Първата българска умна вертикална градина Botanic Wall обединява технологии, растения и хора

122

Освен от зеленина, се нуждаем и от умна среда, за да анализираме информацията и да я използваме правилно за по-добър и екологичен начин на живот, казаха създателите на продукта - българската ландшафтна компания за интериорно и екстериорно озеленяване и технологични иновации Botanic Lab


Снимка: Botanic Lab. Екипът на Botanic Wall е подготвил бизнес папки, брошури и кратки презентации във връзка с проекта.

На 12 октомври в пространството на Missia23 в столицата беше представена първата българска умна вертикална градина - Botanic Wall. Тя е със семпъл дизайн и представлява кутия от алуминиев композитен материал, конструкция с лесно вадещи се текстилни джобове за растенията, система за капково напояване и воден резервоар в най-долната част, който не се нуждае от свързване с водопровод. Botanic Wall изисква единствено ток и пълнене на резервоара. Освен това „умната“ стена може да се управлява дистанционно чрез мобилно приложение, в което да следите всички свои вертикални градини и всички показатели от тях на различните обекти.

 
Източник: Botanic Lab. Botanic Wall е разработена в България с финансовата подкрепа на Норвежката програма (Norway Grants) 2014-2021.

Електронното оборудване за самата Botanic Wall включва сензор за киселинност, температура и влажност на почвата, като може да отчита консумацията на вода и електроенергия. Когато растенията имат нужда от поливане, капковата система се задейства сама, а когато водата в резервоара намалява, вертикалната градина ви съобщава за това както със светлинен индикатор, така и в дигиталното приложение.  

 
Снимка: Botanic Lab. Основателите на компанията Botanic Lab ланд. арх. Биляна Лесидренска и Нуша Огнянова.

Освен че допринася за здравословния климат в помещенията, като внася зеленина, подобрява влажността и абсорбира фините прахови частици и вредните електромагнитни вълни, Botanic Wall отчита и параметри на самата среда. Кутия върху панела събира информация за температурата, влажността, нивата на вредни съединения и прахови частици във въздуха, както и за осветеността и нивото на шум (звуковото замърсяване) в затворените пространства. Софтуерът е разработен от инженерния екип на фирма Predistic.   

 
Снимка: Botanic Lab. Botanic Wall позволява умен дистанционен контрол.

Интелигентната Botanic Wall оптимизира четири пъти времето за поддръжка и разходите за вода и енергия. Тя спестява 1460 литра вода годишно в сравнение с потреблението за поддръжка на стандартна вертикална градина, а за изработката на конструкцията са използвани устойчиви суровини, рециклирани и композитни материали, като по време на производствения процес ще се генерират до 10 пъти по-малко CO2 емисии. Още едно предимство на Botanic Wall е, че позволява да персонализирате дизайн, размер и функции според архитектурния контекст и различните видове растения.

 
Снимка: Botanic Lab. Предвижда се глобална партньорска мрежа (B2B), месечно абонаментно обслужване на интелигентна поддръжка и в допълнение – използване на събирането на данни от софтуера като бъдещ бизнес модел.

Основателите на компанията Botanic Lab Нуша Огнянова и ланд. арх. Биляна Лесидренска казват, че целта на Botanic Wall е да трансформира средата в офис, бизнес и други публични сгради в гъсто населени райони и търсят решения за създаването на безопасна, желана и здравословна работна среда. Очаква се клиенти за интелигентната вертикална градина да са предимно фасилити мениджъри, а ползватели – наемателите на офис сградите. B бъдеще технологията има голям потенциал да се използва и в други обществени пространства като болници, училища и търговски центрове. Компанията върви по пътя към получаването на патент, осигуряване на производство с устойчиви компоненти, като идеята е фирмите да получават продукта с инсталационна карта за лесния монтаж.

 
Снимка: Botanic Lab. Ланд. арх. Биляна Лесидренска и Нуша Огнянова представят Botanic Wall.

