансьор, видеонаблюдение, фотоволтаици и нови инсталации

Изградиха нови социални жилища в Смолян

Изградиха нови социални жилища в Смолян

35 апартамента са напълно обзаведени и до края на месеца се очаква първите наематели да се нанесат в тях

Община Варна ще изгради нова сграда за спорт и танци в Хуманитарната гимназия

Община Варна ще изгради нова сграда за спорт и танци в Хуманитарната гимназия

Тя ще представлява четириетажна пристройка върху 200 квадратни метра от училищния двор

ЦСКА създаде специален сайт за стадион "Българска армия" и неговата реконструкция

ЦСКА създаде специален сайт за стадион "Българска армия" и неговата реконструкция

На платформата може да се следят етапите на строителство - със снимки и видеорепортажи почти в реално време

Връчиха сертификат за приоритетен инвестиционен проект в Стара Загора

Връчиха сертификат за приоритетен инвестиционен проект в Стара Загора

Инвестицията на компанията е 240 млн. лв. за нов завод за соларни панели

Обявиха конкурс за кураторски проект за участието на България във Венецианското биенале за архитектура догодина

Обявиха конкурс за кураторски проект за участието на България във Венецианското биенале за архитектура догодина

Крайният срок за подаване на документи е 2 декември, а победителят ще бъде обявен на 10 януари 2025г.