Представят дейностите за обновяване на историческата част на Борисовата градина

472

Проектът за възстановяване ще е на инженеринг


Утре (15 декември, сряда) екипът на Столична община ще представи проекта за обновяване на историческата част на Борисовата градина - между  бул. „Евлоги и Христо Георгиеви", бул. „Цариградско шосе", къпалнята „Мария Луиза" и стадион „Българска армия". По време на онлайн събитието между 16.00  и 17.00 часа на този линк ще може да се запознаете с техническата спецификация по проекта.

Планира се обновяване на парковата мебел и възстановяване на знакови места в парка.  Предвижда се възстановяване на настилките в неремонтираната част, езерото с лилиите и пространството около него, алпинеума, патешкото езеро и други водни елементи. Ще бъде обновено и допълнено видеонаблюдението с нови 130 камери. Ще бъдат засадени 25 000 храста и над 60 дървета, които трябва да образуват зелен пояс и да шумоизолират парка от бул. “Цариградско шосе”.

Припомняме, че миналата година от страна на опозицията в Столичния общински съвет имаше остра реакция за това, че все още няма одобрен ПУП на Борисовата градина, че няма гаранции да не се повтори случаят със забавянето на ремонта на Западен парк, че изпълнението на проекта ще е на инженеринг, че не е необходимо засаждане на зелен пояс от храсти и дървета и че не са ясни количествено-стойностните сметки. Според опозицията, има неясноти във връзка с настилките, осветителните тела, парковата мебел и други.
 
Според управляващите, това е текущ ремонт, като идейният проект е коментиран с екипа, който работи по проекта за ПУП на Борисовата градина. Идеята била ремонт на алейната мрежа, която в голямата си част е амортизирана, като нямало да се правят промени в нея. А детайлите, свързани настилките, осветлението, видеонаблюднение, парковата мебел и засаждането на зеления пояс щели да бъдат предмет на следваща стъпка при одобрение на проекта от Оперативна програма „Региони в растеж", обявяване на обществена поръчка и изработването на технически проект. 

ОЩЕ НОВИНИ

Стартира кампанията на Община Габрово "Да превърнем сивото в зелено"

Стартира кампанията на Община Габрово "Да превърнем сивото в зелено"

Инициативата е насочена към реализация на дейности по благоустрояване на обекти общинска собственост

В Севлиево откриха парк "Развигор" с декоративни арт пластики

В Севлиево откриха парк "Развигор" с декоративни арт пластики

Градината се намира между сградата на читалище „Развитие-1870” и хотел „Севлиево Плаза”

Античният град Диоклецианополис в Хисаря посреща първите си гости

Античният град Диоклецианополис в Хисаря посреща първите си гости

Ръководител на проекта е арх. Пламен Михалски, археолог е Митко Маджаров, а проектант - Маринела Георгиева – Трифонова

Двама заместник-министри откриха ТЕХНОМЕБЕЛ 2024

Двама заместник-министри откриха ТЕХНОМЕБЕЛ 2024

От 23 до 26 април бизнес изложението на мебелната и дървообработващата промишленост изпълва залите на Интер Експо Център в София

Предстои дискусия за съвместяването на жилищни и производствени територии

Предстои дискусия за съвместяването на жилищни и производствени територии

Събитието на 25 април в София е организирано от Съюза на урбанистите в България