НИНКН представи състоянието на недвижимото културно наследство в Пловдив, Несебър, Баня и селата Свежен и Скорците

97

Сред констатациите на Института са непознаване на Закона за културното наследство, липса на цялостни концепции за опазване на обектите и на финансова и логистична подкрепа за собствениците


Снимка: НИНКН

Пловдив, Несебър, гр. Баня, с. Свежен и с. Скорците са първите 5 исторически места, проучени в рамките на Териториалната програма на НИНКН. В понеделник Институтът представи резултатите от първия етап на програмата в центъра за съвременни изкуства „Топлоцентрала“. Изводите и тенденциите бяха онагледени с малка изложба, в която е включено и видео, разказващо за процеса на дигитализация на Старинния Несебър.

 
Снимка: НИНКН

Целта на Териториалната програма е да направи оценка на състоянието на недвижимото културно наследство и да идентифицира нови обекти. Проучванията показват актуалното техническо състояние и степен на автентичност на сградите и средата, характера на намесите в тях, промените в градоустройствената тъкан. Информацията е систематизирана в GIS базирана електронна платформа, за да се използва за анализи и планове за действие.

Снимка: НИНКН

Сред констатациите на Националния институт за недвижимо културно наследство са непознаване на Закона за културното наследство и на органите, отговорни за опазване на НКН, липса на цялостни концепции и планове за развитие и опазване на културните ценности, както и липса на информация, финансова и логистична подкрепа за собствениците. Само 15% от обектите в проучените населени места са в добро техническо състояние със запазена автентичност.

Пловдив

Документирането на недвижимото културно наследство в Пловдив показва следното: 608 са незащитените сгради, 62 са в особен риск, а други близо 800 обекта са декларирани. Големият брой на обектите изисква спешно изготвяне на индивидуални граници и режими и актуализиране на границите и режимите на груповата недвижима културна ценност „Филипопол - Тримонциум - Пловдив“. На следващ етап е необходимо да бъде направен мониторинг на актуалното състояние на обектите със статут на единична недвижима културна ценност. Необходимо е новоидентифицираните обекти и тези със статут, но без режими за опазване, да получат устройствена рамка, съобразена с историческия контекст. Актуализацията на границите и режимите на ГНКЦ „Филипопол - Тримонциум - Пловдив“ би позволила да се установят общи устройствени изисквания за индивидуалните обекти, за тяхната микросреда, за ансамбловите структури и непосредствено близките им територии, за археологическите структури, обектите на градинското и парково изкуство, визуалните връзки, характерните настилки, елементите на средата и обектите на монументалното изкуство.

Село Свежен

Пловдивското село Свежен, което е архитектурно-историческият резерват, е със 116 обекта със статут на НКЦ. Само 15% са в добро техническо състояние със запазена автентичност. Общото състояние на сградите е лошо. Повечето обекти са неподдържани, с износени конструктивни материали, напукани мазилки, видима зидария, отлепвания, отчупвания и деформации по фасадите. Някои от сградите са разрушени, липсват частично етажи, покриви, външни стени или цели обеми.

Град Баня

Градът е разположен на главното Карловско шосе, свързващ Пловдив и Карлово, непосредствено до р. Стряма. От 8 архитектурно-строителни недвижими културни ценности 1 е унищожена, 3 са в аварийно състояние, 1 е в задоволително към лошо състояние, но възстановяването е възможно, а 3 са в добро техническо състояние, но с нарушена материална и образна автентичност. Някои от обектите, отписани със списъка от 1987 г., са съхранени и сградите се обитават и поддържат от собствениците. Идентифицирани са нови обекти с архитектурни качества, представители на застрояването от края на XIX и първата половина на XX в., както и най-старите селищно образуващи оси, павирани в началото на миналия век. Припомняме, че Териториалната програма предизвика напрежение в града по-рано през годината.

Несебър

Старият град Несебър е със статут на групова недвижима културна ценност и е включен в Списъка на световното културно и природно наследство на ЮНЕСКО. НИНКН констатира, че 48% от обектите са в добро техническо състояние, а над 30% са с висока материална, образна и функционална автентичност. Припомняме, че миналия месец, въпреки критичния експертен доклад, Старият град в Несебър не беше включен в списъка на световно наследство в опасност. Страната ни спечели още време, за да изработи План за опазване и управление и други стратегически документи за полуострова. Междувременно Старинният Несебър стана първият град у нас със собствен дигитален двойник.

Село Скорците

Селото е разположено в тревненския дял на Стара планина, а към него е присъединена и местността Кръстѝнеците. Селото е почти обезлюдено, новото строителство е минимално и това е помогнало да се запази възрожденският характер на територията. В селото и местността са декларирани 56 единични НКЦ, като 20 от тях вече не съществуват, а само 11 обекта са в добро състояние. Голям брой дворове са в незадоволително състояние – има разрушения по сгради и оградни зидове, порти, гъста саморасла растителност, замърсяване със строителни и битови отпадъци. Екипът идентифицира още 6 обекта с качества на единични недвижими културни ценности: 3 сгради и 3 чешми.

Източник: НИНКН

Териториалната програмата ще обхване поетапно цялата страна. В нея участват архитекти, археолози, историци, изкуствоведи и инженери от екипа на НИНКН, но и външни експерти, с които се разширява кръга на пазителите на недвижимото културно богатство на България. Институтът подписани споразумения за партньорство с университети и сдружения, работещи в сферата на опазването на недвижимото културно наследство. Започна обучение на архитекти в областта на изучаването и документирането, които ще се включат в следващите етапи на Териториалната програма.  

Вижте цялата презентация тук.

Ема Димитрова

ОЩЕ НОВИНИ

Фонд за устойчиви градове отново е партньор на конкурса "Градолюбители"

Фонд за устойчиви градове отново е партньор на конкурса "Градолюбители"

Той подкрепя идеи и проекти в областите зелена енергия, чист въздух и транспорт, околна и градска среда, градски технологии и води

Нов облик ще придобие жп гарата в Разград

Нов облик ще придобие жп гарата в Разград

Предвиждат се и цялостни ремонтни дейности по приемното помещение

Приемателна комисия ще огледа разкопките на мястото на бъдещата автогара в Созопол

Приемателна комисия ще огледа разкопките на мястото на бъдещата автогара в Созопол

Има идея в новата сграда да бъде изградена зала, в която да бъдат изложени откритите артефакти

Община Царево кандидатства за основен ремонт и надстрояване на кметството в село Лозенец

Община Царево кандидатства за основен ремонт и надстрояване на кметството в село Лозенец

Очакваното финансиране е по проект „ZAGREY – тест за зелен туризъм“ по програма „ИНТЕРРРЕГ Средиземно море“ 2021-2027

Разчистват бъдещата градинка на ул. "Яна Язова" в София

Разчистват бъдещата градинка на ул. "Яна Язова" в София

Това е първата стъпка към създаването на ново общинско зелено пространство в квартал "Витоша ВЕЦ Симеоново" от много време насам