Протестираха срещу изграждането на Втори гребен канал в Пловдив

215

Причината е, че зоната е определена за концесия в Годишна програма за управление и разпореждане с имоти общинска собственост за 2022 г.


Снимка: БНР

Пловдивчани, които не са съгласни с отдаването на концесия на Гребната база и нейното презастрояване, протестираха вчера под надслов "Да спасим Гребната база от презастрояване!". Oрганизатор на протеста е д-р Атанас Бояджиев. На него присъстваше и областният управител Йордан Иванов, предаде Plovdiv24.bg. Граждани се включиха и в събирането на строителните отпадъци, разхвърляни в зелените площи на Гребната.  

Причина за протеста е публикуваната от Община Пловдив "Годишна програма за управление и разпореждане с имоти общинска собственост за 2022 г." Един от предвидените имоти, определен за концесия, е "Световен гребен спортен център с парк за водни атракции, отдих и риболов“ - съществуващ олимпийски канал и Гребна база в ПИ 56784.510.295 в район Западен, парк "Отдих и култура", НТП за водна спортна база - гребен олимпийски канал, съоръжения, зеленина и обществено обслужващи дейности. Предмет на концесията е строителство и услуги (Втори гребен канал), както и други имоти от парк "Отдих и култура".

Уведомлението за интерес е подадено от името на Иван Попов като представител на Инициативния комитет, в който влизат Свилен Нейков (Българска федерация по гребане), Атанас Рогачев (СНЦ "Бизнесът за Пловдив"), Станко Колев (Сдружение спортен клуб "Академик-гребане"), Кирил Кирчев (Сдружение гребен клуб "Черпоков"), Здравко Попов (Сдружение "Организационен комитет гребане"), Иван Манавски (Сдружение спортен клуб по кану-каяк "Чипилски"), Николай Попов (Сдружение спортен клуб "Хеброс - гребане"). Изрично се уточнява, че ще бъде запазен статутът на Българската федерация по гребане за ползване и експлоатацията на съоръженията.

Снимка: Гребна база Пловдив, Фейсбук

Според д-р Атанас Бояджиев това, което не се обявява от общината е, че след като се изгради вторият спомагателен канал, трябва да бъдат изградени и 1 000 паркоместа. „Искаме спиране на концесията, спиране на разпродажбата на всички имоти, които са обявени в тази програма. В момента, в който получи концесията, инвеститорът ще огради, ще наложи вход, ще бъдат изградени атракционни, хотелска част, допълнителни постройки. Няма как да се съгласим с това. Общината иска 150 дка зелени площи да бъдат унищожени и така ще получим една гола строителна площадка. Тук сме, за да отстояваме последното зелено сърце на Пловдив", казва Бояджиев.

Според областния управител Йордан Иванов Пловдив е презастроен, а местната власт, избрана преди две години, е дала обещание, че ще има повече дървета, ще има облекчение на трафика и добър обществен транспорт. Всичко това, което виждаме, е точно обратното", казва Иванов.

От "Демократична България"-Пловдив заявиха, че изграждането на Втори гребен канал ще доведе до унищожаване на защитени зони, попадащи в парк "Отдих и култура“. "Ако проектът "Втори гребен канал“ бъде осъществен, са застрашени от изсичане и унищожаване 4 000 дървета и 570 дка гори, голяма част от които защитени. В района попадат две защитени зони от екологичната мрежа "Натура 2000" – "Река Марица" и "Марица Пловдив", както и защитената местност "Нощувка на малък корморан". В местността са запазени ценни крайречни съобщества и видове, които са защитени по Закона за биоразнообразието и са записани в Червената книга на България. Растителността там е естествена ветрова и противоерозионна защита на гребния канал от неблагоприятните северни ветрове", казват от ДБ. 

Към момента на територията се разрешава застрояване до 1% само за поддържане на функцията на парковите площи. За да бъде осъществен проектът Втори гребен канал, трябва да бъде сменено предназначението на територията. "Под предлог, че се работи за развитието на спорта, удобно се пропуска фактът, че всъщност ще бъде позволено строителство в целия терен", казват от групата на "Демократична България-Обединение“ в Общински съвет-Пловдив.

Общественото осъждане на инвестиционното намерение продължава до 7-и февруари. "Не знам дали този протест да го приемем като възражение, обикновено те са писмени и се разглеждат от Общинския съвет, който има последната дума. Така че тази концесия може да се случи или да не се случи. Застрояването е определено с подробните устройствени планове, така че там за презастрояване не може да говорим", казва Николай Аджиларов - директор на Дирекция „Общинска собственост“- Пловдив.

Според кмета Здравко Димитров не може да се провежда голямо състезание, ако няма втори гребен канал, но трябва да се прави отчуждаване, има хора, които са против и въпросът е много сложен.

ОЩЕ НОВИНИ

АПИ предвижда основен ремонт на 22 км от пътя Рудозем - Смолян

АПИ предвижда основен ремонт на 22 км от пътя Рудозем - Смолян

Експерти и граждани обсъдиха Концепция за интегрирани териториални инвестиции във връзка с процедурата за кандидатстване по Програма „Развитие на регионите“

Kърджали стартира изпълнението на проект за рекултивация на депото за неопасни отпадъци

Kърджали стартира изпълнението на проект за рекултивация на депото за неопасни отпадъци

В резултат ще бъдат рехабилитирани 1,49 хектара земя, която ще се използва за зелена площ

Близо 59 млн. лв. повече за здравеопазване, образование, транспорт и социални дейности в бюджета на София

Близо 59 млн. лв. повече за здравеопазване, образование, транспорт и социални дейности в бюджета на София

В него са и предложенията на гражданите от общественото обсъждане, както и тези на всички партии в Столичния общински съвет и независими общински съветници

Правителството одобри проект за промени в Закона за индустриалните паркове

Правителството одобри проект за промени в Закона за индустриалните паркове

Очакваните резултати от прилагането на акта включват създаване на по-­добри условия за инвестиции и за насърчаване на инвеститорите да извършват производствена дейност в тези зони

Нов многофункционален център и обновен централен площад ще имат в Момчилград

Нов многофункционален център и обновен централен площад ще имат в Момчилград

Споразуменията бяха подписани преди дни в Министерството на регионалното развитие

Община Плевен подписа договор за техническа помощ за инвестиции в Зоологическата градина

Община Плевен подписа договор за техническа помощ за инвестиции в Зоологическата градина

Целта на процедурата е да се подпомогне разработването на пакет от документи за кандидатстване и последващо финансиране на проект за ремонтни дейности