Младежи дискутират обновяването на пространства в безплатни уебинари

44

Събитията се провеждат на английски език


Млади хора и представители на младежки и неправителствени организации, училища и общини могат да се включат в безплатни онлайн семинари за пространствено обновление. Срещите ще се състоят през март и април в рамките на международния проект „Изграждане на европейски диалог за увеличаване на младежкото участие в извънградските райони“ (Рlace Оut), съобщават от Община Габрово.

Инициативата е насочена към повишаване на младежката активност и лидерство в извънградските райони на Европейския съюз. Чрез прилагането на градското възстановяване – концептуална рамка за подобряване на физическите и екологичните аспекти на районите, проектът цели да насърчи младите хора в ръководенето на политики за възстановяване на селските територии в Европа.

Първият уебинар вече мина, а в платформата за записване предстоят:

  • 27 март (сряда) от 17:00 часа българско време – „Европейски проектен дизайн за възстановяване на пространства“. Запазете място тук.
  • 3 април (сряда) от 17:00 часа българско време – „Културно-ориентирано регенериране на пространства в Европа“. Запазете място тук.
  • 10 април (сряда) от 17:00 часа българско време – Семинар: „Процеси на участие и съвместно проектиране за регенерация на пространства“. Запазете място тук.
  • 17 април (сряда) от 17:00 часа – Работилница: „Комуникация, ангажираност и изграждане на общност“. Запазете място тук.
  • 24 април (сряда) от 17:00 часа – „Колаборативни пространства за съвместна работа в извънградски райони“. Запазете място тук.

Основната цел на „Place Out!“ е възраждането на райони чрез възможности за учене на младите хора, живеещи в тях. Празни площи, пусти училища, фабрики или земи могат да окажат отрицателно въздействие върху качеството на живот, но са и неизползван потенциал и пропуснати ползи за местните общности.

За да не останат занемарени, се дава гласност на вдъхновяващи трансформации, при които подобни пространства са се превърнали в примери на положителна промяна. Изоставени сгради се възраждат в оживени обществени комплекси, в които се провеждат събития. Творчески центрове се преобразяват артистично, привличайки туристи и засилвайки културната идентичност на територията. Обществени пространства получават нов живот като места за отдих, младежки зони, паркове, детски площадки и зелени площи, насърчавайки физическото и психическото развитие.

Съвместните действия на десет партньора по проекта се провеждат в четири територии в Испания, Гърция, Италия и България.

ОЩЕ НОВИНИ

Стартира конкурсът ARCHINOVA ARCHITECTURE AWARDS 2024

Стартира конкурсът ARCHINOVA ARCHITECTURE AWARDS 2024

Срокът за ранна регистрация с намалена такса е до 31 юли

Инициаторите за ревитализация на Резиденцията в Банкя представиха идеите си по проекта

Инициаторите за ревитализация на Резиденцията в Банкя представиха идеите си по проекта

Предложенията са за СПА хотел, басейни, балнеология и рехабилитация, ресторант, място за култура, събития и коуъркинг, студентски общежития, спортни площадки и база за паркур, историческа изложба и парк, ботаническа градина, езеро и други

Клуб "Смисъл" организира дискусия по темата "Можем ли без паметници?"

Клуб "Смисъл" организира дискусия по темата "Можем ли без паметници?"

Събитието ще се проведе на 25 юни в Зала за събития "Living Room" на ул. "Неразделни" в София

Община Сандански набира проектни предложения за финансиране на местни инициативи

Община Сандански набира проектни предложения за финансиране на местни инициативи

Те са насочени към изграждане на дребномащабна улична инфраструктура (пейки, беседки, огради и други) и облагородяване на междублокови пространства и зелени площи

В Русе откриха изложба, посветена на 70-годишнината от изграждането на Дунав мост

В Русе откриха изложба, посветена на 70-годишнината от изграждането на Дунав мост

Експозицията може да бъде разгледана до средата на юли в двора на Регионалния исторически музей