Откриват официално Културния център в реставрираната Синагога във Видин на 4 септември

251

Сградата и прилежащия имот ще обединяват функции на музей, изложбено пространство, многофункционална зала за събития и озеленен двор


След като на 3 август във Видин посланикът на Израел в България Негово Превъзходителство Йорам Елрон разгледа вече завършената сграда на Синагогата, той заяви в благодарствен адрес до кмета д-р Цветан Ценков: „Нямам думи, с които да изразя възхищението си от свършената работа и от красотата на сградата. Преди три години Вие ми дадохте обещанието си, че до приключването на моя мандат Синагогата ще бъде въздигната в целия си блясък и великолепие и го спазихте на сто процента. Впечатлен съм от мащабността на реконструкцията, от красотата на всеки един детайл в сградата! Убеден съм, че тази перла в културно-историческото наследство на града ще постави стабилно град Видин на картата на атрактивните туристически дестинации, в това число за туристи от Израел“.

Проектът „Реставрация и адаптация на Синагога - Видин в туристически обект „Културен център „Жул Паскин“ се осъществява с финансовата подкрепа на Оперативна програма „Региони в растеж“ 2014-2020. Управляващият орган на програмата е одобрил дейността да бъде на инженеринг - изработване на инвестиционен проект (проектиране), упражняване на авторски надзор и строителство, извършвани от един изпълнител. Ръководителят на проекта за реставрация и адаптация на емблематичната за Видин сграда е арх. Ангел Недялков.

Преди изработването на инвестиционния проект са извършени необходимите проучвания - инженерно-геоложко и хидроложко проучване и спасително теренно проучване. Инвестиционният проект е съгласуван и одобрен от всички компетентни органи, включително от Националния институт за недвижимо културно наследство, както и от Организацията на евреите в България "Шалом" и Сдружение „Регионална организация на евреите в България "Шалом" - Видин, дарили Синагогата на Община Видин. Изградена е една допълнителната сграда - информационен център с кафене.

Сградата на втората по големина Синагога в страната е построена през 1894 г. Изградена е от голямата видинска еврейска общност, в която е роден и знаменитият творец Жул Паскин. Построена е по модела на синагогата в Будапеща. Архитектурният план е от типа на трикорабна едноабсидна базилика с два притвора, галерии и четири кули.

Вътрешният интериор е впечатлявал с колорит и употребата на древноеврейски символи. Олтарът е бил поставен в абсида върху подиум, оцветен в синьо, червено и бронз. Той повтаря архитектурата на старите еврейски храмове: централна част, две кули, арки и колони. Символът на слънцето е бил над олтара. За декорация на сградата са използвани розетки с шестоъгълни звезди, впечатляващи са били цветните стъкла и елегантните решетки на прозорците.

Дейността на еврейския молитвен дом е преустановена през 1950 г., поради масовото изселване на еврейските семейства от града. До 60-те години на миналия век е използван за различни нужди, след което е оставен на произвола на съдбата. Видинската Синагога е обявена за паметник от национално значение през 1967 г.

Към края на миналия век се прави опит за реставрация, премахва се покривът на храма, укрепват се основите и обектът се замразява. През лятото на 2021 стартира реставрацията - с удължаване на крайния срок за завършване.

Снимки: Община Видин

ОЩЕ НОВИНИ

Винарска изба предстои да бъде изградена в с. Долна Диканя

Винарска изба предстои да бъде изградена в с. Долна Диканя

Очаква се да бъдат изградени още офисна, битова и складова част, ферментационно помещение и други, като вече е насадено и ново лозе в рамките на парцела

Продължава изграждането на най-мащабния и мултифукционален ритейл парк в Пловдив

Продължава изграждането на най-мащабния и мултифукционален ритейл парк в Пловдив

PARKMAXX RETAIL PARK се строи в кв. "Кючук Париж" върху терен от 42 декара между бул. "Кукленско шосе" и ул. "Индустриална"

Дигиталното процедиране на проектите е въведено успешно в Испания и Германия

Дигиталното процедиране на проектите е въведено успешно в Испания и Германия

Онлайн платформи координират дейностите на всички участници в инвестиционния процес

Премиерът поиска отмяна на решението на Министерския съвет за изграждане на частна детска болница в столицата

Премиерът поиска отмяна на решението на Министерския съвет за изграждане на частна детска болница в столицата

Притесненията на политици, граждански организации и експерти са, че няма кадрови капацитет за подобно болнично заведение едновременно с предвидената държавна Национална детска болница