През юни тази година екипът на Botanic Lab стартира бизнес визити на първия си европейски пазар - Норвегия. Компанията с удоволствие би тествала Botanic Wall в България, като търси производител, разработва верига на доставки и партньорска мрежа, но причината като начало да се насочи към скандинавския пазар е по-бързото развитие на тенденциите за нов европейски Баухаус (действия и финансиране за достъп до продукти и услуги с по-нисък въглероден интензитет) и екологичното, социално и отговорно управление - ESG (Environmental, Social, and Governance). Проектът на Botanic Lab има за цел не само да разработи продукт за продажба на международния пазар, но и да създаде универсална технология, която да може да внедри в други продукти, предназначени за използване в интериора и екстериора на обществени пространства. Вижте още тук.

 
Снимка: Botanic Lab. Проектният мениджър ланд. арх. Мария Оракалиева, част от екипа на Botanic Wall.

Botanic Lab (вижте повече в интервюто тук) е компания за интериорно и екстериорно озеленяване, проектиране, реализация и поддръжка. Тя е лидер на българския пазар в областта на интериорното озеленяване. До момента има над 300 проекта, близо 250 клиента и реализирано озеленяване на около 200 хил. кв. м, от които над 60% са офис площи.

 
Снимка: Botanic Lab. Екипът.

Botanic Lab разработва продуктово портфолио, което включва повече от 10 продукта, преминали фазата на прототипиране, производство и многократно продавани на пазара. От 2018 г. компанията работи върху внедряването на технологични иновации в продуктите в сътрудничество с партньорски организации. Сред успехите на Botanic Lab с продуктови иновации са: национални финалисти в най-големия европейски конкурс за зелено предприемачество ClimateLaunchpad през 2018 година, отличие в инициативата Grow with Google, представяне на продукти в Преглед на българския дизайн 2021 в Прага и национални финалисти в CESA Best Newcomer Category.

Ема Димитрова

ОЩЕ НОВИНИ

Изберете гипсова шпакловка от ТЕРАЗИД за идеално гладки стени и тавани

Изберете гипсова шпакловка от ТЕРАЗИД за идеално гладки стени и тавани

Продуктът е лесен за нанасяне, с достатъчно отворено време за работа и отлично сцепление с основата

Наградите за интериорен дизайн DIBLA DESIGN AWARDS - в колаборация с изложенията ЕКСПОМЕБЕЛ и ВАКАНЦИЯ & СПА Експо

Наградите за интериорен дизайн DIBLA DESIGN AWARDS - в колаборация с изложенията ЕКСПОМЕБЕЛ и ВАКАНЦИЯ & СПА Експо

Церемонията по връчване на отличията за интериорен дизайн ще е на 13 март, а изложенията за обзавеждане и туризъм ще привлекат представители на секторите до 16 март в Интер Експо Център

Откриват втората съвместна изложба "Текстил" на унгарски и български художници

Откриват втората съвместна изложба "Текстил" на унгарски и български художници

Унгарската група работи в добре оборудвано тъкачно ателие и проектира и изпълнява поръчки за интериори на престижни обекти  

Откриват обновения и модернизиран Планетариум в Смолян

Откриват обновения и модернизиран Планетариум в Смолян

След продължителен основен ремонт и реконструкция на сградата е доставено оборудване и обзавеждане за Звездната зала, обсерваторията и останалите помещения

Станете част от церемонията DIBLA DESIGN AWARDS

Станете част от церемонията DIBLA DESIGN AWARDS

На 13 март разберете първи кои са победителите в годишните награди за интериорен дизайн в България

Съюзът на архитектите в България обяви явен открит конкурс за концепция за художествено-пространствено оформление на зала 1 в Централния дом на архитекта в София

Съюзът на архитектите в България обяви явен открит конкурс за концепция за художествено-пространствено оформление на зала 1 в Централния дом на архитекта в София

Сградата е едно от основните културни средища на столицата и забележителност на града в един от най-хубавите квартали